Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Feltételek a mentős ajánlatra

A mosonmagyaróvári mentőállomás felújítását tervezik jövőre, amely mintegy 130 millióba kerül.
Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) középtávú fejlesztési programjában az egyik jelentős cél, hogy a lehető legnagyobb mértékben biztosított legyen az uniós normák szerint a sürgős hívásra való kiérkezés 15 percen belül. A mentőszolgálat 2003-as jelentése a 210 mentőállomást építészeti alkalmasságuk szerint minősítette, s mindössze nyolcvanhetet talált megfelelőnek. 107 korlátozottan alkalmas, míg 16 teljesen alkalmatlan. E program keretében 2003-ban 33, 2004-ben pedig további 13 mentőállomást újítottak fel több mint 450 millió forintért.

Jelenleg tíz mentőállomás felújítása tart és a kormány további két budapesti és tíz vidéki bázis építésére tesz javaslatot az önkormányzatoknak. A költségek felét a költségvetés fedezi.

Két városi feltétel

Takács Zoltán, az OMSZ főigazgatója a közelmúltban azzal kereste meg a mosonmagyaróvári önkormányzatot, hogy a szolgálat jövő évi beruházási programja keretében felújítaná a városi mentőállomást vagy újat építene helyette. Az épület jelenlegi formájában már csak korlátozottan alkalmas feladatára. A rekonstrukció azonban csak akkor valósul meg, ha az önkormányzat is részt vállal a beruházásból. Az új állomás felépítése mintegy 130 millió forintba kerülne. Szentkuti Károly alpolgármester lapunknak elmondta: az önkormányzat partner ebben és a jövő évi költségvetésben csaknem 30 milliót tudnak erre a célra biztosítani, ám ehhez két feltételt támasztottak. Egyrészt, hogy az állomás a jelenlegi helyén maradjon, hiszen itt a kórház közelsége és a jó megközelíthetőség egyaránt adott. Az önkormányzat szeretné továbbá elérni, ha a mentők, a kórház sürgősségi részlege és a háziorvosi ügyelet együttműködve valósítaná meg az úgynevezett egy belépési pontú sürgősségi ellátást.

Együtt az ellátásért

A Karolina kórház nyitott a sürgősségi betegellátás ilyen integrálására. Dr. Vörös László igazgató elmondta: más országok tapasztalatai jól bizonyítják, hogy az alapellátás, a mentőszolgálat és a kórházi sürgősségi osztály nem működhet külön. Az együttműködéssel a betegek jóval gyorsabban megfelelő ellátást kaphatnak. A kórház sürgősségi osztálya jelenleg túlterhelt, rengeteg olyan beteget is kezelnek, akik nem szorulnának sürgősségi ellátásra. Az integrációval a mentők diszpécserszolgálata irányítaná a beérkező hívásokat, így mindenki a megfelelő szintű, legrövidebb időn belüli ellátáshoz jutna.

Nem tudott válaszolni

A mentőállomás jövőjéről lapunk szerette volna megkérdezni az Országos Mentőszolgálatot is. Ám ott az egyetlen illetékes nyilatkozó, Győrfi Pál szóvivő többszöri megkeresésünkre sem tudott kérdéseinkre válaszolni. Lapunk úgy tudja, a hetvenes években épített mosonmagyaróvári állomás mára megérett a rekonstrukcióra. Az épületen kívülről is jól látszik, hogy az elmúlt évtizedekben nem volt nagyobb felújítás. Emellett az állomás legújabb, Ford típusú mentőautója is folyamatosan a szabad ég alatt áll, mivel magassága miatt nem fér be a korábban Nisa gyártmányú gépjárművekre tervezett garázsba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös teherviselésről döntöttek

A mosonmagyaróvári kistérségi társulás tegnapi ülésén elhangzott: 1,8 millió forintot nyertek egy fejlesztési koncepció elkészítésére: az elkészült anyagot az önkormányzatokkal egyeztetni kell, keresni a kapcsolódási pontokat, sőt, a szomszédos országok határszéli régióival is összehangolnák. A legélesebb vitát a fogászati ügyelet átszervezése gerjesztette. Tovább olvasom