Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Felkutatják a szabálytalanságokat

Mosonmagyaróvár - A betemetett árkok és a csatornába kötött illegális csapadékelvezetők esőzésekkor egyre nagyobb gondokat okoznak. Most új módszerrel próbálják felkutatni a szabálytalanságokat.

Nagyobb esőzések idején a város számos pontján – elsősorban a mosoni városrészben – gyakorta adódnak gondok a csapadék, illetve a szennyvíz elvezetésével. Legutóbb a hét eleji zivatar után több helyen a csatorna nem tudta elnyelni a hirtelen lezúduló esővizet, sőt, több házban a szennyvíz feljövetelétől tartottak a lakók.

A problémát elsősorban a csapadék illegális bevezetése okozza a csatornahálózatba – tudtuk meg Leitner Lászlótól. Az Aqua Kft. szakembere a Kisalföldnek elmondta: a városban úgynevezett elválasztott rendszerű csatornahálózat épült ki, azaz a rendszerbe esőlé nem vezethető be. Azt a legtöbb helyen csak külön szikkasztással lehet kezelni. A családi házas övezetek nagy részén az utcán árkokkal oldják meg az esővíz-elvezetést, míg a házak tulajdonosainak a területükön belül keletkezett csapadékot saját ingatlanukon kell kezelniük. Mindezekben városszerte súlyos szabálytalanságokat találtak a szakemberek. A csapadékvíz jelentős része ugyanis a csatornahálózatba kerül.

Csatornahálózat: Nagyobb esőzéseknél minden kapacitását kihasználva sem képes elvezetni a szabálytalanságokból fakadó többletvizet.
Csatornahálózat: Nagyobb esőzéseknél minden kapacitását kihasználva sem képes elvezetni a szabálytalanságokból fakadó többletvizet.

Leitner László hangsúlyozta: a hálózat száraz időben kellő tartalékokkal rendelkezik, ám nagyobb esőzéseknél minden kapacitását kihasználva sem képes elvezetni a szabálytalanságokból eredő többletvizet. Ehhez hozzájárul még, hogy a pincékbe beszivárgott talajvíz is sok esetben a csatornába kerül. Így amikor a hálózat túlterheltté válik, a legalacsonyabb pontokon már egyáltalán nem tudja elnyelni a szennyvizet, ami a vécékben, mosogatókban furcsa hangok kíséretében ˝visszaköszönhet˝.

Az önkormányzat és az Aqua Kft. mindent megtesz, hogy az illegális bevezetéseket felfedje. Tavaly füstöléses módszerrel számos ilyen helyet sikerült megtalálniuk a szakembereknek, ám sokan olyan megoldással kötöttek rá a hálózatra, amit nem mutat ki ez a módszer. Éppen ezért idén már az ereszcsatornába bevezetett vízzel folytatják ezt a kutatást. Emellett az illetékes hatóságok kiemelt figyelmet fordítanak a közterületekre kivezetett esővízre, illetve az árkok betemetésére. Nem maradnak el a szankciók sem.

Arra a kérdésre, miszerint a csatornahálózat fejlesztése megoldást hozna-e a problémára, Leitner László elmondta: ahhoz, hogy a csapadékvizet is el lehessen vezetni a rendszerben, a teljes hálózatot ki kellene cserélni és a szennyvíztisztítót is alkalmassá kellene tenni erre. Jelenleg erre műszaki és pénzügyi okokból sincs mód. A helyzeten némileg javíthat, hogy a városban épülő szilárd burkolatú utak mindegyikénél megoldják a vízelvezetést. A megváltozott időjárás miatt egyre gyakrabban fordulnak elő intenzív esőzések. Az ebből adódó problémák nagy részét ki lehetne küszöbölni az árkok helyreállításával. Ahol pedig szikkasztásra nincs lehetőség, a szakemberek más megoldást keresnek.

Olvasóink írták

  • 1. MiltallerJudit 2009. július 13. 09:16
    „A közutakon kialakított vizelvezető csatornákat is megkellene vizsgálni, jónéhányat már úgy betemetett a szennyeződés, hogy van amelyik már kis is zölddelt. Azokat kinek kellene kitisztitani, hogy nem álljon meg az esővíz rajta? Tudom, hogy a lakosság is sok vizelvezető árkot betemetett, de ki engedélyezte nekik az autó bejárásához a bejáró út megépítését? Tudtommal a közterület elfoglalásához engedélyre van szükség. Az árok nem közterület? Miért nem kötelezték a betemető és bejáró épitőket arra, hogy a bejáró alatt csatorna hálózatot ( az átfolyás érdekében) alakítson ki. Ki ellenőrizte a bejárók építését, hogy az szabályosan történt-e meg? Most akkor nem lenne probléma a vízelvezető árkokkal. A betonos bejárókat nehéz lesz szétbontatni mert lehet, hogy nem is a mostani tulajdonos építette, ill. temetette be.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent Lázár lovagja lett

Mosonmagyaróvár - Faddi Horváth Pál hatvanévesen léphetett Szent Lázár lovagjai közé. Negyvenévnyi… Tovább olvasom