Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Feldolgoznák a szennyvíziszapot

A szennyvíziszap hasznosítási lehetőségeit kutatják annak a határon átnyúló programnak a keretében, ami a napokban indult a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karán.


A szennyvíziszap kutatásának nyomán fő cél, hogy a szlovák és magyar kutatóintézetek, illetve egyetemek között növeljék az együttműködés, a színvonalas oktatás és a környezetvédelmi problémák megoldásának hatékonyságát. A program során az egyre növekvő mennyiségű szennyvíziszap kezelését, ártalmatlanítását és hasznosítását, valamint az ezzel kapcsolatos költségek csökkentésének módozatait kutatják. Vizsgálják a szennyvíziszap kémiai jellemzőit, további hasznosítási módjait.

Ezért különböző mezőgazdasági segédanyagok felhasználásával az iszapból granulátumot állítanak elő. A kutatók elsődleges célja az így kifejlesztett termék tesztelése, hatásának vizsgálata a termőtalajok minőségére.

Jelenleg a szennyvíziszapot feldolgozó berendezés beüzemelése, tesztelése, a projektpartnerek által kiválasztott receptek alapján a granulátumok előállítása zajlik. A feldolgozás érdekében az iszapot a szárazanyag-növelés érdekében darált mezőgazdasági – szalma, kukoricaszár – hulladékokkal keverik. A hőkezelési, szárítási folyamat nyomán az anyagot formázóba teszik, majd a végterméket talajjavítóként hasznosítják. A kialakítandó feldolgozógép tervezett kapacitása legalább évi száz tonna lenne.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális állások Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróvári kirendeltség ajánlatai. Tovább olvasom