Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Felirat figyelmeztet a jó irányra

Mosonmagyaróvár - „A halászi híd le van zárva" – ez a felirat figyelmeztet minden mosonmagyaróvári tűzoltóautóban már egy hónapja. A terelés miatt riasztás esetén a tűzoltóknak nyolc perccel tovább tart az út Halászira, de ezt élesben még nem kellett kipróbálni.
Pontosan egy hónapja már, hogy a mosonmagyaróvári tűzoltóknak is kerülő úton kell menniük, ha valamelyik szigetközi településről érkezik riasztás. A halászi Mosoni-Duna-híd lezárása miatt ugyanis Máriakálnok felől tudják megközelíteni ezeket a falvakat. A tűzoltóság kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a járművezetők megszokásból még véletlenül se induljanak el riasztáskor a régi útvonalon, értékes perceket veszítve ezzel.

Éppen ezért minden tűzoltóautó műszerfalára és napellenzőjére nagy betűkkel kirakták a feliratot: „A halászi híd le van zárva."

A legegyszerűbb dolgoktól kezdve egészen a rendszerelemekig minden téren történt változás a tűzoltóságnál a halászi híd lezárása miatt – tudtuk meg Sallai Péter alezredestől. A városi parancsnok lapunknak elmondta: a vonulós gépjárművek mindegyikében jól látható helyen, a környezetből kiemelkedő módon feltüntették a hídlezárást, hogy véletlenül se induljanak arra. Több esetben tartottak próbariasztásokat, amikor a 105-ös segélyhívó számot feltárcsázva egy szigetközi településen jeleztek tűzesetet. A vezetőség ekkor azt figyelte, hogy a járművek jó irányba indulnak-e el. Az esetek mindegyikében jól sikerült a próbariasztás, a sofőrök Máriakálnok felé vették az irányt. Az alezredes hozzátette: mindezek ellenére továbbra is kint maradnak a feliratok az autókban. A sofőrök negyedéves vizsgái és a felkészítés alkalmával is kiemelt figyelmet fordítottak a híd lezárására. Emellett az érintett falvakból érkező riasztásokhoz a szokásosnál több vízzel vonulnak, a tartalék járművet is bevetik, hogy ne okozzon gondot az esetleges vízhiány.

Figyelmeztetés: A tűzoltók így biztosan a jó irányba indulnak a riasztáskor, ezt a próbák igazolták, a sofőrök Máriakálnok felé vették az irányt.
Figyelmeztetés: A tűzoltók így biztosan a jó irányba indulnak a riasztáskor, ezt a próbák igazolták, a sofőrök Máriakálnok felé vették az irányt.

Az úgynevezett riasztási és segítségnyújtási tervben is megtették a szükséges változtatásokat, új megközelítési útvonalakat jelöltek ki a szigetközi településekhez. A változás elsősorban Halászit érinti, a kerülő úton ide nyolc perccel később érnek ki a tűzoltók. Éppen ezért most felértékelődött a szigetközi falvak önkéntes tűzoltó-egyesületeinek szerepe. A tűzoltóság felvette a kapcsolatot az egyesületekkel, a parancsnoki továbbképzéseken kiemelten foglalkoztak a felkészítéssel.

Az elmúlt egy hónap alatt ez idáig szerencsére csak egy alkalommal kellett vonulniuk a mosonmagyaróvári lánglovagoknak tűzesethez az érintett szigetközi települések egyikébe. Néhány hete Darnózselin egy családi ház gyulladt ki, ahol sikerült megfékezni a lángokat. A parancsnok szerint ebben az esetben a kerülő út nem járt késlekedéssel, a tűzoltóknak szinte ugyanannyi idő alatt sikerült kiérniük, mintha Halászi felől mentek volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönt kaptak a szlovák bűnözők

Mosonmagyaróvár - Összesen hetvenhatrendbeli különböző bűncselekmények elkövetése miatt ítélt… Tovább olvasom