Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Félházzal gazdaságtalanok a kollégiumok

A jelenlegi két mosonmagyaróvári középiskolai kollégium helyett egy önálló, központi városi diákotthont kíván létrehozni az önkormányzat.
Évek óta egyre kisebb létszámmal és gazdaságtalanul működik Mosonmagyaróvár még meglévő két középiskolai kollégiuma. A két hatalmas épületnek évről évre egyre kevesebb lakója van. Az önkormányzat ezért az intézmény racionalizálási terve keretében a két diákotthonból egy központi városi intézményt kíván létrehozni.

Alacsony kihasználtság

Nagy István alpolgármester a Kisalföldnek elmondta: áttekintették a jelenlegi kihasználtságokat. Ebből kiderült, hogy a Kossuth-gimnázium százhúsz férőhelyes otthonában mindössze hetvennégy tanuló lakik. A Hunyadi-iskola hatvan férőhelyén pedig tizenkilenc tanulóját szállásolta el. Emellett ebben az épületben lakik az Éltes-iskola huszonegy diákja is. Az alacsony kihasználtságon túl az összevonás mellett szól az is, hogy mindkét kollégiumban a diákok mintegy tíz százaléka Mosonmagyaróvártól mindössze néhány kilométerre, valamelyik szomszédos településen lakik. Számukra vélhetően nem minden esetben indokolt a kollégiumi elhelyezés.

Korábban a Bolyai-iskolának is működött saját kollégiuma, ám az intézmény nem tudta megfelelő létszámmal feltölteni, így visszaadta az önkormányzatnak. A már évek óta a Movinnov Kft. kezelésében lévő ipartelepi épületet jelenleg a helyi egyetemi kar bérli és kollégiumként működteti.

Az alpolgármester hangsúlyozta: jóval több a városban a középiskolai kollégiumi férőhely, mint amennyire igény mutatkozik. Semmiféle racionális indok nem szól amellett, hogy a folyamatosan „félházzal" működő intézményeket ebben a formában továbbra is fenntartsák. Ezért azt tervezik, hogy a jelenlegi két diákotthon helyett egy minden oktatási intézménytől független, teljesen önálló központi középiskolai kollégiumot hoznak létre. Az önkormányzat azt kívánja elérni, hogy az intézmény teljesen önellátó legyen, az állami normatíva fedezze a működés költségeit. Jelenleg ugyanis a két otthon működtetése mintegy 8 millió forint veszteséget jelent évente.

Miként lehet hasznosítani?

Arról még nem döntöttek, hogy a két kollégium közül melyik tarthatja meg eredeti funkcióját, erről jelenleg még folynak az egyeztetések. A döntés előkészítése során figyelembe veszik, hogy az esetleges kiürítés után miként tudják majd hasznosítani a felszabaduló épületet.
Nagy István hozzátette: a két kollégium összevonása várhatóan nem jár a pedagógusok elbocsátásával, a jelenlegi nevelőket tudják majd foglalkoztatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvhalászok fenyegetik a halőröket

Orvhalászt igazoltatott Héderváron a győri Előre Htsz halászati ellenőre. Néhány perc alatt nyolcan vették körbe, inzultálták, megfenyegették: végül a kiérkező rendőrök mentették ki a szorult helyzetből az ellenőrt. A halászati szövetkezet az orvhalász, a halőr pedig az inzultáló ellen tesz feljelentést. Tovább olvasom