Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Féléves kómából ébredt!

Dunakiliti - Nemrég felébredt a kómából, és állapota folyamatosan javul annak a dunakiliti fiatalembernek, aki júniusban autóbalesetet szenvedett. Újra tanítják beszélni, fényterapeuta, gyógytornász és masszőr segít. Augusztusban írtunk a dunakiliti Horváth Gyuri tragédiájáról. A 22 éves fiatalember kollégájával június 12-én Tétről indult hazafelé, amikor szolgálati kocsijuk frontálisan ütközött egy másik autóval. Gyuri azóta kómában feküdt több sérüléssel, csonttöréssel. A fiatalembert szerető családja veszi körül, édesanyja azóta vigyázza minden percét, amióta a kórházból hazakerült.

– Gyuri két hete ébredt fel a kómából. Most újra tanítjuk beszélni és olvasni, a memóriáját is folyamatosan eddzük. Sajnos még nem érthető tökéletesen, hogy mit mond, ugyanis a gégekanült nemrég vették ki és a baleset során az első fogai is kitörtek – meséli Horváth Györgyné, az édesanya, aki szerint a fia csak a baleset körülményeire nem emlékszik, minden más megmaradt memóriájában. A sebei szépen begyógyultak, izmai a sok fekvéstől letapadtak, de fényterápiával kezelik, gyógytornász és masszőr támogatja a felépülésben. Házi gondozó is besegít a családnak, aki rokonként már az első percektől hasznos útmutatásokat adott.

– Nagy a fiú akaratereje, maga is próbálkozik az egyszerűbb tornagyakorlatokkal, de mi is mozgatjuk, felültetjük – tudatja a szakember.

Tanul beszélni: A legyengült fiatalember kezdetben csak a szemével tudott jelezni. A családtagok is folyamatosan beszélnek hozzá otthon. Fotó: Mészely Réka
Tanul beszélni: A legyengült fiatalember kezdetben csak a szemével tudott jelezni. A családtagok is folyamatosan beszélnek hozzá otthon. Fotó: Mészely Réka

Eleinte a legyengült fiatalember csak a szemével tudott jelezni, most már egyszerűbb szavakkal is megpróbálkozik. A családtagok folyamatosan beszélnek hozzá és logopédus segítségét is kérték.

– Testvérei, Szabolcs és Péter eleinte furcsállták a helyzetet, de mára nagy felelősséget éreznek Gyuri iránt, memóriaerősítő játékokkal szórakoztatják – magyarázza Horváth György, az édesapa. A fiú szívesen néz filmeket és a tévében közvetített focimeccseket is figyelemmel kíséri.

– Addig maradok mellette, amíg annyira fel nem épül, hogy itthon maradhasson egyedül – mondja bizakodva az édesanya, aki fia balesete óta otthon van ápolásin. A családot a tragédiában támogatta a helyi önkormányzat és a Vöröskereszt, a sportegyesület és a falu lakói is.

Valóságos csoda Gyuri gyógyulása, napról-napra javul az állapota, és ezt ideggyógyász is megerősítette. „A családja fantasztikus kitartást, összetartást mutatott" – állítja dr. Rimóczi Natasa, a fiú háziorvosa, aki hetente látogatja a beteget. Szerinte azonban még időre van szükség a teljes felépüléshez, melyben egy komplex rehabilitáció segíthet. A család már be is jelentkezett egy budapesti klinikára.

Olvasóink írták

 • 10. santiago 2008. november 24. 10:58
  „VELED VAGYUNK GYURI!!!!
  KITARTÁS! MINDENKI SZERET!!!!!”
 • 9. Elmo 2008. november 20. 14:17
  „5-nek
  Ne felejtsd el mit irtál ide.
  Ha esetleg a környezetedben történik valakivel ilyen baleset,add elő az ötleteidet a családnak nyugodtan!”
 • 8. 1olvasó 2008. november 20. 12:58
  „Sajnos sok ilyen TakácsTamás van, akiből teljesen hiányzik az emberség. Csak nehogy ő kerüljön valaha is ilyen szörnyű helyzetbe!”
 • 7. Dalloway 2008. november 20. 05:31
  „Kedves Takács Tamás! Talán még nem hallott a fiziko- és beszédterápiáról, amely súlyos traumán keresztülment embereket is képes visszavezetni a teljes életre. Hozzászólása stílusáról pedig annyit, hogy ha saját édesanyja, testvére vagy gyereke lenne hasonló helyzetben, akkor is az érdekelné, hogy az állam tartja-e majd el őket?”
 • 6. OLASZCSABA 2008. november 19. 23:19
  „KEDVES GYURI REMÉLEM HAMAROSSAN ÚJRA ERŐBEN EGÉSZSÉGBEN TALÁLKOZUNK A KILITI KLUBBAN!!!”
 • 5. TakácsTamás 2008. november 19. 21:59
  „***moderálva***”
 • 4. Stewe 2008. november 19. 21:54
  „Emlékszem az esetre.
  A világon szerencsére vannak még csodák !
  Kedves Gyuri ! Nagyon nagyon sok erőt és kitartást a felépüléshez !
  Tudom hogy sikerülni fog !
  Nagyszerű családod van !”
 • 3. Primax 2008. november 19. 21:03
  „Jobbulást, gyógyulást ! ! !”
 • 2. zotya975 2008. november 19. 20:01
  „Azért nem semmi, az emberi szervezet jól ki van találva! Remélem nem marad vissza semmi maradandó károsodás! Mielőbbi gyógyulást!!!”
 • 1. ungi 2008. november 19. 19:08
  „Gyuri! Ismeretlenül is szoritok neked. Tudom, hogy meggyogyulsz! Nagyon erös vagy!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nick lehet Dunakiliti számára a példa

Nick - Kétmilliárd forintba került, s már próbaüzemben működik a Rábán a nicki duzzasztómű mellé… Tovább olvasom