Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Felszámolás az üdülési jogot értékesítő cég ellen

A Mosonmagyaróvár melletti Krisztinamajorban korábban üdülési jogot értékesítő budapesti székhelyű részvénytársaságot a közelmúltban a bíróság fizetésképtelenné nyilvánította és elrendelte a felszámolását.
Krisztinamajor: Két éve 175 milliós állami pénzt ítéltek meg ide a H-Buildnek.
Lapunkban több alkalommal foglalkoztunk már a Mosonmagyaróvár melletti Krisztinamajorban létesült üdülőfaluval. Amint akkor hírt adtunk róla, a Gazdasági Minisztérium Széchenyi-terv turizmusfejlesztési programjának keretében a termálfürdők fejlesztésére, illetve kialakítására kiírt pályázatból 175 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a terület tulajdonosa, a budapesti székhelyű H-Build 2000 rt.

A támogatás segítségével két, egyenként 140 személyes szálloda- és gyógyfürdőkomplexumot építettek volna fel 2003 júniusáig. Az építkezés azonban félbemaradt, az rt. eladta az ingatlant. Igazgatóságának elnöke az írásra reagálva lapunknak elmondta, hogy a beruházás befejezésének határidejével kapcsolatban a társaság még tavasszal kérte annak meghosszabbítását, ami meg is történt.

A megítélt támogatási összeget – 175 millió forintot – még nem folyósították, erre törvényes lehetőség nincs is. Állítása szerint a társaság csupán 87,5 millió forint előleget kapott, aminek felhasználásáról a beruházás folyamán kell elszámolni, s ennek az eddigiekben maradéktalanul eleget is tett a cég.
Közben az elmúlt év végén a H-Build 2000 rt. ellen a Pápai Rendőrkapitányság nyomozást indított.

A rendőrségi tájékoztatás szerint a cég 1999-ben a Mosonmagyaróvár melletti Krisztinamajorban lévő panzióban üdülési jogot értékesített. Az ügyfelek 260–610 ezer forint közötti összegeket utaltak át a részvénytársaság számlájára. A szerződés alapján az üdülési jog 99 évre szólt, ám ha az ügyfél nem kívánt Mosonmagyaróváron nyaralni az adott év általa kiválasztott hetében, a H-Build bérbe adta volna a szobát.

A szerződéstől 15 napon belül el is lehetett volna állni. Ennek ellenére egyes károsultak hiába próbáltak a határidő letelte előtt visszalépni, pénzüket nem kapták vissza. A szerződés aláírásakor azt sem közölték velük, hogy még nem készült el az épület, és arról sem beszéltek, hogy amíg tart a részletfizetés, nem élhetnek az üdülési joggal.

A becsapott ügyfelekkel kapcsolatban leírtakat a H-Build 2000 rt. jogi képviselője útján cáfolta egy internetes oldalon. A cég állítása szerint a szerződés és a tájékoztató pontosan informálta az ügyfeleket arról, hogy az apartmantelep, amelynek használatára az ügyfelek jogot szereztek, még építés alatt áll. A 15 napos elállás joga megillette a vevőket, de ez a jog nem vonatkozik a VIP-tagságot létesítő szerződésre, amelynek tagsági díját így nem lehetett visszakövetelni.

Elmondásuk szerint sem a szerződésben, sem a tájékoztatóban nem volt olyan rendelkezés, miszerint az rt. kötelezettséget vállalt volna a garantált árú bérbeadásra vagy a visszavásárlásra. A cég jogi képviselője szerint: „Amennyiben valamelyik megbízott mégis ígért volna ilyet az ügyfélnek, úgy azt nem a társaság képviselőjeként, hanem rosszhiszemű álképviselőként tette, akinek az eljárása által nem válik az rt. jogosulttá, illetve kötelezetté."


A korábban a Conti-Car-csoporthoz tartozó, alvilági kapcsolatokkal vádolt üzleti csapat érdekeltségébe tartozott H-Build 2000 Építési és Üdülési Rt.-t a bíróság néhány hete fizetésképtelenné nyilvánította és elrendelte a cég felszámolását.

A 200 millió forint alaptőkéjű rt.-ben 2001-ig volt részvényes az Energol-ügy két vádlottja, Radnai László és Csüllög Zsigmond, s 1999-ig a felügyelőbizottságát erősítette Búza János ügyvéd, aki most a Csüllögékkel is üzleti kapcsolatban állt Wappler Lászlót, Szlávy Bulcsú vélelmezett gyilkosát védi. A H-Build 2000 rt. jelenleg K. Csaba többségi és K. Tibor kisebbségi tulajdona. A gyakorlatilag évek óta nem működő részvénytársaság első székhelye a Thermal Hotel Margitsziget 604-es szobája volt, ahol Radnaiék üdülési jogok értékesítésével foglalkoztak, részben az rt., részben az Íbisz Marketing Kft. révén. Utóbbit a közelmúltban fantomcéggé nyilvánította a cégbíróság s elrendelte a törlését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Batthyány-kastély hasznosítása

Boldog Batthyány–Strattmann László egykori körmendi családi kastélyáról a helyi önkormányzat… Tovább olvasom