Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Félautomata defibrillátor mentett életet a Veritasban

A dunakiliti Veritas üzem dolgozói félautomata defibrillátor segítségével mentették meg szívproblémákkal küzdő kollégájuk életét.
A szívproblémákkal küzdő munkás péntek hajnalban lett rosszul, társai azonnal megkezdték a szakszerű elsősegélynyújtást.

"Kollégánk a szívénél erős szúrást érzett. Légszomja volt, szédelgett,
Magyarországon minden harmincadik percben meghal valaki kórházon kívüli hirtelen szívhalálban.
azonnal bekísértük az irodába" - mondta Tóth Mihályné műszakvezető.

"Másodpercek alatt romlott az állapota, ezért mentőt hívtam. Az akkor dolgozó kollégák is azonnal a segítségünkre siettek, és a beteg egyre romló állapota miatt megkezdték az elsősegélynyújtást."

"Megállapítottam, hogy nincs pulzusa, minden jel az infarktusra utalt, ekkor kezdtük a géppel újraéleszteni" - folytatta a történetet Madácsi József. "A gép utasításait követtük a mentők kiérkezéséig, lépésről lépésre közölte a szerkezet, mit tegyünk."

A dolgozók lélekjelenlétének, gyorsaságának és a defibrillátornak köszönhetően megmentették kollégájuk életét, akit jelenleg a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban kezelnek.

Az életmentő dolgozók, balról jobbra: Böcskei Ferenc, Polgári Alex, Madácsi József, Tóth Mihályné
Az életmentő dolgozók, balról jobbra: Böcskei Ferenc, Polgári Alex, Madácsi József, Tóth Mihályné


"Büszkék vagyunk dolgozóinkra. Akik nem volt hasonló helyzetben, nem tudhatja, mekkora stresszt okoz az ilyen szituáció, mind életmentés közben, mind pedig utána" - mondta Jáger Tibor ügyvezető. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy hasonló helyzetben mindig legyen olyan dolgozó, aki szakszerűen segíteni tud a mentő kiérkezéséig - minden üzemben, minden műszakban van két képzett elsősegélynyújtó."

A defibrillátor tavaly március óta működik az üzemben, ez volt az első alkalom, hogy használták. A félautomata defibrillátor lényege, hogy a készülék maga értékeli a beteg szívritmusát. Természetesen a készülék ismerete mellett az újraélesztés kivitelezését is tudni kell, hiszen amennyiben nincs defibrillálandó ritmuszavar, akkor el kell kezdeni a lélegeztetést és mellkaskompressziót.

A keringésmegállások döntő hányadát hirtelen szívhalál okozza, amely Magyarországon vezető halálok. Megdöbbentő adat, de Magyarországon minden harmincadik percben meghal valaki kórházon kívüli hirtelen szívhalálban. A legtöbb esetben a beteg túlélési esélye azon múlik, hogy megtörténik e mihamarabb a defibrillálás.

Fontos tény az, hogy akármennyire gyorsan telefonálunk, a mentők 4-5 perc alatt nem tudnak a helyszínre érkezni - az európai norma 15 perc -, és minden, defibrillálás nélkül eltöltött perc 8-10 százalékkal csökkenti a túlélés esélyét. Az öt percen belül elkezdett ellátástól várható maradandó károsodások nélküli felépülés - tíz perc után ez az esély minimális.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Bambi17 2012. február 23. 22:29
  „Részvétem a hozzátartozóknak!
  Nyugodj békében Péter.

  jucuska07:
  Van igazság abban amit írtál, de talán nem ezután a cikk után kellene erről írnod, főleg mivelhogy már évek óta nem dolgozol a cégnél!”
 • 29. jucuska07 2012. február 20. 16:17
  „Én magamba néztem.Az a két ember aki feszít feleslegesen a képen ők sajna nem....Ha megtették volna nincsenek ott a fotózásnál sem.”
 • 28. nemazért 2012. február 18. 16:37
  „jucuska07!!
  Nekem sem a szívem csücske a két ember,de te mindenkiről meg tudod mondani na tutit!
  Mi közöd neked a céghez,hogy bárkiről véleményt alkoss!Aljas módon a névtelenség mögé bújva mocskolsz embereket!
  Nem rólad és a véleményedről szólt a tudósítás,te még is középpontba tudsz kerülni.
  Nézz magadba!”
 • 27. jucuska07 2012. február 17. 13:17
  „Ugyan már az Alex tudjuk hogy kiskutya.....A BF. hát hagyjuk.....Nem volt máshol hely kapott egy állást.”
 • 26. Pzoli 2012. február 17. 10:33
  „Vajo ha egy kedvelt főnőköt kéne újra éleszteni akkor is segitettek volna?Vagy rátolattak volna öt tonnás targoncával?Egy ismerősőm mondta havi 90 ember jön megy a veritasba .Azért ez több mint elgondolkodtató.”
 • 25. hunter111 2012. február 17. 09:59
  „A B.F régen is ilyen volt.Edzeni járt meg valami karatéjra azt ha valamit csinálni kellett már minden baja volt,izomláztól megfázásig csak dolgozni ne kellejen. Nemrég gerinc sérvvel volt táppénzen amit a különellenörzésen levő egér emelgetésétől kaphatott.Ennek az embernek nemhogy fizetést de még munkát sem adnék.Az meg biztos hogy a semmirevalósága mellett még pofátlan is!Gratulálok az igazi életmentőknek!”
 • 24. 3cs. 2012. február 16. 23:49
  „Na akkor írom: A BF csak azért volt ott az irodában,mert a megszokott "sziesztáját" töltötte,vele is csak többen lettünk a csarnokban! V Móninak kiabáltak,hogy baj van előre szaladt próbált segíteni,de őt nem említette az újság,A PL "kiskutya" ahogyan írtad,ő futott el a gépért a nagy iroda bejáratához,szép volt tőle! Tótnét meg le ült székre az étkező előtt,és vigasztalni kellett. Józsi bácsi Minden tiszteletem a magáé!!!
  A borítékokról annyit,hogy a gyár többet ért volna,ha a családnak küldi el,megint olyanok kaptak pénz,akik nem érdemelték meg,és volt pofájuk elfogadni!
  Ja és volt egy videós is,aki pofátlanul mindent felvett,ahogyan próbálták visszahozni az életbe a beteget,na arról az egész gyárnak meg van a véleménye,szemét húzás volt!!!!!!!”
 • 23. jucuska07 2012. február 15. 22:55
  „Mégsem élte túl?Milyen Peti?”
 • 22. babyke 2012. február 15. 22:45
  „Sajnos most kaptam a hírt,
  Nyugodj békében Peti.”
 • 21. pasa40@freemail.hu 2012. február 15. 18:27
  „Én is a Veritás dolgozója voltam egy jó ideig nekem se sok idő kelet volna még ott maradjak lehet hogy szükségem lett volna nekem is az a defibrillátor gépre.Nem ajánlom senkinek be kerüljön abban a bandában, visszagondolok még most is ráz a hideg tölük:(
  Amúgy Tisztelet a kivétel M.J-bácsi,”
 • 20. vikri 2012. február 15. 12:46
  „Azért a cég is érdemel említést, ahol áldoztak egy ilyen többszázezres gépre + a magas költségű fenntatrására (az akkumulátor miatt). Nem sok helyen van ilyen... /nemvagyok "beépített emberük :)/”
 • 19. jucuska07 2012. február 15. 11:16
  „Alex az kiskutyája a B.F nek....Igaz a Feri mint mv. volt a képen jelen hosszú tp.után más hely nem volt odarakták.A jutalmat amit kaptak én a betegnek felajánlanám a többiek helyében mivel ők dísznek voltak csak ott.Aki megérdemli az az életmentő ember a MJ. Nagy tisztelet neki.”
 • 18. kismaszat 2012. február 15. 10:58
  „Hát nem semmi megmenteni valakinek az életét, én nem tudom képes lettem e volna rá...csak azt nem hiszem el hogy a Madácsi Józsin kívül volt pofájuk mindegyiknek elfogadni a jutalmat mikor egyedül neki köszönhető hogy az illető még él ja és persze a V.Móni hol marad a listáról...azért róla se kéne megfeledkezni!!!”
 • 17. jucuska07 2012. február 15. 08:51
  „Ez engem is érdekelne hogy a B.F meg az P.A mit keresnek ott???Nem az a munkaterületük...Nem volt jobb fotóarc?Inkább az igazgatónak kellett volna rajta lenni a Madácsival aki megmentette a dolgozó életét!”
 • 16. józanparaszt 2012. február 14. 20:57
  „Gratulálok! Igazán példamutató cselekedet, példaértékü emberek!
  Ettöl lesz nagy valaki, nem attól , hogy megjelenik valami kereskedelmi csatornán...”
 • 15. NaLa 2012. február 14. 19:19
  „"az a fontos, hogy mindenki megtegye, amit megtehet..."”
 • 14. SKR 2012. február 14. 18:50
  „Micsoda példás magatartás, ez IGEN, Gratulálok, a kollégának pedig mielőbbi gyors gyógyulást!”
 • 13. fezsuka 2012. február 14. 18:35
  „Gratulálok az életmentőknek!!!!!”
 • 12. varjúkálmán 2012. február 14. 18:34
  „accelerator>20 ezer ft-os vásárlási utalványt kaptak jutalmul!!!-ez ok! de mit keres ott a "minden lében kanál"Böcskei Feri???, amikor Ő semmit sem csinált az adott kritikus helyzetben??”
 • 11. Loich 2012. február 14. 17:55
  „Gratulálok az életmentő dolgozóknak és a készüléket beruházó cégvezetőnek ! Jobbulást a beteg kollégának, és minden jót !”
30 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifjúsági klub ötvenötmillióból

Táncházzal, kiállításokkal, felolvasóestekkel, koncertekkel, továbbá tanácsadással várja majd a… Tovább olvasom