Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Félnek saját otthonukba hazamenni

Kimle - Két hete el kellett hagyniuk károlyházi otthonukat Mozsolics Istvánnénak és gyerekeinek. A családot a kimlei Fedor Julianna és párja, a török származású Kadir Durmaz fogadta be. Ám a szomszédok miatt itt sincs békességük.

Mozsolics Istvánné háromgyerekes édesanya két hete távozott a károlyházi lakásból: ekkorra annyira elmérgesedett a helyzet a szomszédokkal, hogy a szülő már féltette gyerekeit. Férje, Mozsolics István már jó ideje nem él otthon, a befogadók úgy tudják, egy faházban rejtőzik, s a Dunában tisztálkodik.

– Nem merünk hazamenni a saját otthonunkba – panaszolja a tízéves Alex, aki látszólag otthonosan érzi magát a kimlei házban. A befogadó család kisfiával, Selahaddinnal együtt hancúroznak.
A Mozsolics család legnagyobb gyereke arról is mesél, hogy a szeme előtt zajlott le az édesapja és szomszédok közötti verekedés.

Ezért már saját házukban sem érezték biztonságban magukat.
– Nyolc éve ismerjük a Mozsolics családot, így szívesen segítettünk rajtuk – veszi át a szót Fedor Julianna, aki tizenkét éve az iszlám hitre tért. A tatabányai származású asszony török éttermekben vállalt munkát, így több török család életvitelébe is bepillantást nyert: a családcentrikusságuk, a megértés, amiben élnek, vonzóvá vált számára. – Amióta iszlám vallású lettem, teljesen újjászülettem, azóta nőszámba vesznek, értékelnek – árulta el. Közel nyolc éve ismerte meg a török származású Kadir Durmazt, aki húsz éve él Magyarországon. A kimlei, kilencvenhat négyzetméteres házat tavaly építették közösen.

– Az iszlám azt tanítja, ha a te hasad tele van, és ismerőseid körében van olyan, aki éhes, és nem segítesz, akkor nem vagy igazi hívő – magyarázza az asszony. Ám mint mondja, nem mindenki nézi jó szemmel a jótékonykodást: néhány szomszéd is ellenszenvét fejezte ki, hogy a gyerekek nagy zajt csapnak. A szakemberektől meg azt a tanácsot kapta az édesanya, hogy jobb lenne, ha anyaotthonba költözne a gyerekeivel a helyzet elrendeződéséig.

– Úgy fogadtuk be a károlyházi családot, hogy az asszonynak kétszázharminc forint volt a zsebében – mondta Fedor Julianna. A hétéves Marcsi édesanyjával egy félszobán osztozik, a fiúk, Alex és a négyéves Ádám Selahaddinnal laknak egy szobában.

– Egyelőre Kimlén szeretnénk maradni, és mielőbb eladnánk Károlyházán a házunkat. Már nem akarunk oda visszaköltözni – vallotta a háromgyerekes édesanya, aki időközben Mosonmagyaróváron talált munkát. Fedor Juliannáék azt is felajánlották, a ház értékesítéséből befolyt összegből telkükön építsenek egy kétszoba-konyhás lakást.
A Mozsolics család Károlyházán egy ikerházon osztozik egy roma családdal – tájékoztatott Szép Ká- roly, a település polgármestere, aki cáfolta, hogy romlott az utóbbi időben a faluban a közbiztonság. Igaz, tud arról, hogy a Hársfa utcában (ahol a Mozsolicsék is laktak) a betelepültek és az őslakosok között több konfliktus is kirobbant.

– Mi az itt élők magánéletébe nem szólhatunk bele. Ha probléma merül fel és bejelentik azt, akkor a hivatalos utat lehet megjárni – tette hozzá a faluvezető.

Mészely Réka

Olvasóink írták

  • 1. láris tünde 2008. május 28. 10:24
    „szerintem nagyon jó hogy van egy ilyen anyaotthon ahol senki nem kerül ki az utcára”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Süllyed a talajvízszint, reped a templom

Kisbodak - „A hágai tárgyalás előtt azt kérték, írjuk össze a Duna elterléséből fakadó… Tovább olvasom