Kisalföld logö

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Feltételezett veszélyhelyzetet számoltak fel

Egy feltételezett baleset utáni vészhelyzet felszámolását és a beavatkozás szabályait sajátították el a megye tűzoltó-parancsnokságainak vezetői a csütöröki gyakorlaton Mosonmagyaróváron.

A megyei katasztrófavédelmi igazgató évenként egy alkalommal vezetési törzsgyakorlatot szervez, ahol helyismereti foglalkozásokat, feladatmegoldásokat és ezek értékelését hajtják végre. A gyakorlat célja, hogy a tűzoltás vezetésére jogosultak szervező, irányító munkáját, tűzoltó taktikai, technikai ismereteiket továbbfejlesszék, illetve ellenőrizzék ez irányú ismereteiket. A gyakorlaton a megye városainak tűzoltóparancsnokai, tűzoltási és műszaki mentési osztályvezetői, ügyeletes parancsnoki szolgálatot adók és a szolgálatparancsnokok, valamint a polgári védelmi kirendeltségek vezetői vesznek részt. Ezúttal a tegnap tartott gyakorlaton a mosonmagyaróvári Motim Zrt. területén hajtották végre az előírt feladatokat a tűzoltók.

A tűzoltók elméletben ismerkedtek a veszélyhelyzet során szükséges feladatokkal.
A tűzoltók elméletben ismerkedtek a veszélyhelyzet során szükséges feladatokkal.

Sallai Péter alezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató a Kisalföldnek elmondta: a gyakorlaton a feltételezés szerint a Motim Zrt. területén lévő egyik kft. által alkalmazott gyártási technológia során baleset történt. A vasúti tartányból kénsavat fejtettek át, miközben a gyár területére üres nyerges vontató érkezett. Parkolás közben a járművezető nekitolatott az átfejtés alatt lévő vasúti tartánynak. Az ütközés következtében a tartány köpenye megrepedt, így azon keresztül a tűzoltóság kiérkezéséig mintegy tíz köbméternyi tömény kénsav jutott a környezetbe. A gyakorlat során a feltételezés szerinti veszélyhelyzet felszámolását és a beavatkozás szabályait ismerhették meg a szakemberek, hogy szükség esetén a lehető leggyorsabban tudjanak cselekedni.

Az alezredes hozzátette: a gyakorlat célja volt továbbá, hogy a Motim Zrt. területén a vörösiszap-tározót, valamint a kénsav kezelését és az alkalmazott gyártási technológia veszélyeit, illetve elhárítását is megismerjék a tűzoltók. „Emellett a törzsgyakorlat az érintett szervezetek közötti együttműködést is fejleszti, hiszen gyors, hatékony szakmai együttműködésre van szükség az információáramlás biztosításához, a lakosságot érintő tájékoztatás kidolgozásához és a gyakorlat során végrehajtandó egyéb feladatok megoldásához" – hangsúlyozta az igazgató.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kistérség összefogott a három intézményért

A Mosonmagyaróvári kistérség települései négymillió forinttal járulnak hozzá a Hansági Múzeum… Tovább olvasom