Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Félelem nélkül az emlőrákról

Mosonmagyaróvár - Míg a férfiaknál a tüdőrák a vezető halálok, addig a mellrák okozza a legtöbb nő halálát.
„Lássunk tisztán, félelem nélkül az emlőrákról" címmel a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban egészségügyi szakdolgozóknak tartottak a témában továbbképzést.

– Megelőzni nem lehet, de a korai felismerés a teljes gyógyulást lehetővé teszi – hangsúlyozta dr. Vasváry Artúrné, a Rákellenes Liga elnöke, aki ugyancsak előadást tartott a továbbképzésen. Az emlődaganat 3–7 év alatt alakul ki, nincs tünete, így csak mammográfiával diagnosztizálható korai szakaszában.

A legveszélyeztetettebb korcsoportba a 45–60 év közötti nők tartoznak, akiket kétévenként szervezett szűrésre várnak. A 45 év alatti hölgyek, amennyiben éreznek valamilyen rendellenességet, a családorvostól kérhetnek beutalót mammográfiára. A harmincasok nem vizsgálhatók ezzel a technikával: ebben a korban a legagresszívebb a kór, ezért fontos az önvizsgálat. Ha valamilyen elváltozást tapasztalnak a hölgyek, forduljanak szakemberhez. A hatvanöt év felettieknél kevésbé agresszív, de itt is életmentő lehet az önvizsgálat.

A mellrákszűrés eredményességét mutatja, hogy míg a kétezres évek elején 3600–4000 mellrákost diagnosztizáltak évente, addig számuk mára 6–7000-re emelkedett, a daganatot a korábbi szakaszában sikerül a szakembereknek felfedezniük. Évente Magyarországon 2300–2500 nő hal meg ebben betegségben.

– Jó úton haladunk – állapította meg a liga vezetője, új terápiák jelentek meg: egyénre szabott, differenciált és céltudatos kezelések. Igen fontos szerepet töltenek be a mammográfiás szűrőcentrumok, ahol jól felkészült szakemberek és korszerű műszerek állnak a nők rendelkezésére.


Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

X. Vadásznap a majoroki lőtéren

Jubileumi vadásznap: Tizenöt vadgazdálkodási egyesülés részvételével rendezte meg a… Tovább olvasom