Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Felszentelték a kápolnát

A hétvégén Hrotkó Géza kanonok szentelte fel Paprét kápolnáját, amelyet széles összefogással mintegy nyolcmillió forintból sikerült létrehozni.
A paprétiek 1990-től Bausz András plébános kezdeményezésére havonta egyszer istentiszteletre gyűltek össze a helyi művelődési házban. Neki köszönhető, hogy sokan a hit felé fordultak. Miután András atyát Nyúlra helyezték, Tájmel Antal plébános segítette a paprétieket hitük gyakorlásában. 1996-ban megalakult a nőegylet, melynek tagjai felvetették egy kápolna építésének gondolatát. 1998-ban a bezenyei önkormányzat és több támogató segítségével elkészült egy harangláb. Ekkortól tartják a búcsút, felidézve a régi hagyományt.

Hat évvel ezelőtt került Bezenyére és Paprétre Szalai Kálmán plébános. Az atya segítségével és támogatásával megkezdték az adománygyűjtést a kápolna építésére. A nőegylet rendezvényeinek bevételei, a falu jelenlegi és egykori lakóinak adományai, társadalmi munkája, a bezenyei önkormányzat és számos vállalkozó járult hozzá a megvalósításhoz. Kálmán atya irányításával a szervezés és a gyűjtés hat évig tartott, ám néhány napja elkészült az isteni hajlék. Bár az épület – torony hiányában – nem tűnik kápolnának, a helyiek bíznak magukban és eddigi támogatóikban, és remélik, hogy a közeljövőben a torony is elkészül.
Szombaton délelőtt zsúfolásig megtelt a kápolna és környéke, összegyűlt a falu apraja-nagyja, hogy együtt ünnepeljenek. A kápolnát, Isten és az ember „találkozóhelyét" Hrotkó Géza kanonok szentelte fel, majd szentmisét mutatott be azokért, akik bármi módon segítették az isteni hajlék létrehozását. Bausz András egykori papréti plébános nem tudott jelen lenni az ünnepségen, de levélben köszöntötte a helyieket.
– Forrjatok eggyé lelkipásztorotokkal! Szeressétek egymást, és tartsatok nagyon össze! Legyen mindig tele a most felszentelt kápolna hívekkel – kérte egykori híveitől András atya.

A bezenyei önkormányzat nevében Schmatovich Mátyás polgármester köszöntötte a paprétieket a jeles alkalomból. A polgármester kiemelte: Paprét történelmében fontos dátum a kápolnaszentelés napja, hiszen istenházában mindenki lelki támaszt, vigaszt találhat. A megjelent hívek nevében Kőrösi Jánosné, a bezenyei művelődési ház vezetője köszönte meg a szép ünnepet, és Kálmán atyát L. Burda Zsuzsanna egy Mária-ikonjával ajándékozta meg. A szentmise után a Papréti Nőegylet tagjai ebéddel várták az ünneplőket.

Szalai Kálmán plébános a Kisalföldnek elmondta: a kápolna létrehozása mintegy nyolcmillió forintba került. Mindenhol megértésre talált. Bárkitől kért anyagi vagy fizikai segítséget, senki sem mondott nemet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkentik a hulladék mennyiségét

Nagy Lajos, a társaság ügyvezető igazgatója a Kisalföldnek elmondta: a vizsgálat megállapította, hogy célszerű volna mintegy harminc százalék nem rugalmas hulladék vagy föld a megfelelő tömörítéshez. A depónia megnyitása óta folyamatos probléma, hogy nem kerül ki elegendő mennyiségű inert (az adott körülmények között kémiai reakcióba nem lépő) hulladék. Tovább olvasom