Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Fémdarab maradt a műtött beteg hasában

Mosonmagyaróvár - Egy öt évvel ezelőtti műtét során a hasüregében maradt orvosi eszköz miatt lépett fel kártérítési igénnyel egy helybéli nő a Karolina Kórházzal szemben. A főigazgató elismeri a kórház felelősségét és kártérítési összeget ajánlottak fel, amit azonban az érintett nem fogadott el.

Öt évig hordozott hasüregében egy mintegy tizenöt centiméter hosszúságú fémcsövet egy mosonmagyaróvári fiatal nő, miután a helyi Karolina Kórházban egy 2003-ban elvégzett műtét során véletlenül benne felejtették. Az évek alatt folyamatosan fájdalmakkal küszködött, ám azt álmában sem gondolta volna, hogy ez okozta a bajt.
Mild Valéria méhen kívüli terhesség miatt került a Karolina Kórház nőgyógyászatára még 2003-ban. A fiatal nőnek - amint azt a Kisalföldnek elmondta - a műtétet követően sem múltak a fájdalmai, ezért orvotól orvosig járt az elmúlt évek alatt.

- Az operációt követő időszakban az orvosok azzal nyugtattak, hogy ez a fájdalom ilyenkor természetes és magától elmúlik majd. Ennek ellenére továbbra és egyre erősebben gyötörtek és gyakran jöttek rám rosszulléek is, sokszor még az autóból sem tudtam kiszálllni. Az elmúlt évek alatt többször jártam kórházakba, orvosi magánrendelésekre, sőt még természetgyógyászhoz is, ám mindhiába. A rengeteg fájdalomcsillapító miatt nyelőcső fekélyem is keletkezett. Végül ez év tavaszán a Karolina Kórház nőgyógyászatán diagnosztizáltak nálam egy betegséget, ami szerintük a fájdalmakat okozza. A műtét során feltárták az érintett területet. Az orvosok azonban nem találták a korábban diagnosztizált betegséget, így tovább keresték a fájdalmak okát, így találtak rá a hasüregemben az öt éve ott felejtett eszközre. A mintegy tizenöt centiméter hosszú fémcső mindvégig ott volt a hasüregemben, ami csak a szerencsének köszönhető, hogy nem okozott halálos belső sérülést.

- Az estet követően ügyvédhez fordultunk, hogy kártérítési igényt nyújtsunk be a kórház ellen az elmúlt évek gyötrelmei és a kezelésekre kifizetett rengeteg pénz ellensúlyozásáért. A jogszabályok szerint ebben az esetben legkevesebb 21 millió forint kártérítésre tarthatunk igényt. Ezt jeleztük a kórháznak, akik azonban kilencven napig hitegettek bennünket, majd az elmúlt napokban ültek csak le velünk egyeztetni. Az intézmény azonban mindössze 3 millió forintot ajánlott fel, amit nem tudunk elfogadni, ezért bírósághoz fordulunk. Csak az elmúlt három hónapban több mint 500 ezret fizettünk ki különböző gyógykezelésekre. Az elmúlt öt évben modellként szerettem volna dolgozni, számos felkérést is kaptam, ám a folyamatos fájdalmak miatt nem tudtam munkát vállalni. A kártérítéssel nem utolsó sorban pedig azt is szeretnénk elérni, hogy tanuljon az esetből a kórház és soha többé ne fordulhasson elő hasonló hiba - hangsúlyozta Mild Valéria.

A fiatal nő hozzátette: a műtét óta fájdalmai ugyan csökkentek, ám nyelőcső fekélye továbbra is fennmaradt, valamint számos más vizsgálat vár még rá, ami kideríti, maradt-e vissza egyéb betegsége a benne felejtett eszköz miatt. A méretes csövet azóta emlékként őrzi, ám mint mondja, a kórház már jelezte, szeretnék visszakapni, ugyanis hiányzik a leltárból.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük az érintett Karolina Kórházat is, ahol Dr. Vermes Tamás főigazgató a Kisalföldnek elmondta: idén április 18-án a kórház nőgyógyászati osztályán a betegen alhasi panaszok miatt elvégzett tükrözés során a műtétet végző orvosok a hasüregben idegen fém testet találtak, amit el is távolítottak. Az idegentest laparoszkópos tubusnak (az eszköz bevezetését szolgáló csődarab) bizonyult. Tekintettel arra, hogy 2003-ban az intézményben hasonló műtéti technikával történt beavatkozás a betegen, a kórház vezetője belső vizsgálatot rendelt el. Ennek során nem igazolódott, hogy esetleg máshol is történt volna hasonló technikával végzett beavatkozás a betegen. Feltételezhető tehát, hogy a megtalált fém idegen test a 2003-ban itt elvégzett műtét során maradhatott a hasüregben.

Dr. Vermes Tamás hozzátette: a beteg kártérítési igénnyel lépett fel az intézménnyel szemben. A kórház a rendelkezésre álló dokumentumok alapján a jogalap tekintetében elismeri a felelősségét, s azon túl, hogy rendkívül sajnálatosnak tartja az esetet, felelősségbiztosítója bevonásával  méltányos kártérítési ajánlatot tett, amit azonban a hölgy nem fogadott el. A főigazgató úgy véli: ez nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy még születhet peren kívüli megegyezés az ügyben.

A főigazgató elmondta: a belső vizsgálat eredményéből a szükséges konzekvenciákat levonták. A műtétek során az eszközök és a felhasznált anyagok ellenőrzésének folyamata rendkívül szigorú. Ennek ellenére sajnos nem lehet teljesen megelőzni az ilyen eseteket. A belső vizsgálat eredményeként a főigazgató tovább szigorította a műtét során használt eszközök és anyagok kontrollját: kettős ellenőrzést vezettek be ezen a területen.

Dr. Vermes Tamás megerősítette a Kisalföld  azon információját, miszerint az operációt végző orvos és az abban részt vevő műtősnő már nem dolgozik  kórházban. Ettől az esettől függetlenül már évekkel ezelőtt távoztak az intézményből.

A Karolina műtőjében: Öt évvel ezelőtt felejtették az eszközt a fiatal nő hasában, s idén áprilisban távolították el onnan. (Fotó: illusztráció, Kisalföld archívum)
A Karolina műtőjében: Öt évvel ezelőtt felejtették az eszközt a fiatal nő hasában, s idén áprilisban távolították el onnan. (Fotó: illusztráció, Kisalföld archívum)

Olvasóink írták

 • 18. Gretta 2008. július 14. 12:39
  „Ez már azért.... Kíváncsi lennék melyik országban sikerülni ugyanezt megcsinálni... 5 év szenvedés és képesek rohadt 3 milliót adni... nincs többre pénz?! ha nem akarnak fizetni a hibáikért, ne hibázzanak.... nem a pénz boldogít, de kárpótolhatja a szenvedésekért... amúgy a vizsgálatokon pl.: röntgen, hogy nem találták meg??”
 • 17. ?! 2008. július 11. 02:33
  „Azért az is érdekes,a hölgy sok magánrendelésen sok orvosnál megfordult az 5 év alatt sőt természetgyógyásznál is miért nem őket perli?Ők mit csináltak?Nem hibáztak?Ja az privát volt!Igaza van!Még ha csődbe is megy a kórház fizesse a milliókat!Majd a kismamák, idősek,gyerekek eljárnak 40-50km-re orvoshoz!Sok sikert!”
 • 16. ifj Lengyel Ferenc 2008. július 08. 19:58
  „ennyit a magyar egészség ügyröl!!!!!!
  reméllem a hölgy jobban van!!!!”
 • 15. PET300 2008. július 07. 20:05
  „15 CM ???? UFF EZ MÉG TULTERHELVE IS SOK :s”
 • 14. pet300 2008. július 07. 20:00
  „Csak egyet kérek !

  engem műanyaggal mücsenek az még nem maradt bent senkibe

  Ja és még valami HA AZ ORVOSOK ÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZOK NEM LENÉNEK TULTERHELVE AKKORT AZ ILYEN ESETEKET MAX A MINIMAXON LÁTHATNÁNK :d”
 • 13. nibail 2008. július 07. 19:27
  „Nagyon sajnálom a hölgyet,remélem már jobban van.De szerintem nem kellene ennyi pénzt kihúzni a korház kasszájából!!Én azért megkeresném azt az orvost aki vétett,és felelőségre vonnám így utólag is.Bár igazából csak az nem hibázik aki nem dolgozik:De ekkora bakit!”
 • 12. zsetonka 2008. július 07. 13:32
  „Szerintem az az orvos a hibás aki útánna vizsgálgatta a kis hölgyet,mert annak kellet volna észre venni,hogy itt nagyon nagy baj ban.Biztos csak egy felületes vizsgálat volt.Szégyeljék magukat azok az orvosok akik késöbb vizsgálottak!!!!!!!!!!!”
 • 11. zsetonka 2008. július 07. 13:21
  „Nagyon sajnálom a kis hölgyet!De azért nagyon érdekes itt sok minden!!!!!Természetesen minden kártérítést megérdemel,de akkor is itt nagyon érdekes minden!!!!!!!!!!!”
 • 10. zzuzzy 2008. július 07. 13:19
  „Szégyellje magát! Hogy jön Ön ahhoz, hogy nem foglalkoztatott orvosok "leszállópályájának" nevezze az Óvári Kórházat?! Igenis, nagytudású szakembergárda végzi itt nap nap után felelősségteljes hivatását! Bizonyára az ügyvéd Úr már nyálcsorgatva várja a széfjében elhelyezhető milliókat, amit szemérmetlenűl ki akar hajtatni az amúgy is nehéz helyzetben lévő intézményből. És ha nem működhet tovább a kórház? Kérdem én jó lesz az az itt élő 70 ezres körzetnek? A hölgynek pedig azt üzenem, most már nem is kell modelliskolába mennie. Lesz mit aprítani a tejbe! Akár sok ezer ember kárán is! Mert azt ugyebár elfelejti tisztelt Hölgyem, hogy ez év tavaszán ugyanitt megműtötték Önt és egészségessé tették!”
 • 9. mc 2008. július 06. 09:50
  „"A méretes csövet azóta emlékként őrzi, ám mint mondja, a kórház már jelezte, szeretnék visszakapni, ugyanis hiányzik a leltárból."

  Mert öt évig, hogy a leltár simmeljen egy 15 cm-es antenna darab ( az is csillog ) helyettesítette a jelenleg (rossz) emlékként szolgáló műszer tartozékot.
  No és ki nem röhög ezen az érven ?

  Persze, aki nem dolgozik, az nem is vétkezhet, ejthet hibát munkája közben.

  Arról is szót kell ejteni, hogy ebben a kórházban nagyon sok embert gyógyítottak meg és fognak még meggyógyítani.Legalább is reméljük.
  Azon is elgondolkozom, hogy a jogi tanácsadó miért is akkora nagyságrendű kártérítést javasolt megigényelni a károsult hölgynek. Talán, mert a díjazásával is az kapcsolatban lehet ?”
 • 8. Hm!!!!! 2008. július 05. 14:03
  „Aki a leltárat emlitette ,még az egészségügy környékére sem engedném! Ez a gondolkodásmód embertelen!Én a jövőre nézve a legegyszerűbb megoldást javasolom:a felelősség teljes munkát.Kedves Főigazgató úr ,nem a műtét előtti meg az utáni leltár a megoldás.Azért azt kérem a helyi lakótársaimtól,ne áltlánosítsunk!A betegnek bíznía kell az orvosokban,és többségében lehet is.Persze nem ártana ha az Orvosi Kamara és az Orvos Etikai Bizottság nem csak az anyagiakkal foglalkozna ,mindent arra kenve.Nem per kellene évekig,hanem a felvállalt felelősség milőbb rendezése.Az időhúzás a kórház nevét nagyban rombolja.Mi lakosok pedig legyünk bizalommal,ez a mi városunk kórháza,szükségünk van az ott végzett felelősségteljes munkára.”
 • 7. fdassdfasdf 2008. július 05. 13:03
  „Az óvári kórház renoméját már nem kell rontani, mert nem lehet. Ide csak az jön, aki nem tudja elintézni, hogy máshova menjen. Régóta a máshol nem foglalkoztatott orvosok "leszállóhelye".”
 • 6. zenelady12 2008. július 05. 11:27
  „Kellett valami, ami egy kicsit a sárba rántja a helyi kórházat is. Szomorú, hogy ilyenektől romlik azoknak a renoméja is, akik semmit nem tehetnek róla. Azóta sem az orvos nincs itt állítólag, az igazgató is más... Én nem tudom, kin kellene behajtani azt az összeget, de ebben a helyzetben ennek a kórháznak ez tényleg óriási. Remélem, meg fognak tudni egyezni, vagy megtalálják azt a műtétet végző orvost, aki azóta is boldogan praktizál, vagy nyugdíjba ment? Ki tudja, nem ismerem őket. Szóval, jó lenne, ha valami jó kimenetele lenne ennek az ügynek.”
 • 5. Noci 2008. július 05. 10:41
  „A méretes csövet azóta emlékként őrzi, ám mint mondja, a kórház már jelezte, szeretnék visszakapni, ugyanis hiányzik a leltárból.- eddig nem hianyzott?? hihetetlen h manapsag ilyen meg megtörtenhet...”
 • 4. felháborodot olvasó 2008. július 05. 08:19
  „Én csak anyit irnák az orvostudomány ennyit tud öt év után vesznek észre egy 15cm-es fémdarabot nevetséges szerintem!!!!!”
 • 3. jerzsi 2008. július 05. 04:16
  „Érdekes hogy 5 év után hiányzik a csődarab a kórháznak,előbb miért nem?”
 • 2. Maxima 2008. július 04. 21:57
  „Egy 15 cm-es fémet,de akár 2mm-es petesejtet is meglát az orvos a hüvelyi ultrahangon! Bíztosan az ´idegeire´ fogták,kivizsgálás helyett.Ez jellemző az óvári orvosokra.”
 • 1. 1 hozzászóló 2008. július 04. 21:48
  „Nem tudom felfogni, hogy egy 15CM-es eszközt hogy nem lehet észre venni!!! Ez nem egy vasdarab!!! Az akkori orvosnak sem tűnt fel, hogy nincs meg minden műtéti segédeszköze? Vagy a röntgen hogy nem mutatta ki? Esetleg nem is küldték el röntgenre?Így bízzon meg az ember az orvosokban???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajnali madárles és kenutúra

Lipót - A maroknyi lelkes és elhivatott csapat idén harmincnegyedszer rendezte meg a… Tovább olvasom