Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Felbujtó volt a szemétégetésben az osztrák elítélt

Pénzbüntetésre ítélte a bíróság azt az osztrák férfit, akinek a megbízásából alkalmazottai nagy mennyiségű szemetet raktak le, majd gyújtottak fel Levél külterületén.

A férfit részben felbujtóként elkövetett veszélyeztetést eredményező környezetkárosítással és felbujtóként folytatólagosan elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértésével vádolták.

Közel két éve hírt adtunk arról, hogy több tíz köbméter háztartási, mezőgazdasági és egyéb hulladékot raktak le, majd gyújtottak meg ismeretlenek Levél külterületén. A szemetet a Lajta és az 1-es számú főút közti területen több helyen is a szántóföld közepére vitték ki, a hulladékdombokat aztán meggyújtották és ott hagyták.

Az osztrák férfi utasítására egyik alkalmazottja vitte ki és gyújtotta meg a több tonna szemetet Levél külterületén. Fotó: Kisalföld-archívum
Az osztrák férfi utasítására egyik alkalmazottja vitte ki és gyújtotta meg a több tonna szemetet Levél külterületén. Fotó: Kisalföld-archívum

A művelés alatt álló termőföldön számos helyen több négyzetméteren terült el a nagyrészt összeégett szemét. A hulladékok között egyaránt megtalálható volt gyerekbicikli, nagyüzemi állattartásból származó eszközök – mint például melegítésre használt infraégők –, kötöző-, csomagolóanyagok, vegyszeres flakonok, háztartási hulladékok, használt pelenkák. Számos arra utaló jel volt, hogy a szemét egy része a határ túloldaláról származik. Több, Ausztriában forgalmazott élelmiszer csomagolásai, német feliratú üdítősflakonok rejtőztek a kupacokban, sőt, osztrák általános iskolás kisdiákok által használt munkafüzeteket és tankönyvek is voltak a halomban. A jegyző akkor úgy nyilatkozott: voltak arra utaló jelek, hogy a szemét a helyi termelőszövetkezetből származik.

Több, Ausztriában forgalmazott élelmiszer csomagolásai, német feliratú üdítősflakonok...
Több, Ausztriában forgalmazott élelmiszer csomagolásai, német feliratú üdítősflakonok...

A hivatal megkeresésére a szövetkezet tulajdonosa részben elismerte, hogy náluk keletkezett a hulladék. Arra hivatkozott, hogy a telephelyén nem tudják azt megsemmisíteni. A jegyző felhívta a figyelmét arra, hogy a település külterületén is tilos az ilyen jellegű cselekmény, egyben felszólította a hulladék haladéktalan elszállítására. Az ügyben hatósági eljárás, nyomozás indul, a közelmúltban pedig jogerős bírósági ítélet is született.

Az 51 éves osztrák állampolgárságú P. M. részben felbujtóként elkövetett veszélyeztetést eredményező környezetkárosítás és felbujtóként folytatólagosan elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt ült a vádlottak padján a Mosonmagyaróvári Városi Bíróságon. A vádlott – aki a levéli termelőszövetkezetet vezeti – utasítására egyik alkalmazottja összesen öt tonna különféle hulladékot helyezett el a község külterületén még 2008 őszén. A szemét közt voltak gyógyszeres flakonok és használt fecskendők is. Ezt aztán egy másik alkalmazott meggyújtotta, ám erről az osztrák férfi nem tudott. Később egy alkalmazottját arra utasította a vádlott, hogy vigyen ki a szántóföldre három tonna fóliát és bálahálót, majd égesse ott el. Munkása azonban ezt nem tette meg, így egy másik, külföldi állampolgárságú alkalmazottja gyújtotta fel a kupacot. Az osztrák férfi emellett nitrátérzékeny területen elszivárgás elleni védelem nélküli trágyakazlat is létesített. Ezzel a talajt veszélyeztette, ám a szakhatóság felhívására elszállíttatta a trágyát. A bíróság a vádlottat jogerősen 240 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. sicc 2010. november 09. 22:42
  „Meixner mindenhová benyalta magát, már anno a határőrségtől kezdve (engedély nélkül kivitte a terményt a határon rendszeresen, stb.) rendőrségig .”
 • 24. tudo 2010. november 08. 08:45
  „Az országból kitiltás az megérdemelt lenne,csak nem tudom,hogy lehetne elérni.Talán valami aláírásgyyűjtés

  megoldás lenne?Egy igazi jogász jelentkezhetne ,mit lehet csinálni.Én mindenben benne vagyok”
 • 23. NaLa 2010. november 06. 08:31
  „Ez pénteki írás... MEGDÖBBENTŐ !
  http://www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/felfuggesztett_buntetes_a_kabelegetesert/2187241/
  Hol van ehhez Meixner Úr(?) büntetése?????
  Az érintettek valóban elgondolkodhatnának végre, hogy tenni kéne valamit!”
 • 22. Gomboc 2010. november 05. 23:09
  „Kikellene utasítani az ilyen embert az országból!”
 • 21. pancser 2010. november 05. 15:06
  „Nem is értem, ha valaki parancsot ad alkalmazottjának az hogyan lehet felbujtó? Sztem az tettes! Olyan mintha ő csinálta volna. Felbújtónak nyilvánítás feltételezi azt, hogy valakinek szabad akarata van. Egy besztottnak nincsen, az utasítást végre kell hajtani, hiszen mindannyian aláírjuk a munkaszerződést. Mi nem mérlegelehetünk, legfeljebb erkölcsi alapon, de akkor szedhetjük a sátorfánkat. Még egyszer, tessék van egy feladat környezet és természetvédők, ne csak a hanyi utakon átugráló békákkal foglakozzatok!”
 • 20. N.attila 2010. november 05. 08:11
  „Lakóhelyünk a FÖLD, s a rajta lévő csodálatos TERMÉSZET nevében köszönöm a tudósítást és minden hozzászólást, mely nyilvánosságával, valósságával, ezt az agrár-ámokfutást korlátozni, jobb esetben megszüntetni lehet képes, azáltal, hogy tiszta, elhivatott illetékesek, országos médiák, erejük fonalával továbbszőhetik...
  Nagy Attila, Levél”
 • 19. duc_de_Orbieu 2010. november 04. 23:10
  „#ferbenoi:Csinálni úgyse fognak semmit a hatóságok, mert az összes hatóság embereit lekenyerezi két-három
  szatyor házikolbásszal és egy kis kenőccsel. Tudom, mert szemtanúja voltam egy ilyen esetnek (a korábban leírt munkabaleset kapcsán voltak kinn).
  Még egy érdekes eset: Kiadta nekem parancsba anno, hogy egy, a tulajdonában szereplő Kässbohrer pótkocsit helyezzek forgalomba. Nekiálltam, hát jó sokat összetelefonáltam, a végén a bajor rendőrségnél jutottam ki......Azt hiszem innentől mindenki képzeletére bízom, hogy miért nem nagyon erőltettem tovább a dolgot.”
 • 18. pancser 2010. november 04. 21:17
  „Amit itt leírtak többnyire igaz. A márialigeti határörség egykori területét aki meglátogatja, annak életreszóló élményben lesz része! Már az odavezető út is sajátos ahogy a tanya közelébe ér az ember egyre több a roncs. Valahogy így nézhetett ki a 1943-bankurszki csata után a csatamező! Az épületek Afganisztánt idézik csak azoknál a viskóknál ezek sokkal nagyobbabak, négy fal betonelemekből, a teteje I gerenda, érdekes lenne megnézni az építési terveket engedélyeket Amikor kezdte egy elhagyott kavicsgödörből(Krisztuskút) iszonyú mennyiségű kavicsot bányászott ki csak úgy. Feljelentették de megúszta azt is, olyan mint akinek 7 élete . A testi fenyítés a telepén létezhet, mert túl sokat beszélnek róla. Az Unió által megszabott állattartási feltételeknek nyoma sincs, trágyakezelés állattartás feltételei ugyan már! Sztem az a gond, hogy a megrögzött renitensekkel a magyar hatóságok nem tudnak mit kezdeni. El kellene tiltani az állatok tartásától és a gazdálkodástól, ez lenne ennek a módja. A szomorú az, hogy más termelőket szekálnak mindenfélével ez meg sokkal nagyobb dolgokat megúszhat.
  Gyanúm az is, hogy hozzá, különösen sáros időszakban a világ végére nem szívesem mennek ki az ellenőrök. Ha kimennek is talán félnek is, hogy a disznók eszik meg őket, amikor a sárral kevert takarmánysárban botladoznak. Sztem őt sem szabadna törvényen kívül élni hagyni. a törvény az osztrákra is vonatkozik de úgy tűnik mégsem. a szemétégetés a jéghegy csúcsa. Mezőre szemetet pótkocsiszám? 900 EUR büntetés? Nevetséges amikor ennyi szemétnek a szeméttelepre szállítása is több kerül.
  Környezetvédők, zöldek, állatvédők itt a faladat, vagy tán féltek ott kinnt az isten háta mögött?”
 • 17. Azidegen. 2010. november 04. 19:51
  „"Kb egy éve suttogták az emberek, hogy egyik külföldi melósa szétgyúrta a másikat valami géppel, aztán az nem bírta a terhet és felakasztotta magát. Ki tudja, igaz lehet e, mindenesetre hangosan nem mondták"
  Tudomásom szerint ez a sztori a Márialiget felé vezető kavicsoson történt nemsokkal azután ahol véget ér az aszfaltozott rész a felüljáró aljánál... a munkagépet vezető ember őznek vagy vad disznónak nézte az út szélén gyalogló "kollégáját" és ráhúzta a kormányt gondolva,hogy meg lesz a finom vacsora!Miután kiengedték a rendőrségről utána kötötte fel magát!”
 • 16. Abrafax 2010. november 04. 18:28
  „Két nullával meg kellett volna toldani a büntetés összegét, azután mindjárt került volna helye a szemétnek.”
 • 15. juppiixy 2010. november 04. 17:52
  „13. ... Próbálkozott már a környező településeken szinte mindenütt letelepedni, de az ottani előrelátó képviselők okosan leszavazták. Levélen nem. ... - nem kérdeztek senkit, egyszerű tulajdonos- váltás történt!”
 • 14. juppiixy 2010. november 04. 17:07
  „Módszeresen tönkre tesznek mindent! Több- tíztonnás gépek járják a falu útjait, leszaggatják a felső vezetékeket, szórják sarat, szalmát. Ami jószág már nem fér a telepen, azt kiviszik az új telepnek tervezett, bekerített területre, egyébként itt tárolja a Novarock-os budikat is. Az alkalmazottak (rabszolgák) családostól laknak itt. Havi 450-480 óra munkaidő itt alapnak számít. A testi fenyítés mindennapos. Igaza van 1-esnek, a sógorknál már rég becsukták volna!”
 • 13. ferbenoi 2010. november 04. 16:34
  „8. ..."mégse csinál senki semmit"...

  De bizony csinált valaki valamit! Annak lett az eredménye ez a bírósági végzés. Ami szerintem is röhejesen kevés ehhez a Kisalföldben megjelent sorhoz képest is, ami így szól: ,,Babos László bűnügyi osztályvezető szerint a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése legfeljebb 3, veszélyes hulladék elhelyezése esetén akár 5 év szabadságvesztéssel is sújtható." Ismerem a levéli illetőt (neki köszönhető a kishatár valamikori megnyitása) aki megpiszkálta, és ezt a teljes történetet is. Nem neki, hanem a jegyzőnek kellett volna megtenni a feljelentést, hivatalból. De nem tette. Tán ő is a Meixner zsebébe lehet? A polgármester miért nem tett semmit? Tán ő is a Meixner zsebében van? Összehoztak közösen majdnem 300 építési telket, olyan dobókockányi méretűeket. Egyedül őket nem zavarja az a bűz, ami ellepi az egész falut...
  Ez a történet a Környezetvédelmi Hivatalnál tett bejelentéssel indult, de az a hivatal semmit nem tett (...hetett), azért vitte a rendőrségre. Nekik már hivatalból az ügyészségre kellett vinni a dolgot, majd jött a bíróság. 2008-ban, két éve történt!!! Ami érdekes (!?), hogy a ,,felbujtóként folytatólagosan elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértésével vádolt" (majd jogerősen elítélt) Meixner ,,urat", a ,,Mosonmagyaróvári Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás" elnöke, mosonmagyaróvári önkormányzati képviselő, ... Dr Árvai István védte. (Sajna ezt az ügyfélkötődést kihagyta a kampányából.) A levélieket meg lehetne kérdezni mennyire kedvükre való az, hogy ez az osztrák felvásárolta a szövetkezeti tulajdonrészeket, így tejhatalmú földesúrrá vált. Rozzant, műszaki vizsga, rendszám, és világítás nélküli hatalmas gépekkel szétgyúrta az összes falu körüli utat, amit persze még nem szántottak el az emberei. Természetesen az ő parancsára, mert ha nem, (több helyen is hallhatóan) elveri őket. A történetek szerint nála az ember csupán egy eszköz, ami az állatból pénzt csinál. Kb egy éve suttogták az emberek, hogy egyik külföldi melósa szétgyúrta a másikat valami géppel, aztán az nem bírta a terhet és felakasztotta magát. Ki tudja, igaz lehet e, mindenesetre hangosan nem mondták. A traktoroknak törnek ki a kerekeik, gurulnak róluk úton-útfélen az óriási körbálák. Világítás nélkül közlekednek a sötétben, hordják fel a sarat a forgalmas útra... Hiába teszi szóvá a ,,pórnép", láthatóan ő azt tesz, amit akar. Talán az sem véletlen, hogy az anyagbeszerzőnek egy levélen élő, nyugalmazott elhárítós ezredest vett fel. Próbálkozott már a környező településeken szinte mindenütt letelepedni, de az ottani előrelátó képviselők okosan leszavazták. Levélen nem. Szerintem már ők is bánják, de ez így marad... Legyen az ő érdemük. A Tsz. területét már átminősítették építési területté, a falu mellett pedig megkezdte az új telep építését. A tervek egy Európában is ritka, modern telepet írnak le, amire vélhetőleg bőséges támogatásokat kap. Aztán majd elszámol vele, mint az előző írásban olvasható gyümölcsfás esetben... Remélem, sokan kinyílnak, és leírnak még néhány esetet, hátha elolvassa valami ,,tökös" illetékes, és megpiszkálja kicsit ezt a hatalmas darázsfészket.”
 • 12. juppiixy 2010. november 04. 16:13
  „Látnátok, éreznétek mi van Levélen! Ez a jóember megszerezte a tsz-t, azóta itt is áldatlan állapotok vannak. 400 db tehénre van engedélye, ehelyett kb. 2000 db van. Mindenhol térdig érő fos, orrfacsaró bűz faluszerte. Rendszeresen ünnepnapokon szállítják a szart, ugyanúgy depózzák mint amiért már egyszer megbüntették! Az elhullott állatokat a kóbor kutyák huzigálják. Az ÁNTSZ szerint ez így természetes!”
 • 11. szocdem 2010. november 04. 14:37
  „Hehehehehehe.

  240 ezer bünti, mert külföldi a polgár...
  A Magyart ez a bíróság legalább kötél általi halálra ítélte volna ugyan ezért a cselekményért... HAnem hiszed olvass utána, hogy ittas vezetésért, száguldozásért a külföldi csak ejnye bejnyét kap, a magyar meg börtönt ugyan ezen grémium előtt...
  Talán mert nem is magyar az ottani bíróság, hanem valami szlovák, vagy német.”
 • 10. HT 2010. november 04. 13:54
  „Már hogyne fizetné ki a büntetést. Van miből.Évek óta ő kapja a legtöbb támogatást,és nyeri a pályázatokat.
  PERSZE MAGYARORSZÁGON A MI PÉNZÜNKBŐL”
 • 9. audiquattro 2010. november 04. 13:46
  „watchman ! Te is kifogtál egy idióta szomszédot,akárcsak mi!Sokszor nem merünk kimenni az udvarra mert folyt a kénes égetett műanyag meg szemét füstje,ilyenkor mit lehet tenni??Sajnos ez nálunk rendszeres:( Beszéltünk a butájával de süket fülekre találtunk:(”
 • 8. f1 2010. november 04. 11:47
  „3.hozzászólnak teljesen igaza van.mindenki tudja kiről van szó,és miket csinál.mégse csinál senki semmit.a büntit meg röhögve kifizeti,ha egyáltalán kifizeti.”
 • 7. duc_de_Orbieu 2010. november 04. 11:22
  „#5tudo:Már hogyne ellenőrizte volna. Már jártak kinn nála, mikor egy munkásánaK a forgó kardántengely kinn a szántóföldön eltörte a lábát. 10000 forintjába, meg két szatyor kolbászába fájt a dolog....”
 • 6. Dörgés 2010. november 04. 10:13
  „Égetnek ezek mindent. Van olyan is, amelyik külföldről behozott szemetet égett. Aztán még parancsol az embereinek, hogy égessék el a maradékot is. Lassan de biztosan meg buknak, mert fényképet lehet csinálni. Aztán a mennyiség alapján és az életkörülmények indokolják az Adó és Vám ellenőrzést. Mert biztos, hogy semmit nem adóznak....”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testvérvárosok közös koncertje

A Mosonyi Mihály Zeneiskola növendékei nemzetközi növendékhangversenyen vettek részt Mosonmagyaróvár… Tovább olvasom