Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Felosztják a mosoni húsüzem területeit

Hamarosan lakóházak is épülhetnek a közelmúltban bezárt mosoni húsüzem területén, miután az önkormányzat átminősítette annak besorolását.
A változtatással egy sokéves problémát is megold az önkormányzat: összeköthetik végre az Enge utcát a Vilmosrév utcával.

A Kaiser Food Kft. Szent István király út és az Aranyossziget utca között fekvő telephelyén idén szüntette meg a termelést az új tulajdonos, egy szolnoki székhelyű húsipari társaság. Ezzel a nagy múltú üzemre végleg lakat került és mintegy száz ember veszítette el a munkahelyét. A gyárbezárást a tulajdonos azzal indokolta, hogy a telephely már nem fejleszthető, az épületek elavultak, a hűtőház pedig veszélyes üzemnek is minősül.

Szakemberek szerint az üzem megszüntetésével most rendbe tehető a térség településrendezési szempontból. A gyár területe eddig gazdasági, kereskedelmi övezetbe tartozott, ami teljesen idegen a környezetétől, a történelmi belvárostól. A Szent István király út felőli oldalon településközponti vegyes övezet, az Aranyossziget utca felől pedig kisvárosi lakóövezet a besorolás. Így logikusan ezen övezetekhez igazodva kellett a területet átminősíteni.

Egy régi probléma is megoldódhat a módosítással. Az üzem miatt eddig nem lehetett az Enge János utcát a Vilmosrév utcával összekötni, pedig az utca teljes megnyitása nagyban elősegítené a tömb feltárását, a hosszú, beépítetlen ingatlanrészek intenzívebb hasznosítását. Az önkormányzat többször egyeztetett az érintettekkel, végül sikerült megállapodniuk egy mindenki számára elfogadható variációban. Az átminősítéssel a tulajdonos a területet több kisebb, önállóan értékesíthető telekre tudja osztani. Az Enge utca folytatásához szükséges mintegy 600 négyzetméteres területet pedig átadják a városnak.

Az önkormányzati döntéssel az Enge utca folytatása és az Aranyossziget utca közötti területet kisvárosi lakóövezetbe sorolják. Itt 40 százalékos a beépíthetőség, ráadásul a terület akár négyfelé is osztható, így azokon társasházak is építhetők. Az Enge utca és a Szent István király út közti területet pedig településközponti vegyes övezetbe sorolják, ahol jellemzően 50 százalékos a beépíthetőség. Ide lakóházakon túl bármilyen közfunkció is telepíthető.

Az önkormányzat többször egyeztetett az érintettekkel, végül sikerült megállapodniuk egy mindenki számára elfogadható variációban.
Némi nehézséget jelent még, hogy az Enge utca teljes megnyitásához további három ingatlanból kell az út területét „megszereznie" a városnak.

Ez az érintett ingatlantulajdonosok számára is kedvező lehet, hisz a beépítetlen telekvégekből önálló, beépíthető ingatlanok alakíthatók ki.

Olvasóink írták

 • 4. Japo 2011. december 30. 08:07
  „Azon sem lepődnék meg,ha később kiderülne,ez így volt megtervezve. Így tudták eladni a semmit és így garantálják az új tulajnak,hogy azon túl,hogy egy nagy konkurencia kapujára lakatot tett, most kimérheti a területet lakóépületeknek. Vagy talán maga a kivitelező is? Ez szép húzás volt a kérdésem az,miért örül ennek az önkormányzat,nem nekik lesz belőle bevételük hanem megint valakiknek. Bár valakiknek így is csurran cseppen az átminősítésért. Azt hiszem a szeméttelep teljes rekultiválása előtt ami egyébként soha nem fog megtörténni, csak feltúrom azt a helyet amit egy illetékes elvtárs mutatott meg,és ahol a húsüzem privatizációs disznóságairól megtalálhatók az iratok,mert hogy oda ásták el.”
 • 3. INVEKTUS 2011. december 28. 20:57
  „adjátok csak el az országot és tömjétek a zsebetek :(

  csenget a fülem amikor azt olvastam valahol lehet hogy itt hogy az uj tulajdonos fejleszteni akar ?

  ja igen le fejleszteni .....”
 • 2. Alex64 2011. december 28. 20:29
  „Az előző vezetésnek sikerült a Konzervgyárat eltüntetni Nekik most sikerült a húsüzemet. (Tudom maszek volt már és "szegény tudatlan" tulajdonos adta el Szlováknak). Itt legalább "vadnyugati környezetben" épülhetnek az új házak”
 • 1. Rbar 2011. december 28. 20:26
  „A "némi nehézségnek" az egyikétől már 10 éve hiába próbálja meg a város megszerezni azt a területet, s az a gyanúm, hogy még kb ennyi ideig nem is fogja, mivel az érintett eltökélt és nem akarja eladni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilveszteri játszóház Mosonmagyaróváron

A Fehér Ló Közösségi Házban december 30-án, pénteken délelőtt 10 órától szilveszteri játszóházba… Tovább olvasom