Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Felújítják a szakrális emlékeket – megmentenék a régi sírköveket

Megmentenék az elhanyagolt, 100 évesnél idősebb, többségében német sírhelyeket a jánossomorjaiak.

Emellett a kis szakrális emlékek felújítását is folytatnák.

Műemlékjegyek vásárlásával támogathatták az adakozó jánossomorjaiak a szakrális műemlékeik felújítását. A lakosok egymilliót, a helyi képviselő-testület tagjai hétszázezer forintot adakoztak. Az összeg egy részéből már felújították – a városnapokon már át is adták – a Dózsa György utcai kőkeresztet és az Altes Friedhofs-Kreuz nevű emléket az Újtelep utcában. A harmadik, felújításra váró szakrális emlék a Dózsa György utcai, a régi temető helyét jelző kiskápolna lenne.

Ezzel párhuzamosan a helyi német önkormányzat és a testület településfejlesztési és környezetvédelmi bizottsága kezdeményezésére a kisvárosban a régi, elhanyagolt sírköveket is megmentenék. Erről tárgyalt a testület a legutóbbi ülésén is.

A helyi temetőben több sírkő is megmentésre ˝vár˝.
A helyi temetőben több sírkő is megmentésre ˝vár˝.

– Tervezzük, hogy a két temető elhagyott sírköveit megmentsük, és akár egy sírkertben helyezzük el, ehhez pénzt is rendelünk – tájékoztatott Kurunczi Károly polgármester. A mintegy ötven, többségében német, száz évnél is régebbi sírkövet lajstromba vették, állagukat konzerválnák és restaurálnák azokat. Szóba került, hogy egy külön sírkertet alakítanának ki, vagy esetleg egy nagyobb, monumentális, családi sírbolt mellé helyeznék el a megmentésre váró sírköveket.

– Restaurátor, sírköves véleményét is kikérjük ebben az ügyben. Várhatóan hárommillió forint körüli összeget fordít erre a jövőben az önkormányzat – tette hozzá a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Migránsok vonaton, közúton

Egyre több migráns próbál vonattal Nyugatra jutni, de – mint megtudtuk – továbbra is… Tovább olvasom