Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Félnek az önkormányzatok, hogy millióktól eshetnek el

Kistérség - A vagyonadó bevezetésével nem ért egyet a megkérdezett polgármesterek többsége. Aki ugyanis vagyonadót fizet majd, mentesülhet az önkormányzatnak befizetendő kommunális, építmény- vagy telekadó alól.
 
Amellett, hogy még nem teljesen világos, mi alapján is értékelik majd az ingatlanokat, a Mosonmagyaróvári kistérségben megkérdezett polgármesterek többsége nem ért egyet a vagyonadó bevezetésével. Szerintük az önkormányzatok szövetségét illett volna megkérdezni. Sokan attól tartanak, hogy állami kasszába befolyó vagyonadó miatt milliókat veszíthetnek a falvak és a városok.

Mosonmagyaróváron száznál több lehet a 30 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanok száma – hangsúlyozta Szabó Miklós polgármester. Amint már korábban is írtuk, a Lajta-parti város önkormányzata még tavaly szeptemberben fontolgatta az ingatlan- és a telekadó bevezetését, többféle variációban is gondolkodtak, de a túl sok kiskapu miatt végül nem vezették be. Építményadót viszont kell fizetnie a mosonmagyaróváriaknak.

Tavaly például 445 millió folyt be a város kasszájába, idén az első negyedévben 223 milliót terveztek be.

Szabó Miklós hozzátette: azzal ugyan egyetért, hogy a nagy értékű ingatlanok, gépkocsik és más vagyontárgyak tulajdonosait sújtsák valamilyen adóval, azzal viszont nem, hogy ez esetlegesen majd negatívan érintheti az önkormányzatokat. Amennyiben forráskivonás történik, feladatokat is vállaljanak majd át a településektől.

Jánossorján Kurunczi Károly polgármester szerint talán egy-két olyan ingatlan lehet, amely után vagyonadót kellene a tulajdonosnak fizetnie. A településen a kommunális adóból 3, az építményadóból közel 50 millió folyik be évente. Kovács Gábor, Lébény polgármestere úgy véli, nincs olyan ingatlan, amelyiknek értéke meghaladná a harmincmilliót. A telekadóból itt 2009-ben 7 milliót, építményadóból 14 milliót terveztek be.
A telek- és építményadóból befolyt összeg jelentős tétel Feketeerdő 55 millió forintos költségvetésében. Novák András településvezető szerint, ha a falu ingatlanjainak piaci árát vesszük, akkor a 160 lakás-, családiház-tulajdonos húsz százalékának kellene vagyonadót fizetnie. Hátrányosan érintené az önkormányzatot, amennyiben le kellene mondania a vagyonadót fizetőktől eddig bevett helyi adónemek összegéről.

Rajkán a piaci árakat figyelembe véve szinte az összes ingatlan 30 millió értékű vagy afölötti. Persze még tisztázatlan, hogy a négyzetméter, az építés éve vagy az elhelyezkedés nyom-e majd nagyobbat a latban a ház értékelésénél. Bazsó Lajos polgármester szerint a településnek ez az adónem jelentős forráselvonást jelenthet. A határ menti faluban idén vezették be a telekadót, a kommunális és az építményadó korábban is létezett.

Olvasóink írták

  • 1. Baradlay 2009. június 04. 03:49
    „Kevesebbet kell lopni!!!!!! Piszkos kommunista tolvajok!!!!!! Jon a "nagyhalal"!Itt Kapuvaron biztos!
    <moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gazdák időt nyernének

Mosonmagyaróvár - Öt-hat milliárdos minisztériumi támogatást kapnak a tejtermelők, mert a válság… Tovább olvasom