Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Feltárásra vár hatvan hektár

Üdülőfalu kialakítását tervezi egy mosonmagyaróvári kft. az ásványrárói önkormányzattól megvásárolt területen. Itt korábban egy sertéstelep volt, s a terület rehabilitációja egyelőre várat magára.
Dr Hajdú Klára Disznótelep volt: Mire alkalmas a terület?
Az egykori ásványrárói termelőszövetkezet területe magánkézbe került. Az önkormányzattól megvásárolt ingatlanon üdülőtelkek kialakításán gondolkodnak, ám kétségessé vált, mit rejt a föld mélye. A felelősséget az eladó önkormányzat nem vállalná, hisz ők is rekultiváltan vették azt meg. Információink szerint viszont területfejlesztési vita áll a híresztelés hátterében.

Névtelen panaszos

Egy névtelenséget kérő helybéli lakostól a szerkesztőségünkbe érkezett levél szerint az üdülőfalu kialakítása azon a területen folyik, ahol az ásványrárói termelőszövetkezet az elmúlt évtizedekben sertéstartást folytatott. Az itt keletkezett hígtrágyát és az állati tetemeket a panaszos szerint nem kezelték a járványügyi, közegészségügyi elvárásoknak megfelelően.

A közel hatvanhektáros parcellát a helyi önkormányzattól egy mosonmagyaróvári kft. vásárolta meg idén február végén. Információink szerint az adásvételi szerződésbe belefoglalták az eladó azon vállalását, hogy az ingatlanon található építményeket szanálja úgy, hogy azok maradványainak és anyagának elszállítása után a terület megfelel a környezetvédelmi előírásoknak. A munkálatok befejezésének határideje ősszel jár le.

Veszélyek nélkül vették

Böősy Imre, a község polgármestere érdeklődésünkre szóban kifejtette álláspontját az ügyről, majd nyilatkozatát írásban visszavonta és egy új álláspontot juttatott el szerkesztőségünkbe: „Az elmúlt tizenhárom évben sem szóban, sem írásban egyetlenegyszer sem kaptunk jelzést arról, hogy az érintett ásványrárói ingatlanon dögtemető és hígtrágya miatt környezetvédelmi probléma lenne – áll Böősy Imre polgármester levelében. – A terület megvásárlásakor számunkra az eladó írásbeli garanciát adott, amit az önkormányzat a vevő felé tovább vállalt. Tehát ha valamikor – mert az építkezés kezdete még teljesen bizonytalan – erre szükség lenne, a rehabilitációs kötelezettség az előzőekben leírt láncon kérhető számon."

Képtelenség körbefúrni

Dr. Hajdú Klára, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatóhelyettese lapunknak elmondta: ők is kaptak a panaszos leveléből, a hulladékgazdálkodási osztály a napokban átvizsgálta a területet.
– A község rendezési tervének elkészítésekor mi is véleményt nyilvánítottunk – kezdte dr. Hajdú Klára. – Konkrét elképzelések azonban ekkor nem hangzottak el, s nem tudjuk, milyen beruházás készül ezen a területen. A major egyébként hatvan hektáron terül el, s a termelőszövetkezet szavazatosságvállalása óta senki nem végzett itt vizsgálatot. Sajnos mi sem tudunk, hiszen több tíz hektár területet képtelenség körbefúrni.

„ Tíz istálló áll még, s az önkormányzat ezek lebontására próbál pénzt szerezni. A megyei fejlesztési tanácshoz is fordultak, ám egyelőre ekkora összeg nem áll a rendelkezésükre."

– A területrendezésre reálisan csak az elkövetkezendő tíz évben van esély. A rendezési terv későbbi pontosításánál – amikor kiderül, mi a konkrét elképzelés – mi is véleményt nyilvánítunk. Annyit tehetünk, hogy az állat-egészségügyi hatóságnak, amely az állati eredetű hulladékok vizsgálatát végzi, a bejelentést és a jegyzőkönyvet is elküldjük. Nekik az eljárási törvény szerint harminc napon belül kell az ügyben eljárniuk – mondta dr. Hajdú Klára.

(Az állat-egészségügyi hatóság vizsgálatának eredményére később visszatérünk.) Az üdülőtelkeket kialakítani szándékozó kft. képviselője szintén visszavonta lapunknak tett nyilatkozatát, s nem kívánta kommentálni értesüléseinket. Információink szerint két területfejlesztési elképzelés s eltérő gazdasági érdekek állhatnak a vita hátterében. Állítólag egy holland–magyar vegyesvállalat is befektetni kíván Ásványrárón, a falu határától hatszáz méterre, az érintett üdülőfalu közelében. A tervek szerint egy ezer anyakocás sertéshizlaldát szeretnének itt felépíteni. Nyilvánvaló, hogy e két elképzelés megvalósítása kizárja egymást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízifesztivál Dunakilitin

Harmadik alkalommal rendezett vízifesztivált a Felső-szigetközi Szabadidő- és Vízisport Egyesület a… Tovább olvasom