Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Felszerelésre, üzemanyagra kell az állami pénz

Kistérség - Jövőre háromszorosára növelné a kormány az országosan mintegy 80 ezer polgárőr támogatását.

A kistérség néhány polgárőr-egyesületét arról kérdeztük, jelenleg milyen támogatásban részesülnek és az állami segítséget mire költenék.

Nyolcéves a legidősebb, kettő a legfiatalabb polgárőr-egyesület a kistérségben. Van, ahol hatvan, máshol csupán hat tagot számlál.

Fenntartásukba a helyi önkormányzatok besegítenek, a megyei önkormányzattól is többen kaptak pályázati pénzt. Körképünkben arra voltunk kíváncsiak, hogyan működnek ezek az egyesületek és mire költenék a kormány által ígért állami segítséget.

Az egyik legnagyobb létszámú polgárőrség a kistérségben a mosonszentmiklósi: a 2004-es alapítású egyesület 60 bejegyzett tagot számlál.

– A megyei önkormányzattól negyvenezer forintos támogatást kaptunk, az önkormányzat idén 180 ezer forinttal járult hozzá tevékenységünkhöz – tudtuk meg Behon Péter Páltól, a szervezet vezetőjétől. Mivel a polgárőrök a járőrözés során saját autójukat használják és az üzemanyagot is mindenki maga állja, ezért az állami segítséget főként ruhákra, működési költségekre fordítanák.

Az újrónafői polgárőrök 2003 májusában alakították az egyesületet, jelenleg tizenhatan látják el a falu őrzését.

– Szükség van a biztonság szempontjából tevékenységünkre, mert Újrónafőn ritkán látni rendőrt. Biztosítjuk a falu rendezvényeit, de akár vitás ügyekbe is beavatkozunk – mondta el ifj. Kovács Miklós elnök.

Rendezvényeken: A hegyeshalmi polgárőrök a légpuskahasználatot mutatják meg az érdeklődőknek.
Rendezvényeken: A hegyeshalmi polgárőrök a légpuskahasználatot mutatják meg az érdeklődőknek.

Nyertek már százezer forintos támogatást, a falu pedig 120 ezer forinttal járul hozzá munkájukhoz. A további pénzforrásokat a két szolgálati kerékpár cseréjére s üzemanyagra fordítanák.

– Minket a megszűnés fenyeget, jelenleg hatan vagyunk és nehéz új tagokat toborozni. Október elején döntünk a szervezet további sorsáról – panaszolja a Dunakiliti–Feketeerdő Polgárőr Egyesület elnöke, Mikus Sándor. Pedig az egyesület saját polgárőrautót is beszerzett már, az önkormányzat évente kétszázezer forinttal járul hozzá működésükhöz.

Rajkán a 2004-ben alakult polgárőrség egy újabb egyesületben szerveződött újjá, egyesülve az önkéntes tűzoltókkal.

A környék egyik legaktívabb polgárőrsége a hegyeshalmi, bár még fiatal szervezet, a fennállása óta eltelt két év alatt negyven tagot gyűjtött köreibe.

– Eddig összesen 70 ezer forinttal támogatott a megyei önkormányzat bennünket, a helyi önkormányzat pedig százezer forinttal segít minket – tájékoztatott Tóth Gyula egyesületi elnök. Nekik a felszerelésbővítésre kellene a pénz.

– Öt éve alakult meg Darnózselin a polgárőrség. Ez alkalomból az önkormányzat és támogatók jóvoltából elkészült csapatzászlót avattuk nemrég – magyarázza Kállai István, a darnózseli polgárőrök vezetője. A csapat jelenleg 21 taggal tevékenykedik, az önkormányzat évente 50–150 ezer forintos összeggel támogatja őket. A megyei pályázatokra is odafigyelnek, ott 40–60 ezer forintos összeget szoktak nyerni, melyet az egyesület fenntartására fordítanak.

– Az állami támogatás jól jönne, ugyanis pótolni szeretnénk a négy táblát, mely a faluvégeken jelezte: itt polgárőrség működik. Telefonkártyát vásárolnánk és a ruhákat is pótolnunk kellene – tette hozzá a polgárőr.

Egyébként a felszerelés nem olcsó: 4–5000 forint az ing és a nadrág, a jelvényért ezer forintot kérnek el, a speciális lámpa 6 ezerbe kerül, míg egy fénycsíkért az autóra akár 40 ezer forintot kell költeniük. 

Olvasóink írták

 • 6. RickCartman 2009. szeptember 23. 20:58
  „jó munkát!”
 • 5. bede37 2009. szeptember 23. 10:10
  „Sziasztok, sokan úgy vélik, főleg idősebbek akik este 7 órakor behúzódnak tv elé hogy működik a szervezet de mégsem tesz semmit a falu közbiztonságáért! Kérdezem én, hol vannak ezek az emberek éjjel 2 kor mikor esetleg egyik másik polgárőr 8 órás munka után kinn járőrözik?Magam is az egyik polgárőr egyesület tagja vagyok ezért, egyéni véleményem ha egy ilyen szervezet egy darab bűncselekményt megelőz vagy felderít, senkinek szava nem lehet a munkájuk ellen, valamint le a kalappal az egyesületek vezetői előtt hogy 30-60 embert tudnak irányítani és közös erővel fellépni a bűncselekmények ellen!!!

  Egy hegyeshalmi polgárőr.”
 • 4. Georg 2009. szeptember 22. 22:06
  „Elég baj az hogy a gyenge közbiztonság megkívánja a településenkénti polgárőrséget. Lenne jobb dolga is ezeknek az embereknek....de háát”
 • 3. RickCartman 2009. szeptember 22. 20:57
  „Ha ez tényleg csak a "fiatalok részére nyújtott"kulturált szabadidős programot,akkor sok sikert hozzá,az MHSZ-ben régen volt ilyen, biztosan jó lehet(engem például semmilyen fegyverrel végzett szabadidős tevékenység nem érdekel), például egyébként én sem értem világosan.”
 • 2. zeder 2009. szeptember 22. 12:27
  „Kedves Griffin!

  Nem értem, hogy mi a problémád.
  A légpuska vásárlásához, tartásához, használatához nem kell engedély.
  Ők legalább kontrolált és szervezett módon próbálnak fiataljaink részére értelmes elfoglaltságot biztosítani.
  Te mit teszel értük?
  Te vagy olyan lelkiismeretes, hogy szabadidődben térítésmentesen tégy valamit a közösségért?”
 • 1. Griffin 2009. szeptember 22. 11:20
  „csak a fotót nem értem, hogy kerül ide, a polgárőrnek ugyanis semmiféle fegyverhasználati joga nincs,miért éppen ez az illusztráció?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszévesek lettek

Nemrég ünnepelte a Fehér Ló Közösségi Házban fennállásának huszadik évfordulóját a Mosonmagyaróvári… Tovább olvasom