Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Felhős kilátások a fejőház felett

Hiába fejlesztett több mint hatmilliárd forint értékben a Mezort-cégcsoport az elmúlt időszakban, a támogatási rendszer drasztikus átalakításával most veszélybe kerülhet mindez – hangzott el a Lajta–Hanság Zrt. károlyházai fejőházának tegnapi átadásán. Az agrártárca államtitkára szerint nem kerül veszélybe a cégcsoport.
A Mezort-csoport telepkorszerűsítési programja részeként adták át tegnap az automatizált, körforgó rendszerű fejőházat a Lajta–Hanság Zrt. károlyházai telepén. Ez is része a cégcsoport 6,1 milliárdos beruházásának, ami során öt fejőház, istállók és sertéstelep épült. A költségek mintegy negyven százalékát uniós forrásból fedezték, hatvan százalékát pedig a társaság saját ereje biztosította. Most azonban attól tartanak: azzal, hogy időközben átszabták az agrártámogatások rendszerét, veszélybe kerülhet az állatállomány és az eddigi fejlesztések.

„Annak ellenére, hogy most felhők gyülekeznek az égen, bízunk a sikerben" – jelentette ki Preiner József, a Lajta–Hanság Zrt. vezérigazgatója. Elmondta: a cégnél még soha ilyen mértékű fejlesztés nem volt, mint az elmúlt időszakban. A most átadott ötven férőhelyes, körforgó rendszerű fejőházzal lehetővé vált, hogy a károlyházai tehenészeti telep termelékenysége másfélszeresére növekedjen. Egy óra alatt akár háromszáz állatot is meg tudnak így fejni.

A Mezort-cégcsoport telephely-korszerűsítési programja része az automatizált, körforgó rendszerű fejőház.
A Mezort-cégcsoport telephely-korszerűsítési programja része az automatizált, körforgó rendszerű fejőház.

A Mezort-csoport ma a magyar élelmiszer-ipari piac egyik legnagyobb szereplője.

A gyülekező sötét felhőkről beszélt Purgai Ferenc, a Mezort Zrt. vezérigazgatója is. Azt mondta: tíz ével ezelőtt éppen azért fogták össze a három nagy agrárcéget (Mosonmagyaróvár, Sárvár, Szombathely), hogy együtt jobb lehetőségekkel induljanak a piacokon. „Az eredményeink visszaigazolták, hogy döntésünk helyes volt. A Mezort-csoport ma a magyar élelmiszer-ipari piac egyik legnagyobb szereplője. Több mint 14 ezer állattal, 4800 tejelő tehénnel, miközben hatszáz embert foglalkoztatunk. Az elmúlt öt évben összesen mintegy 12 milliárd forintot ruháztunk be. Magyar munkaerővel termelünk kiváló élelmiszert, miközben fenntartható módon bánunk a természeti erőforrásokkal" – hangsúlyozta a vezérigazgató. Purgai Ferenc hozzátette: több évtizednyi lemaradás után az uniós csatlakozást követően kezdtek felzárkózni a nyugat-európai színvonalhoz a magyar nagybirtokok. Most azonban megtorpanhat a fejlődésük. „A mostani beruházásba még az eddigi, kiszámítható támogatási rendszer és a fejlesztésekre ösztönző pályázati környezet ismeretében vágtunk bele. Viszont közben drasztikusan megváltoztak a külső körülmények. Az ezerkétszáz hektár feletti nagybirtokok területalapú támogatásának teljes elvonása érthetetlen, szükségtelen és káros. Emellett jövőre megszűnik a tejkvótarendszer és egyelőre azt sem tudni, mikor indul újra az agrár-környezetgazdálkodási program, mely így például a túzok fészkelőhelyét is veszélyezteti. Ezek miatt a Mezort milliárdos nagyságrendű kieséssel számol. Ezek az intézkedések veszélybe sodorják a állatállományt és a munkahelyeket – hangoztatta a vezérigazgató. Hozzátette: bíznak abban, hogy az érintettek érzik a döntésük súlyát és osztoznak az ezzel járó felelősségben is.

A felhőtlenebb jövőre is koccintott egy pohár friss tejjel Nagy István államtitkár (balra), Preiner József (középen) és Purgai Ferenc (jobbra).
A felhőtlenebb jövőre is koccintott egy pohár friss tejjel Nagy István államtitkár (balra), Preiner József (középen) és Purgai Ferenc (jobbra).

„Közös öröm és közös felelősség mindaz, ami most a hazai agráriumban folyik" – jelentette ki a felvetésekre az eseményre meghívott Nagy István, az agrártárca parlamenti államtitkára, aki arról beszélt, hogy az ágazat szereplői – a kis- és nagybirtokon gazdálkodók – nem ellenségek. A kormánynak az a felelőssége, hogy az ágazatban az érdekérvényesítő rendszert összehangolja. „Erre a vitára az a válasz, ami itt folyik a Lajta–Hanság Zrt.-nél. A fejlesztés, a teljesítmény növelése. Így maradhatnak versenyképesek a vállalkozások" – hangsúlyozta az államtitkár. „A felhő ugyan fenyeget, de időnként áldást is hoz" – tette hozzá Nagy István, utalva arra, a kormány mindent megtesz azért, hogy a tejipar, például az áfacsalások visszaszorításával, sikerágazattá válhasson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz éve lett város Jánossomorja

Városnapokat szerveznek Jánossomorján. Tovább olvasom