Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Felszámolják az illegális lerakókat

Mosonmagyaróvár - Mintegy 1300 köbméter illegálisan lerakott hulladék felszámolására nyert támogatást az önkormányzat. Az erdősávokba elhelyezett szeméthalmok folyamatosan rónak terhet a városra, noha több legális hulladéklerakási lehetőség is adott.
Noha ma több lehetőség is van legális gyűjtőhelyeken díjmentesen elhelyezni hulladékot, sokan még mindig megszokásból vagy kalandvágyból képesek órákon keresztül autózni a város határában, olyan helyet keresve, ahol gyorsan és észrevétlenül megszabadulhatnak szemetüktől. Ez azonban amellett, hogy nagymértékben rontja a városképet, eltakarítása milliókkal terheli a költségvetést. Németh Andrea, a városháza városfejlesztési és fenntartási osztályának illetékese a Kisalföldnek elmondta: az elmúlt években javult némileg a helyzet ezen a téren, köszönhetően egyrészt a számos legális hulladéklerakási lehetőségnek, másrészt talán az emberek erősödő környezettudatosságának. Ennek ellenére azonban továbbra is sokan raknak le szemetet a város határába, erdősávokba és egyéb eldugott helyekre.

Összeszedték: Pályázati segítséggel próbálja felszámolni az önkormányzat az illegális lerakókat.
Összeszedték: Pályázati segítséggel próbálja felszámolni az önkormányzat az illegális lerakókat.

Illegális hulladéklerakás tekintetében továbbra is a „legfelkapottabb" a levéli úti régi szeméttelep környéke. Rengeteg építési törmeléket, háztartási gépet, bútort raknak le az út mentén. Ugyancsak gyakori a szemétlerakás a halászi út mentén a város határában, Győr felé az 1-es főút mellett, a 86-os főút mentén a felüljáró környékén – ide előszeretettel hordanak ki háztartási hulladékokat is –, valamint a Feketeerdő felé vezető úton az erdősávokban. Az önkormányzat a közelmúltban sikeresen pályázott a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnál az illegális hulladéklerakók felszámolására. A megnyert mintegy 3,7 millió forintos támogatáshoz a város 1,3 millió saját forrást biztosított. A pályázat előkészítésekor a hivatal szakemberei felmérték az illegális lerakókat, így a rendelkezésre álló összegből közel 1300 köbméter szemetet szállítanak el. Az illegális szemétlerakók felszámolásához nagyban hozzájárul az önkormányzat tájsebészeti programja is. A közmunkások segítségével számos területet tisztítottak meg.

Az önkormányzat nem csupán a felszámolásra, de a megelőzésre is kiemelt figyelmet fordít a jövőben. A közterület-felügyelők és a rendőrség fokozottan ellenőrzi ezeket a helyeket. Az elmúlt időszakban egyébként számos szemetelőt értek már tetten, velük szemben megtették a szükséges intézkedéseket.

A mosonmagyaróváriaknak egyébként számos lehetőségük van arra, hogy szemetüket legális helyen és díjmentesen lerakják. Ennek egyik módja például az évi két lomtalanítás, ezek során összességében mintegy 3 ezer köbméter szemetet szállít el a Rekultív. A Barátság utcai hulladékudvarba viszont egész évben lehet vinni a szemetet. Építési törmeléket egy köbméterig, egyéb szelektíven gyűjtött lomokat – papírt, fémet, műanyagot –, rossz háztartási gépeket, elektronikai, illetve veszélyes hulladékot pedig korlátlanul lehet itt lerakni.

Olvasóink írták

 • 5. Katicabogar.82 2008. október 22. 21:43
  „Nagyon is igaz,hogy az osztrákok áthordják a szemetet ide hozzánk!Rengeteg szemetet szedtek már utánnuk össze,benne levéllel és cimmel de hiába,mert öket nem lehet itt nálunk megbüntetni! Náluk viszon több száz eurot kell fizetni ha szemetelnek,ezért ide jönnek hisz ugysem kapnak büntetést!”
 • 4. telepi 2008. október 22. 12:37
  „így van a mocskos cigányt is büntessék meg azoktól fosik a picsájuk jah meg nem egyszer láttam közterületes kocsiból kiszállni embert a régi szemét dobnál és yó pár szemetes zsákot pakolt ki a kocsiból!!Magyarul nem esett messze az alma a fájától ha ők meg tehetik akkor én mért ne ...”
 • 3. szadesz 2008. október 22. 11:11
  „Lehet, hogy újra be kellene vezetni Szent László törvényeit: kiegészítve a nyilvános szemeteléssel: vágják le a kezét. Ha szép szóval nem lehet - amint látjuk szerte kishazánkban -, akkor jöjjön a keményebb vonal...”
 • 2. óvári 2008. október 22. 07:00
  „Kedves közterület felügyelet csak igasságosan ám.ne csak a prloli népet büntettni hanem a cigányoktól se félj Frankhauze úr!!!!
  mert én tudok mondani példát sajnos mofémtelepen többször szoltam frankhauzer úrnak a közterület vezetőjének hogy mennyi szemét van lerakva terv ut 75 be ők figgyethánytak én dobtam ki szemetet a régi szeméttelephez 1 nelon zsákosat ( persze hozzá teszem milió volt már ott) valami alapján vagy valami levél biztos volt benne na mi1 és most rendőrségre kell járnom mint gyanusitott.szóval azért mocskos szemét világba élünk.de én viselem következményét.de azt kívánom frankhauzer úrnak ......”
 • 1. Sógorkoma 2008. október 21. 16:18
  „Azt hallottam/ olvastam, hogy Ausztriából is egyre több "szeméttúrista" érkezik Magyarországra és a kisebb földutak mentén, félreeső erdősávok alján elpottyntják aprócska ajándékukat.
  Igaz ez?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkötelezettek intézményeik mellett

Püski - Több mint félszázan vettek részt a csütörtöki püski közmeghallgatáson: az önkormányzat… Tovább olvasom