Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Felmérik a Lajta-vidék árvízi kockázatait

Magyarország, Ausztria, Szlovákia és Csehország 3,1 millió
euróból alakítja ki az árvízi kockázatcsökkentés leghatékonyabb eszközrendszerét.

A Lajta mentére nyilvános kockázati térkép készül.

Ausztria gesztorságával Magyarország, Szlovákia és Csehország közösen pályázott az Európai Regionális Fejlesztési Alap keretében. A 3,1 millió
eurós összköltségű projekt során a négy ország együttműködésével az árvízi kockázatcsökkentés leghatékonyabb eszközrendszerét szeretnék kidolgozni. Magyarországon a projekt a Lajta folyó és öblözeteinek térségére terjed ki.

Osztrák, magyar, szlovák és cseh szakemberek fogtak össze az árvízvédelemért.
Osztrák, magyar, szlovák és cseh szakemberek fogtak össze az árvízvédelemért.

– Mosonmagyaróvár a Nagy-Duna, a Mosoni-Duna és a Lajta ölelésében időnként komoly veszélyeztetettségnek van kitéve, ezért is fontos, hogy a vízügyi szakemberek segítségével tegyünk az árvízvédelem érdekében – hangsúlyozta Szabó Miklós polgármester a szerdai konferencianyitón.

Walter Forschauer, a projektet vezető Alsó-Ausztria képviselője számolt be. Elmondta: Közép-Európában a tudásbázis, a módszerek összefogása, közös célok és stratégiák kidolgozása vár a résztvevőkre. A négy ország kilenc partnere között minisztériumokat, vízügyi igazgatóságokat, hidrometeorológiai intézeteket találunk.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 392 ezer euró vissza nem térítendő támogatásból gazdálkodik az uniós projekt során – mondta el érdeklődésünkre Janák Emil vízügyi igazgató. A Lajta magyarországi öblözeteire veszély- és kockázati térképek és kockázatkezelési tervjavaslatok készülnek. Az osztrák féllel együttműködve a folyó régóta hiányzó komplex hidrológiai tanulmánya is megvalósul.

– Az érintett települések megkapják az árvízi kockázati térképet. Ebből kitűnik, hogy mely területek, ingatlanok, közintézmények, közművek milyen mértékben veszélyeztetettek az árvíz által. A projekt élőhelyvédelmet is takar – fűzte hozzá a szakember. A négy országot érintő pályázatban megfigyelő szervezetként Mosonmagyaróvár mellett Bezenye és Levél is érintett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jegyzői pályázat és Pro Urbe díj Mosonmagyaróváron

Soron következő ülését tartja a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete június 24-én,… Tovább olvasom