Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Fellépni a visszaélések ellen

A mosonmagyaróvári piarista iskola igazgatója közleményben válaszol.

 „Igen helytelenítem a sértő vagy trágár beszédstílust, amely  sajnos nem elszigetelt jelenség, hisz ez ömlik ránk filmekből és show-műsorokból, színházi előadásokból, internetről, sajtóból. Így lassacskán létjogosultságot nyer az eltömegesedő és közönségessé váló európai–amerikai kultúrkörben. Szülők és iskolák igyekeznek ez ellen Don Quijote-i szélmalomharcot vívni, s teszik ezt tisztességgel, még ha olykor ők is vétkesekké, sárosakká válnak.  Csokonai még azt írta, hogy »az is bolond, aki poétává lesz Magyarországon«. Könnyen kívánkoznék a párhuzam, hogy ma meg az bolond, aki pedagógussá lesz. Hiszen diákjaink egy alantas közerkölcsű világból érkeznek – amely azonban jogait messzemenően túlharsogja –, számos esetben széthullott és így nevelési gondokkal küzdő családokból, fegyelemre és szellemi erőfeszítésre alig-alig képesen. Persze kellő öntudattal. Nosza, pedagógus, próbáld meg bevasalni a házi feladatokat, vagy csak azt, hogy itt legyen a felszerelés, próbáld meg felszedetni a szemetet, próbáld meg a pénzorientált világban a diákot (és szüleit) szellemi igényességre szoktatni. És nyeld le, ha az ellenőrzőkönyvi kétségbeesett beírásodra írásban visszafelesel az (egyébként szintén tehetetlen) szülő. Vagy ha évekig meg sem jelenik az iskolai fogadóórákon, mert persze erre nincs ideje.
Sajnálom, hogy jogorvoslatért a levélírásban és hangfelvételek készíttetésében jeleskedő szülő nem hozzám, az iskola felelős vezetőjéhez (vagy az iskolaszékhez, vagy a piarista tartományfőnökhöz) fordult. Mert tisztem és kötelességem fellépni a tanári visszaélések ellen (csakúgy, mint a diákok önkényeskedései ellen is). Amit hetekkel ezelőtt meg is tettem, amikor néhány szülő megkeresett ugyanezzel a problémával, melynek eredményeképpen pozitív változást tapasztaltak a diákok.
Örvendek annak, hogy iskolánkban a szülők többségét nem ilyennek, hanem őszintén, szemtől szembe kritikusnak és komolyan együttműködőnek tapasztalom. Így tudjuk – minden gáncsoskodás ellenére – fejleszteni iskolánkat, közös összefogással: pályázatírásban és bálok szervezésében, sporteszközök és szaktantermek eszközeinek vásárlásával, konditerem, játszóvár és kültéri kosárpálya kialakításával, egy turisztikai látogatócentrum és konferencia-központ létrehozásával a volt kollégiumi szárnyban. Örülök, hogy iskolánk a komoly odafigyelésnek köszönhetően a szenvedélybetegségektől nem fertőzött, hogy nálunk a tantárgyi anyagok megtanulása mellett fegyelmezettséget és belső etikai tartást is elsajátítanak növendékeink. És örülök annak, hogy legtöbb diákunk arcán a mosolyt és jókedvet tapasztalom" – áll Sárközi Sándor igazgató közleményében.

„A mai világban gyermekeinket számtalan olyan hatás éri, melyek csak a pillanatnyi boldogulásra, az élvezetek halmozására ösztönöznek. Iskolánk a jóért, a tudásért elkötelezett tantestületével olyan légkört biztosít növendékei számára, amely segít nekik eligazodni ebben a keveredett világban. Ezért öröm családjaink számára, hogy gyermekeink a piarista iskolába járhatnak. Ez az iskola sem tökéletes (mint ahogy a többi sem), itt is emberek dolgoznak. Jó irányú szándékaik, törekvéseik ellenére ők is követhetnek el hibákat. Örvendetes, hogy nem ez a jellemző. Ezért számunkra nem elfogadható, hogy a sajtóban próbál valaki elégtételt venni a gyermekeit ért sérelemért, amikor az iskolában minden jogorvoslati lehetőség adott" – fogalmazott Kránitz Péterné a szülői munkaközösség nevében.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakaszos jövőépítés 430 millióból

A megyei közútkezelő kht. és a jánossomorjai önkormányzat még tavaly pályázott a Phare CBC-nél a várost az országhatárral összekötő út két szakaszának felújítására. Most került nyilvánosságra, hogy a projekt 1 millió 731 ezer 585 eurós támogatást kapott. Dr. Kurunczi Károly polgármester elmondta: a nyár végén igen nagy munka indul a településen. Tovább olvasom