Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Felújították, összedőlt, lebontották

A feketeerdei faluközpontban nemrégiben le kellett bontani azt az önkormányzati tulajdonban lévő, XIX. században épült, majd felújított házat, melyet a másfél évvel ezelőtti kisebb földrengés megrongált. A község elöljárói uniós forrásokból korszerű faluházat alakítanának ki a helyén.
„ Patyomkin-megoldással, kerítéssel takartuk el az utcafront felől azt a telket, melyen nemrégiben még egy önkormányzati ingatlan állt" – állítja Galambos Jenőné, Feketeerdő polgármestere. Az előzmények jó néhány évvel ezelőttre nyúlnak vissza. A privatizáció során az erdészet épületét a helyi önkormányzat jutányos áron vehette meg, azzal a kikötéssel, hogy a házban lakó nyugdíjas erdész özvegye továbbra is ott élhet.

Emellett a ház lakhatóvá alakítása is a község feladata volt. Ám az épület már nagyon rossz állapotban volt: a hírek szerint a száznegyven éves templomnál is korábban épült. A belső rész „mór téglás" volt, s homokra épült. Galambos Jenőné szerint ennek ellenére kénytelenek voltak felújítani, hisz erre korábban kötelezettséget vállaltak.

Patyomkin-megoldással

– Többen is kérdezgették, hogy miért költünk erre a lerobbant épületre, ám a történtek ellenére is úgy érzem, helyesen cselekedtünk. Kicseréltük a nyílászárókat, megerősítettük a falakat, ám sajnos ez sem segített. A másfél évvel ezelőtti kis földrengés adta meg az épületnek a kegyelemdöfést: az egyik hátsó fala – amelyet a szél és az eső korábban a legjobban ért – kidőlt. A lakást ezután életveszélyessé nyilvánították a szakértők, ám az idős asszony – saját felelősségére – néhány hónapig még benne lakott. Egész életét a településen töltötte, így nem akart innen elszakadni. Nemrégiben azonban mégis elköltözött a házból, melyet aztán lebontattunk. Patyomkin-megoldással most kerítéssel takartuk el az utcafront felőli részt.

Faluházat szeretnének a helyén

Sokan mondogatták, hogy túlságosan nagylelkűek voltunk, s kidobtunk egy csomó pénzt az ablakon, ám én úgy érzem: erkölcsileg biztosan nem veszítettünk, s anyagilag sem sokat. A Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. korábban – a számos jelentkező ellenére – az önkormányzatnak adta el az épületet, méghozzá elég jutányos áron.

Az egymilliós kikiáltási ár helyett 280 ezer forintért. – Feketeerdő egy dinamikusan fejlődő falu, így terveink is vannak ezzel az ingatlannal. Állami és uniós forrásokra pályáznánk, mert – Dunakiliti mintájára – egy faluházat szeretnénk itt kialakítani a jövőben – mondta a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Savanyú tej helyett valódi híreket

A móri Dunántúli Helyi Lapok Találkozóján részt vett a Jánossomorjai Napló szerkesztősége is. Itt… Tovább olvasom