Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Fenékküszöböt építenek

Hatmilliárdos beruházás részeként elindultak a torkolati fenékküszöb-építéshez kapcsolódó munkák Ásványrárónál.

Hajózsilippel vagy anélkül: évekig ez volt a vita tárgya az Árvai-ágvég lezárása kapcsán. Abban a legtöbben egyetértettek, hogy az alsó-szigetközi vízpótlás érdekében szükséges a mellékágrendszer itteni elzárása az Öreg-Dunától. Ásványráró akkori polgármestere azonban hajózsilipet is épített volna a fenékküszöbre, hogy a kishajók be tudjanak jönni a település kikötőjébe. A minisztérium viszont – annak költségei miatt – enélkül képzelte el a megoldást. A tárca végül ultimátumot adott, s a teljes hatmilliárdos projekt bukhatott volna el, ha a falu nem enged.

A szigetközi vízpótlás eddig, Ásványráróig tart. Az Árvai-ágvég lezárásával az alsó-szigetközi mellékágak, csatornák is vízzel telhetnek meg.
A szigetközi vízpótlás eddig, Ásványráróig tart. Az Árvai-ágvég lezárásával az alsó-szigetközi mellékágak, csatornák is vízzel telhetnek meg.

A kedélyek végül lecsillapodtak, egyezség született a korábbi polgármester, Böősy Imre és a volt vízügyi igazgató, Janák Emil között. A vitában az erősebb oldal győzött, (a milliárdos költséggel járó) hajózsilip nélkül kaptak engedélyt a munkákra, s indult meg a kivitelezés az elmúlt hónapokban. Az árvíz és a havazás miatt még csak a tisztítási, partrendezési munkálatoknál tartanak. A fenékküszöb jótékony hatását már a Felső-Szigetközben élők is megtapasztalhatták, még ha Illés Zoltán államtitkár a parlamenti vitában is ezen műtárgyak káros hatásait ecsetelte.

„Nem kérdés, jó lett volna egy hajózsilip annak érdekében, hogy az Öreg-Duna felől a jachtok be tudjanak jönni a településre, felélesztve azáltal a kikötő forgalmát. Tudjuk azonban, hogy Alsó-Szigetköz számára rendkívül fontos ez a projekt, nem lett volna értelme veszélyeztetni, ráadásul a hajózsilip jókora többletköltséget jelentett volna a beruházó számára" – mondta Tatainé Popp Rita, Ásványráró polgármestere. Hozzátette: osztrák vízi turistáktól érkezett hozzájuk megkeresés, azt kérdezvén, mekkora vízmélységgel számoljanak, ha be akarnának jönni a helyi kikötőbe. A helyi YCA jachtkikötőben viszont alig volt már mozgás az elmúlt években.

Olvasóink írták

 • 5. halas001 2013. április 09. 11:03
  „Majd amikor a fenékküszöböt átlépi a visszaduzzadó Öreg Duna vize, - mert a tavaszi nagy áradásoknál Gönyü előtt bele eresztik a szlovákok a zsilipek védelmében a felesleget vizet- jó lenne ha a nagyokos Illés Úr, Janák Úr, és az útépítős
  Polgármester asszony is az első sorban és mintaszerű szorgalommal raknák a homok zsákokat. Közben lesz idejük elgondolkozni, hogy a Böösy Úr, csupán anyagi érdekből (Yacht Club) szorgalmazta-e a hajó zsilip építését.
  Azt minden általános iskolás gyerek tudja, -de még a szlovákok is - hogy a folyókon, tavakon, tározókon levő zsilipek , milyen fontos szerepet töltenek be a vízkormányzásban.
  A többi csak mellékduma, amikor a stadionokra milliárdok mennek ki a költségvetésből, mintha mi lennénk a "kis Brazilia".”
 • 4. RickCartman 2013. április 06. 21:16
  „3. mc
  szakértelem? ebben országban? az előre lezsírozott "pályázatok", szakmaiság helyett a párhűség országában? ugyan már...ne ábrándozzunk”
 • 3. mc 2013. április 05. 13:07
  „Aki a saját sz@rát a fürdővízzel pancsikálja le, az nagy szakértője lehet a víz, árvíz és azok a természeti környezetre gyakorolt hatásának.
  Én momentán változatlanul utálok sétálni a DUNA medrében nőtt nyárasban.
  Az idióta pesti politika bontatta el a nagymarosi gátat, hagyja enyészetre a Dunakiliti létesítményt.

  Nem kellett volna szakértelem, mindössze elolvasni a horgászmagazinok leírásait a Dunán létesített erőművek környezeti csodáiról, vagy egyszer végignézni Fábry filmes bemutatóját.”
 • 2. Dwatson 2013. április 05. 11:59
  „Úgy látszik Illés is megkapja a részét,bár én igazat adok neki,nem a fenékküszöb a jó megoldás,hanem az eredeti tervek szerint megépített erőmű (lett volna)!”
 • 1. háté 2013. április 05. 11:30
  „Beindul a "kaszálógép" - fel a nagyzsebes nadrágokat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályát álmodtak maguknak a BMX-esek

Mosonmagyaróváron ma adják át az új BMX-pályát a Kálnoki úton. A létesítmény a kisgyerekektől a… Tovább olvasom