Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Felülvizsgálják a hőszolgáltatást

Mosonmagyaróvár - A helyi buszközlekedés, hulladékszállítás, valamint a víz- és csatornadíjak jövő évi mértékéről döntött Mosonmagyaróvár képviselő-testülete csütörtöki ülésén. A távhődíjakat egyelőre nem emelték, előbb felülvizsgálják a hőszolgáltatóval kötött szerződést.
A menetrend szerinti helyi autóbusz-közlekedés jövő évi díjait is tárgyalta a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete csütörtöki ülésén. A Kisalföld Volán Zrt. jövő évi tarifaemelési javaslatában három változatot dolgozott ki. Az első 5 százalékos tarifaemeléssel és 57,2 millió forintos önkormányzati támogatással tervezett.

A második verzióban az emelés szintén 5 százalékos, ám tartalmaz 148 ezer kilométer teljesítménycsökkentést, így a támogatás 6,9 millió. A harmadik változat 13 százalékos emelés mellett 6,9 milliós városi támogatással és 135 kilométer teljesítménycsökkentéssel számol. A szakbizottság a második verziót javasolta azzal a kiegészítéssel, hogy veszteségkiegyenlítésre építsenek be a költségvetésbe 35 milliós keretet.

A járatok csökkentésével kapcsolatos felvetésekre Pócza Mihály vezérigazgató elmondta: jelenleg napi 370 helyi buszjárat közlekedik a városban. A menetjegy-, illetve bérletvásárlások alapján átlagosan tízen utaznak egy járművön. Ezért elkerülhetetlen a helyi buszközlekedés racionalizálása. Ezzel együtt a kiemelt időszakokban a helyközi járatok is beállnak a helyi közlekedésbe. Kalincsák István városfejlesztési osztályvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a tömegközlekedést sehol sem lehet fenntartani állami vagy önkormányzati támogatás nélkül. A járatszámcsökkentéssel óvatosan kell bánni, mert bizonyos határ felett már az egész hálózat létjogosultságát veszélyezteti. A testület végül megszavazta a második variációt, így a buszjegy 185, az általános havibérlet 2930, a tanuló- és nyugdíjasbérlet pedig 950 forintba kerül januártól.

A jövő évi hulladékszállítási díjak megállapítására is több változatot dolgozott ki a szolgáltató. A testület ezek közül – a szakbizottság javaslata alapján – a 15,5 százalékos emelést szavazta meg. Az emelés azonban többletszolgáltatások bevezetését is jelenti, így a szelektív szigetek bekapcsolását az üveg- és fémgyűjtésbe, valamint a szerves zöldhulladék házhoz menő gyűjtését. A döntés értelmében például a 60 literes gyűjtőedény nettó ürítési díja 162, a 80 literesé 216, a 110 literesé pedig 297 forint lesz januártól.

A jövő évi víz- és csatornadíjakról, illetve az Aqua Kft. üzleti tervéről szóló előterjesztés kapcsán Nyitrai József (Labe) hosszasan ostorozta a társaság vezetését. A képviselő egyebek mellett az átlagosan napi 110 literes üzemanyag-fogyasztást és a cég gazdálkodását kifogásolta. Szerinte a lakosok pénzével játszik a társaság vezetése. Dr. Tóásó Gyula (MSZP) elmondta: „Nyitrai József rettenetes kardja már 13 éve lebeg az Aqua Kft. felett." Korábban ellenzéki képviselőként ez érthető volt, ám a mostani szerepét nem értik. A képviselő szerint ezeket a felvetéseket frakción belül kellene megbeszélnie a várost vezető koalíciónak.

A testület végül lakossági fogyasztóknak 7, míg az egyéb kategóriába tartozóknak – vállalkozásoknak – 10 százalékos emelést fogadott el. Így a lakossági víz- 151, a csatornadíj pedig 126 forint lesz köbméterenként. A vállalkozásoknak pedig 197, illetve 191 forintba kerül a szolgáltatás januártól.

A tanácskozáson tárgyalták a jövő évi távhőszolgáltatás díját is, ám ezt a tulajdonosi bizottság javaslatára végül levették a napirendről. Felülvizsgálják ugyanis a MESZ Kft. és a Joule Kft. között 15 évre szóló szerződést, majd ezt követően kerül a testület elé a díjemelés, addig a jelenlegi tarifák érvényesek. A szerződés felülvizsgálatára a testület munkacsoportot hoz létre dr. Pető Péter, dr. Árvay István, Mild Miklós, Nyitrai József és Sólyom Tibor részvételével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei „nemek

Budapest - Kétszázötvenmillió forintot kért Szigetköznek a négyes metró keretéből Szakács Imre:… Tovább olvasom