Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Félmilliárd helyett 350 millió

Szerdán Dunaszigeten a Miniszterelnöki Hivatal osztályvezetője bejelentette: jövőre az előirányzottnál harminc százalékkal kevesebb támogatás jut a szigetközi tájrehabilitációra. A polgármesterek szerint a nemzeti park ügyében elárulták őket.
A Felső-Dunatáj Társulás szerdai ülésén a Miniszterelnöki Hivatalt képviselő Pintye Ágnes elmondta: a kormányzati megszorító intézkedések miatt az előirányzott ötszázmillióhoz képest harminc százalékkal kevesebb lesz idén az állami támogatás: a szigetközi térségre 214 millió (tavaly 145 millió volt), míg a Mosoni-Duna rehabilitációjára 142 millió (tavaly 65 milliót szántak erre) forint jut. Pintye Ágnes kijelentette: idén nem fordulhat elő, hogy későn írják ki a pályázatokat, s az érintett önkormányzatok csak idén juthattak a rehabilitációs pénzekhez.

Hátrányos helyzetű térség

A területfejlesztési programmal kapcsolatos kormányrendelet előkészítése folyamatban van, melybe a Szigetköz és a Mosoni-Duna rehabilitációja is bekerült. Lehetőség nyílik 2005-re az idei forrás ötven százalékára való állami kötelezettségvállalásra, így ezután lehet ütemezni az egyes beruházásokat, s az állami pénzek felhasználását. Márciusban erről kormányrendelet születhet.

Az osztályvezető a pályázatok kiírását legkésőbb április végére ígérte. Széles Sándor máriakálnoki polgármester úgy vélte: a Szigetköz hátrányos helyzetű térség, s az itt élők helyzete a környezet állapotától függ. Pap János országgyűlési képviselő szerint ők minden évben bejelentik igényüket a rehabilitációra – körülbelül 0,8–1 milliárd forintra –, csak a pénzt kellene végre megtalálni hozzá.

„ Elárulták a szigetközi önkormányzatokat"

Lapunk tegnapi számában Haraszthy László helyettes államtitkár bejelentése – miszerint nemzeti park helyett natúrparkot terveznek a Szigetközben – éles kritikákat váltott ki. Tóth István dunaszigeti vezető kijelentette: nem ismerik a natúrpark jogi tartalmát s lehetőségeit, s sajnálják, hogy csak az újságból értesültek a tervekről. Széles Sándor szerint a szigetközi önkormányzatokat ismét elárulták. Korábban nemzeti park létesítését kérve fordultak közösen a kormányhoz. Lipót polgármestere, Sulyok Attila szerint is hátrányosan érintené ez a szigetközieket. A nemzeti park jelentősebb anyagi támogatást és több pályázati lehetőséget biztosítana.

Pap János hozzátette: a megyei közgyűlés Szigetköz-bizottsága korábban már kifejtette, hogy nemzeti parkot szeretne. A natúrpark nem összehasonlítható a korábbi elképzelésekkel, sokkal kevesebb annál. Szerinte „jobb egy nemzeti park nemesnyárassal, mint egy natúrpark anélkül". Pintye Ágnes véleménye szerint a natúrpark még nem eldöntött kérdés, s az ügyben további tárgyalások várhatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenmillió forint kellene a második sávhoz

A mosonmagyaróvári Kiserdő utca végi Lajta-híd „másik forgalmi sávja” a Gazdasági… Tovább olvasom