Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Feljelentik Kiss Attilát és le is mondatnák

Budapest, Rajka - Lemondásra szólította fel, s közösség elleni izgatás gyanúja miatt feljelentést tesz a Magyar Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetsége Kiss Attila rajkai képviselő ellen. A megyei közgyűlés elnökét elhatárolódásra kérik, s a köztársasági elnököt is tájékoztatják az ügyről.
Sipőcz Ernő, a Magyar Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetségének ügyvezető elnöke kereste meg lapunkat a múlt heti rajkai testületi ülésen elhangzott képviselői kijelentések kapcsán. Mint mondta, a szövetségükben is olvasták lapunk cikkét, s mélységes felháborodással fogadták a képviselő szavait.

Győrből és közvetlen környékéről hatezer zsidót vittek el a haláltáborokba, köztük ötszáz gyermeket: nevüket és életkorukat a zsinagóga udvarán felállított emlékoszlop őrzi. Fotó: K. Cs.
Győrből és közvetlen környékéről hatezer zsidót vittek el a haláltáborokba, köztük ötszáz gyermeket: nevüket és életkorukat a zsinagóga udvarán felállított emlékoszlop őrzi. Fotó: K. Cs.

„Elítélendő, hogy ma Magyarországon tevékenykedhet olyan önkormányzati képviselő, aki nyilvános ülésen ilyen súlyos nyilatkozatot tesz" – kezdte Sipőcz Ernő. „Megdöbbentő, hogy egy falujáért tevékenykedő képviselő ilyen szintig eljuthat. Mandátumról való lemondásra szólítjuk fel Kiss Attilát. Emellett Szakács Imrét, a megyei önkormányzat elnökét arra kérjük, határolódjon el ezen kijelentésektől. A szövetségünk számára rosszulesett az is, hogy a rajkai polgármester csupán a képviselő »politikai meggyőződéseként« éli meg a történteket. Varga Kálmán képviselő viszont korrekt volt, hogy szót emelt az elhangzottak ellen" – nyilatkozta Sipőcz. Hozzátette: az eset kapcsán a fővárosban aláírásgyűjtésbe kezdenek, a gyűlöletkeltések megakadályozása végett pedig – külföldi példák alapján – törvénymódosítást szeretnének elérni. Úgy tudja, a hitéleti szervek is összeültek a rajkai ügy okán. „Mindenesetre közösség elleni izgatás gyanúja miatt feljelentést teszünk a képviselő ellen. Emellett Sólyom László köztársasági elnököt is tájékoztatjuk az esetről" – mondta Sipőcz Ernő.

A rajkai kifüstölők

Hol, milyen országban élünk? Kiss Attila rajkai képviselő közgyűlésen elhangzott, majd a falutévén többször is megismételt indulatos kirohanásán és kérdésén gondolkodom, miközben tízéves kislányomék iskolai koncertjére készülök, éppen a győri Kossuth utcai zsinagógába. Elborzaszt a gondolatmenet, ahogy a képviselő a költségvetés számaitól eljutott a zsinagógakifüstölésig. Kiss Attila későbbi magyarázkodása csak árnyaltabb képet ad meggyőződéséről, hiszen ő csupán a barátja szóhasználata szerint alkalmazta a „kifüstölni" kifejezést, ami náluk annyit jelent, hogy „elintézni valamit". Vajon mit-kit akar ez az ember elintézni a győri zsinagógában? A képviselő megnyilatkozásából süt az antiszemitizmus. Ha Kiss Attila nem tud, vagy nem akar uralkodni magán, és hangot ad szégyenteljes meggyőződésének, akkor véleményem szerint alkalmatlan a közfeladatok ellátására. Egy polgármester pedig ha az általa vezetett testületi ülésen elhangzott nyílt színi zsidózást elbagatellizálja, akkor védelmébe veszi azt, és ez elfogadhatatlan. Hol, milyen országban élünk? Méltatlan helyzet, hogy a holokauszt borzalmai után hat évtizeddel egy képviselőt emlékeztetni kell arra, hogy csak Győrből és közvetlen környékéről hatezer zsidót, köztük ötszáz gyermeket vittek el a haláltáborokba. A legkisebb gyermek 14 napos volt, a legidősebb alig múlt 14 éves. Ők nem tértek vissza. Nevüket és életkorukat a zsinagóga udvarán felállított emlékoszlop őrzi. Képviselő úr, ha szabad kérni: mikor erre jár, a fáklyák helyett inkább egy szál virágot hozzon!

Mézes András lelkész, Hit Gyülekezete


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nő a fegyveres rablások száma

Mosonmagyaróvár - Egyelőre nem tudni, hogy a pénzszerzésen túl mi motiválta az elmúlt időszakban… Tovább olvasom