Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Felavatták a decentrumot

Kiss Péter kancelláriaminiszter vágta át a nemzetiszínű szalagot pénteken Mosonmagyaróváron az új Volán-telephely és buszvégállomás átadóünnepségén. Az egy hete üzemelő decentrum helyével többen továbbra sem értenek egyet.
A hét elején, a menetrendváltozással egyidejűleg helyezték üzembe Mosonmagyaróvár új buszvégállomását a Királyhidai úton. A létesítmény helyének kijelölése számos vitát váltott ki az elmúlt hónapokban a városban. A testületi üléseken több önkormányzati képviselő is felvetette, hogy az általános rendezési terv a Hild teret jelöli ki buszpályaudvarként. A Volán szerint a Királyhidai úti létesítmény azonban nem pályaudvar, hanem csupán egy decentrum.

A Királyhidai úti Volán-telephely rekonstrukciója során elsőként a műszaki üzem készült el. Továbbfejlesztették a telephely infrastruktúráját, kiépítettek egy korszerű veszélyesanyag-tárolót és -raktárat. A műszaki létesítmények kialakítása a telephely-átalakítás több mint 400 milliós végösszegéből mintegy kétharmadot tett ki. A kivitelezésben közel százmillió forintos költséget jelentett a környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés.

Fűtött váróterem, utastájékoztató

Amint azt lapunknak korábban a Volán vezetősége több alkalommal is elmondta, az új végállomás kialakításánál a társaság figyelembe vette a Mosonmagyaróvár jövőjére vonatkozó terveket. A helyszín kiválasztásánál fontos szempont volt az utazók többségének érdeke, hogy minél kisebb rezsivel működtesse azt a Volán, illetve ez a terület a társaság tulajdonában van.

Ezen szempontok szerint optimális a helyszín. A járatokat eddig a város különböző pontjairól irányították, ami sokszor gondot okozott. Az új létesítmény üzembe helyezésével a Volán ezt a problémát is megoldja, ezután a teljes irányítás egy helyről történik majd. A műholdas járműkövetési rendszer kiépítésével a forgalmista minden pillanatban ellenőrizni tudja az adott járat tartózkodási helyét. Az ehhez szükséges informatikai rendszert már kiépítették. Az új végállomáson a kényelmes, fűtött váróterem mellett egy korszerű elektronikus utastájékoztatási ren dszert is kiépítettek.

A hipermarket telkéből

A Királyhidai úti létesítmény tegnapi ünnepélyes átadásán Pócza Mihály vezérigazgató elmondta: a társaságnál két éve született meg a gondolat, hogy a kihasználatlan területüket értékesítsék a hipermarket beruházójának és az így szerzett összegből finanszírozzák a telephely-átalakítást. A vezérigazgató szavai szerint a végállomás terveinek előkészítése során a Volán egyeztetett a környező települések önkormányzataival. A beüzemelést követő egy hét alatt néhány apróbb észrevétel érkezett a Volánhoz, amit igyekeztek maradéktalanul megoldani.

Stipkovits Pál ünnepi beszédében kiemelte, hogy az új buszvégállomás az elmúlt időszak egyik legjelentősebb fejlesztése a városban. A polgármester megjegyezte, voltak viták az előkészítés során, ám sikerült megértetni a lakossággal, hogy így lehet hatékonnyá és gazdaságossá tenni a város tömegközlekedését. Példaértékű a mosonmagyaróvári önkormányzat és a közlekedési társaság közti megállapodás, ami biztonságot ad a Volánnak, hogy hosszú távra tervezhessen a városban.

Az ország nyugati kapujában

Kiss Péter kancelláriaminiszter a nemzetiszínű szalag átvágását követően az új létesítményt méltatva elmondta: Mosonmagyaróvár hazánk kapuja, így a város határában felépült korszerű végállomás az ide utazóknak azt bizonyítja, hogy dinamikusan fejlődik az ország. A miniszter hangsúlyozta: fontos, hogy ne csak a számok mutassák a fejlődést, hanem minden ember a bőrén is érezze azt. Ez a Volán-létesítmény pedig ékes példája az effajta fejlődés elindulásának – fogalmazott a miniszter.

Nehéz az út Moson felé

Az új végállomást ugyan csak tegnap adták át hivatalosan, a helyközi járatok már hétfő óta innen indulnak és ide érkeznek. A korszerű utaskiszolgálást némileg beárnyékolják a főként Rajka és Hegyeshalom felől érkező járatokon utazók panaszai. Az utazók nehezményezik, hogy míg korábban a járatukkal végigmehettek az egész városon, addig az új vonalvezetéssel jelentős többletkiadást és időt jelent számukra, ha Mosonba akarnak eljutni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult a nagytérségi rendszer

Mintegy száz környékbeli település polgármestere írta alá tegnap a mosonmagyaróvári városházán a… Tovább olvasom