Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Felmérés: harminc gólyapár lakja a Szigetközt

Szigetköz - A napokban első ízben szervezték meg a szigetközi fehérgólya-felmérő napot: eszerint harminc gólyapár fészkelhet a térségben.

Magyarországon egy évszázada még 15–16 ezer gólyapár volt, mára számuk a harmadára csökkent. Hazánkban él a világ gólyaállományának 4 százaléka.

– A Szigetközben megközelítőleg 30 gólyapár fészkel. Mosonmagyaróvár környékén elsősorban Lipóton, Darnózselin és Püskin találtunk lakott fészkeket – magyarázza Nagy Kornél, aki már évek óta foglalkozik a madarak megfigyelésével, védelmével.

Az elmúlt időszakban a fehér gólyák megszokták az ember közelségét, így többségük a falvak villanyoszlopain az erre épített tartóállványokon fészkel. De például Halászin az iskola tetején, a kéményen is megtelepedtek. Hála az alkalmazkodóképességüknek, nem jutottak a fekete gólyák sorsára, amelyek az embertől távol, az erdők mélyén élnek, hazai viszonylatban csupán körülbelül 250 párral. A gólyák általában 3–5 tojást raknak, melyre a tavalyi év statisztikái alapján 2,77 kirepült fióka jut. A fiatal gólyák gyakran lesznek áramütés áldozatai.
Nem kedvez az idei időjárás. A tavaszi szárazság hatására a gólyák egy része nem rakott tojást. Ennek adatokban kimutatható bizonyítékait csupán július végén, az országos állomány felmérése után lehet mondani – szögezte le a szakember. Emellett a heves zivatarok is megviselik a keléket. A jégeső agyonverheti a fiókákat és az erős zivatar is kárt tehet bennük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ápolóra támadt egy beteg Mosonmagyaróváron

Ápolójára támadt egy beteg a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban. A férfi még hétfő délután… Tovább olvasom