Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Felháborodtak a lakók a favágás miatt

A városközpontban élők felháborodtak, mert értelmetlennek tartják a mosonmagyaróvári Erkel utcában zajló favágást. A város szerint a folyamat az újraparkosítás része, melyről tudtak a környéken élők.

A városközpontban lakók keresték fel szerkesztőségünket az Erkel Ferenc utcában zajló favágások miatt. A környéken élők nem értik, mi szükség van az árnyékot adó és zajt szűrő, negyvenéves, ám egészséges növények kiirtására.

A hivatal városfejlesztési és -fenntartási osztályának illetékese érdeklődésünkre úgy tájékoztatott, hogy az említett terület újraparkosítását körülbelül két éve kezdeményezte Muráncsik László önkormányzati képviselő, mivel a fák túl sűrűek voltak, eldeformálódtak, állapotuk kezelhetetlenné és balesetveszélyessé vált.

A képviselő-testület a tervet elfogadta, megtörtént a pályáztatás, az idei költségvetésbe pedig már betervezték a felújítást, így nem volt akadálya a terület újrarendezésének.
Az utcában élők azt is sérelmezik, hogy nem tájékoztatták őket a változtatásról. Muráncsik László megkeresésünkre elmondta, a lakókat több ízben is informálták, sőt, a Kisalföld hasábjain megjelent cikkben is szó esett a környék parkosításáról (Kisalföld, 2011. január 17.).

A képviselő elmondása szerint akkor, egy-két elégedetlen lakót kivéve, az ott élők tudomásul vették és elfogadták a változtatást. – A jelenlegi munkálatok egy nagyobb lélegzetű folyamat részei, ami során korábban már elkészült egy kellemes park a kínai üzlet mellett.

Előreláthatólag a következő évben sorra kerül egy újabb szakasza is az Erkel utcának. Bízom benne, ha a lakók meglátják az elkészült rendezett, szép parkot, megváltozik a véleményük – mondja a képviselő.

Az Erkel utcában új park épül majd a kivágott fák helyén, új facsemetékkel.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. RoninNoob 2011. július 20. 13:26
  „Hát most elég undorítóan fest az Erkel u. vége... Köszönjük szépen muráncsik lászló...”
 • 47. pancser 2011. július 15. 17:50
  „Javaslom készítsenek róla rövidnadrágos kabalababát legyen a város jelképe! De szép is lenne!”
 • 46. Buszozó 2011. július 15. 14:41
  „Azért én örülök, hogy van a városban egy ilyen sokrétű tudással rendelkező képviselő, mint Muráncsik László, ért mindenhez, legyen az tömegközlekedés vagy parkosítás. Nem is értem, hogy miért nem viszik el innen valahová egész máshová, hogy ott is kamatoztathassa tudását. Biztos van valami fejleszteni való Lipótmezőn. :D”
 • 45. Jakutika 2011. július 15. 14:22
  „A megvalósítás első üteme. ez tetszett. ott van például a mosoni könyvtár esete, amit átvisznek a Haller iskolába. a tervek szerint ott kialakítottak volna egy olvasótermet, egy olvasószobát. na de közben kiderült, hogy nincsen rá elegendő pénz. az első ütem megvalósult, a másodikra nincs pénz. így esünk a két szék közé. de minek is könyvtár, hiszen úgy sem olvas senki. nemde? remélem nincs igazam és az értesüléseim tévesek.
  A tarvágásnak nem sok köze van a parkosításhoz, ehhez nem kell szakembernek lenni. Az meg nem olyan mély összefüggés, hogy vajon ki fogja elvégezni a parkosítást és mi köze neki a képviselő úrhoz. nyilván ki fog derülni, amikor a cég kivonul a területre. majd meg kell nézni a matricát az autókon.”
 • 44. pancser 2011. július 14. 16:02
  „A tujákat meg egy tamariszkuszt meghagyták, annak az árnyékában hűsöljön a Muráncsik. Komolyan gondolva, nincs olyan kertépító szakember aki ilyen dúlást csinál. Hogyan lehetett megengedni egy hozzá nem értő tombolását? A politikai tiszségviselők sem hághatják át a szakma szabályait, mondjuk ha valakinek fáj a feje nem azzal kezdjük, hogy levágjuk. Azt elvárjuk a város szakmai apparástusától, vagy ha nincsen, vegyenek bérbe tudást, álítom például , hogy Ákosék rombolás nélkül nélkül felújították volna.”
 • 43. dorombolok 2011. július 14. 10:33
  „Abrafax igazad van nem a kétharmadtól meg az orbánozástól lesz árnyékosabb a lakás hanem attól ha a kétharmadosok meg az orbánosok meggondolják ,hogy mit csinálnak és nem hívják egyeztetetésnek azt hogy az újság megírta hogy ott park lesz ( nem tarvágás), meg azt hogy kb. minden hetedik ember válaszol egy kérdőívre és a kutya sem tudja ellenőrizni ,hogy mit is válaszoltak!”
 • 42. Abrafax 2011. július 13. 20:54
  „Nem vagyok szakember, csak laktam a Városközpontban: ismerem a hetvenes évek "parkosítását" és a fák állapota is hagy kívánnivalót maga után. Tény, hogy az elmúlt évtizedekben folyamatosan kellett volna felújítani a zöldfelületet, ami elmaradt.
  A tarvágás a panelok között viszont éppenséggel nem növeli az ott lakók komfortérzetét. Adott a lehetőség, hogy a reakciók ismeretében az illetékes osztály újragondolja a parkosítás módját a Városközpontban. (Csak nem kétharmadozni meg orbánozni kell, mert attól nem lesz árnyékosabb a lakás.)”
 • 41. Boli 2011. július 13. 14:13
  „Azért eme óvári csoda láttán ismét csak az ugrik be, hogy "szép is az amikor a h.lyeség szorgalommal párosul!" A parkosítás majd egy klassz betonozás lesz? Mert abból úgy is kevés van arrafelé. A fák meg hipp-hopp megnőnek akkorára - biztos is... Gratulálunk!
  Egyébként az ott lakók azonnal reklamáltak, amikor elkezdték a vágást! Hol érdekelt az akkor valakit? A hivatal megmondta, a melósok meg, "akkor vágunk..." Mert mind tudjuk, akinek az Isten hivatalt ád, azzal ész is jár! Vagy mégsem?”
 • 40. 01010 2011. július 13. 13:12
  „A Károly úti sportpálya és panel között vannak Nyárfák amiből már 1-2 db hiányzik...ha ésszel lenne a fásítás akkor már most lennének pótolva /nem muszáj nyárfával/.

  37 sila ,,Nem vagyok panelos, de kíváncsi lennék arra, hogy a most itt írogatók közül, hányan szedték össze a faleveleket, hányan ragadtak fűnyírót, hogy a környezetüket szebbé tegyék."

  Hát igen meg lehet nézni a családi házas övezetekben a járdákra
  Lelógó ágakat, rendezetlen zöldet...itt sincs sok helyen levágva, rendezve...
  NEM KELLENE ÁLLTALÁNOSÍTANI!!!”
 • 39. Tmoha 2011. július 13. 12:57
  „Nem értem! Ha egy képviselő a közösség érdekeit képviseli, akkor nem a saját ötleteit kellene ráerőltetni a közösségre, hanem a közösség érdekeit kellene megvalósítani. "mivel a fák túl sűrűek voltak, eldeformálódtak, állapotuk kezelhetetlenné és balesetveszélyessé vált" ezen indokot mivel támasztották alá? Gondolom, örülnek a lakók, hogy tűzi a nap az ablakukat! A képviselő úr valami értelmesebb dolgot is kitalálhatna, de előzőleg meg kellene kérdezni a lakókat, nem utólag tájékoztatni őket!”
 • 38. Mate78 2011. július 13. 12:47
  „Jobbám: elhiszem , hogy lesz szép új park, de szerinted mennyi idő kell egy fának hogy megnőjön akkorára, hogy a negyediken lakóknak is árnyékot adjon?Nem egy-két év.Addig meg főhetnek.”
 • 37. pancser 2011. július 13. 11:23
  „37! Nézz át a fairtással szemben lévő panelokhoz, példamutatóan ápolják a környezetüket. Az én ismerőseim, mind felseprik a járdát, sőt megjavítják, összeszedik a csikket amit a sétálók eldobnak és minden más szemetet még a kutyagumit is. Fákat ültettek a saját költségükön, hogy szép árnyas legyen a környezet. Miért lenne fordított összefüggés a felháborodók bírálata és a tevékenységük között. Nekem az a közmondás motoszkál a fejemben veled ellentétben: ki mint él úgy ítél!”
 • 36. SiLa 2011. július 13. 10:35
  „Szeretem a természetet, szeretem a fákat, bokrokat. Nem vagyok panelos, de kíváncsi lennék arra, hogy a most itt írogatók közül, hányan szedték össze a faleveleket, hányan ragadtak fűnyírót, hogy a környezetüket szebbé tegyék. Van néhány panelos ismerősöm, és mid arról panaszkodik, hogy nincs összefogás a lakók között, nem lehet elosztani a munkát egymás közt. Kíváncsi lennék, hogy a virágágyásokat hányan gondozzák! Vagy azt is meg hagyják a közmunkásoknak?”
 • 35. adrienn1 2011. július 13. 10:25
  „Így van, jobbám! Köszönjük is szépen! Nehogy kimaradj ebből a csodából, szeretnél odaköltözni, és a szép parkban gyönyörködni? Eladom Neked a lakásom.”
 • 34. dorombolok 2011. július 13. 10:22
  „Jobbám: Nem a 2/3-al van a baj , hanem így( tovább is van mondjam még) , meg másképp visszaélnek vele. Azokon a szerencsétlen fákon meg aztán nem lehet számon kérni azt ,hogy nem mentek el szavazni!”
 • 33. jobbám 2011. július 13. 08:31
  „Én meg mikor fogok ott újra szarvas csordátkat látni...? Eddgi azon panaszkodtak az ott lakók, hogy túl sok az árnyék...most meg nap fénye nem tetszik...egészségtelen, nem megfelelően ültetett (annak idején nem igazán volt sakember gárda) fákat vágtak ki, s ahogy elnézem, a városban nem a zöldfelületek írtása a jellemző! mennél le Pestre, no ott lehetne kiabűlni

  doromolok, ez a 2/3 dolog miért fáj? a számok csúnya valóságot mutatnak, ennyivel nyert a Fidesz! tetszik, nem tetszik, ez van! még mindig azt mondom, le kell menni szavazni, aztán ha mégsem úgy alakulnak a dolgok, el kell fogadni, ezt hívják demokráciának! No és persze nem kiabálni kell, meg kell próbálni jobban csinálni!!! így könnyű az "észt" osztani! És ezzel nem a Muráncsikot védem, csak nevetséges, mit ki nem hoztok egy ilyen dologból...lesz új, szép, rendezett, egészséges park...csak nektek :)

  jobbám”
 • 32. Mate78 2011. július 13. 08:24
  „Egy dolgot nem értek.Amikor berántották az első láncfűrészt, nem kérdezte meg senki sem hogy mit csinálnak?Miért nem lettek elkergetve a büdös francba?Ennyi és ilyen nagy fa kivágásához azért nem 5 perc kell.Szerintem még akkor is lehetett volna tenni valamit,amikor nekiállnak.Maximum rendőrt hívnak, de akkor is leállnak a munkával,időt nyertek volna a lakók, és a Városvezetés talán mégis eláll a tarvágástól, és köztes megoldást keres.Én biztos kivertem volna a balhét ha a házam előtti fákat ki akarják vágni.(Mint ahogy meg is tettem ott ahol most lakok,igaz ott egy kisebb fáról volt szó)
  Ráadásul pont a déli oldalon voltak a fák az Erkel úton, ahol egész nap süti a nap a házat.Sajnálom az ott lakókat.”
 • 31. dorombolok 2011. július 12. 16:09
  „Mikor lehet legközelebb ott mókusokat látni , mert volt ott, láttam amikor a kiserdő felől szabályosan a zebrán igyekezett át!! Szomorú hogy a terv kiagyalói és jóváhagyói az orruk csúcsáig sem látnak , nemhogy ilyeneket észrevegyenek. Magyar utca is azért néptelen többek között ilyenkor mert sivatagi időjárás van, mióta a nagyobb fákat is kivágták!Erkel utcaiaknak össze kéne fogni addig amíg abból is sivatagot nem csinál a Muráncsik és "2/3-os forradalmi hevületű támogatottsága!!”
 • 30. zopika02 2011. július 12. 15:45
  „Ez ha jól tudom ez a projekt első üteme. Sor kerül a tervek szerint egészen a "Spenót" - ig az írtásra. Ezt meg kellene akadályozni. Menjen a Muráncsik úr rövid gatyájába és tisztítsa ki a kiserdőt, vagy alakítson ki ott valami sétálóparkot.<moderálva>”
 • 29. adrienn1 2011. július 12. 15:01
  „Mi is volt a tanulság? És ki tanult belőle?”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizeletvétel helyett lefizette volna a rendőröket

Igazolni nem tudta magát annak a szlovák kamionnak a sofőrje, akit szombat éjszaka ellenőriztek a… Tovább olvasom