Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Felszámolás május után

Már többször beszámoltunk a dunaszigeti termelőszövetkezet csődjéről és a helyi külső üzletrészesek tulajdon-visszaigénylési viszontagságairól. Azóta újabb fejlemények vannak az ügyben.
Mint ismeretes: tavaly decemberben Borókai Gábor kormányszóvivő bejelentette, hogy az állam a felszámolás, végelszámolás vagy csődeljárás alatt álló szövetkezetek külső üzletrészeit is felvásárolja, a megszűnt téeszek esetében viszont nincs lehetőség a kifizetésre. A határidőt 2002. május 31-ben szabta meg, így ha valamelyik szövetkezetet hivatalosan is felszámolják ez idő előtt, akkor a felvásárlása már nem történhet meg. Így ez a döntés így továbbra is nagy bizonytalanságban tartotta az érintetteket a tekintetben, vajon megkapják-e üzletrészüket.
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a kormányhatározat után a Magyar Fejlesztési Bankot bízta meg az üzletrészek felvásárlásával. A dunaszigetiek esetében azonban a helyzet kulcsa a Válságmenedzser Felszámoló és Vagyonkezelő Kft. kezében van. Ugyanis ők vették át a felszámolás alatt lévő szövetkezet még meglévő vagyonát és iratait. Az érintettek szeretnék, ha a megszűnés hivatalos kimondására csak a határidő lejárta után kerülne sor, mert így juthatnának hozzá jogos jussukhoz.
Információink szerint ugyanakkor még a május végi határidő sem végleges, s várhatóan szeptember végéig kitolódhat a kifizetés kitételeként szereplő végső időpont. Az ügyben illetékes Ujváry Zoltán felszámolóbiztos lapunknak elmondta: a dunaszigeti téesz 1999 szeptemberében megindult felszámolási eljárása folyamatban van, s várhatóan sem májusig, sem szeptemberig nem fog befejeződni.
Ez azt jelenti, hogy addig hivatalosan nem szűnik meg a dunaszigeti szövetkezet. Az igénylőknek folyamatosan adják ki azokat a dokumentumokat és igazolásokat, melyek az üzletrészük visszaigényléséhez szükségesek. A felszámolóknak még jó néhány teendőjük van a megszűnés kimondásáig, amit a fenti időpontig semmiképp nem tudnának befejezni. A hozzájuk került ingatlanok értékesítése sem fejeződött be, hisz még mindig vannak vevőre váró területeik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teleházat avattak

Az informatikai kormánybiztosi hivatal pályázatán nyert összegből berendezett teleházat avattak a… Tovább olvasom