Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Felújítják az intézményeket

Újrónafőn nem lesz csoportösszevonás az iskolában, de Európa-szobát alakítanak ki, polgárőrség alakul és új tetőt kap a ravatalozó és a falu benevezett a „Virágos Magyarországért” akcióba.
Óvoda: A kicsik fejlődését folyamatosan szépülő környezet biztosítja.
Elcsendesedett az újrónafői általános iskola környéke: szülők és pedagógusok megnyugtatására a legutóbbi statisztikák növekvő gyermeklétszámot mutattak ki, az intézmény finanszírozása biztosított, a fenntartó nem látja szükségét az osztályösszevonásoknak. A tanulócsoportok a megszokott formában dolgozhatnak tovább. Változások ettől függetlenül lesznek, ám azok az intézmény szépülését, gyarapodását szolgálják. Így a meghatározott ütemben folytatódik az épület felújítása: műpadlót cserélnek, kéményt javítanak és szeptemberre kialakítanak egy Európa-szobát. Szükség lenne a tető rekonstrukciójára is, ám ehhez pályázati segítséget várnak.

Az iskola és az óvoda minden pályázati lehetőséget megragad. Az oktatási intézmény összesen négyet adott be közoktatási, sport- és népfőiskolai alapra. A pályázatok jelenleg elbírálás alatt állnak. Az óvoda több sikeres pályázatnak is örülhetett: csaknem 10 ezer forint értékben nyertek ceruzát és rajzeszközöket, valamint egy hétre való gabonapelyhet.

Ezenkívül első helyezést szereztek a megyei ÁNTSZ rajzpályázatán: a környezetvédelem témakörében készült alkotás nyolc kisgyermek közös munkája volt. Az óvónők aktivitását jelezvén még két pályázatuk vár kedvező elbírálásra. Az óvodában vezetőváltás történt, 35 éves munkaviszony után Orosz Lajosné nyugdíjba vonult, az intézmény vezetésével Ábrahám Lajosnét bízták meg. A gyermekek szülei egész évben segítőkészek, legutóbb is örömmel vettek részt az udvari játékok, mászókák festésében.

Folyamatos támogatásukat a napokban egy kerti partin köszöni meg az óv odavezetés. Az óvodában nyáron folytatják a felújítást, a nyílászárók cseréjét és a vizesblokkok korszerűsítését.
A falu benevezett a „Virágos Magyarországért" akcióba és egyre nagyobb gondot fordít a közterek gondozására, virágosítására. A falu gondozását egy közhasznú munkás végzi, aki mellé szívesen venne fel az önkormányzat még egy embert, aki ért az önkormányzat tulajdonát képező fűnyíró traktor kezeléséhez is.

A ravatalozó tetőszerkezetét a napokban újítják fel és még idén járda épül lakossági összefogással a Felszabadulás utcában. Az alapanyagot az önkormányzat biztosítja. Ugyancsak a napokban alakul meg a település polgárőrsége. A távlati tervekben útépítés és egy faluújság alapítása szerepel, amiben egyesülne az iskola lapjaként ismert Bocskai Hírmondó, a sportújságként népszerű Foci-pálya és a kicsik legérdekesebb eseményeit taglaló óvodai Kíváncsi Fáncsi.

Újrónafő lakóinak összetartását, közösségi aktivitását két dicséretes eredmény példázza: a Molnár Béláné vezette nyugdíjaskórus a mosonszolnoki férfiak után a második helyet szerezte meg a Mosonmagyaróváron nemrégiben tartott körzeti versenyen, ahova két katonadallal kellett nevezni. A diákok pedig a mosonszolnoki „Mutasd meg magad!" vetélkedőn remekeltek: modern tánc kategóriában negyedikek, a breaktáncban harmadikak lettek és még egy különdíjat is elhoztak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Flexum egyetlen esélye a tőkebevonás

A főhercegi malomból kétszáz ágyas gyógyszállót akar, Ásványrárón meg negyvenhat hektáron üdülőfalut… Tovább olvasom