Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Feladatellátás együtt vagy önállóan?

Egy munkacsoport létrehozásáról döntött tegnap soros ülésén a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás. A bizottság feladata egy olyan anyag létrehozása, mely a kistérség megszűnésével tisztázza: hogyan kívánják a települések feladataikat ellátni, önállóan vagy társulásban.
A mosonmagyaróvári városházán szerdán, a Mosonmagyar-
óvári Többcélú Kistérségi Társulás ülésén az egyik legfontosabb napirend a társulás megszüntetésének mikéntje volt.

Mint ismeretes, a települési többcélú kistérségi társulások megszűnnek január elsejétől. Ez történhet jogutódlással vagy jogutód nélküli megszűnéssel. A Kistérségi Egyesített Szociális Intézményt és a Kistérségi Gyermekvédelmi és Családsegítő Központot jelenleg még a társulás tartja fenn, e két intézmény sorsa is megoldásra vár jövő évtől. Botos Gábor munkaszervezet-vezető arra világított rá, hogy a megszűnéssel kapcsolatos jogszabályok és előírások konkrét határidőket rögzítenek az intézkedések és döntések időpontjaira.

A jelenlegi kistérség településeinek mielőbb el kellene dönteniük, hogy milyen szolgáltatásokat kívánnak igénybe venni és azokat milyen formában szeretnék fenntartani. Vállalhatják, hogy önállóan visznek tovább egy-egy szolgáltatást, illetve valamilyen társulás keretében. Botos Gábor az ülésen arról beszélt, hogy eddig tizenhárom kistérségi település jelezte, hogy egy működőképes társulásban látja a jövőt. Ugyan az idő sürgető, nehézséget jelenthet, hogy az önkormányzatok még nem tudják, jövőben milyen forrásokból gazdálkodnak. Azt, hogy eddig sok feladatot kistérségi szinten oldottak meg a települések, a szakmaiság mellett a kiegészítő kistérségi normatíva is indokolta. Utóbbi forrásra januártól nem számíthatnak az önkormányzatok, a munkaszervezet-vezető szerint várhatóan pályázati úton juthatnak támogatáshoz.

A társulás egy munkacsoport (bizottsági elnökökkel, alelnökkel, Mosonmagyaróvár jegyzőjével és élén Botos Gáborral) létrehozásáról döntött, melynek a feladatellátás további módjairól egy döntés-előkészítő anyagot kell összeállítania a helyi képviselő-testületeknek.

– Az előttünk álló egy-két hónapban sok munka vár ránk azért, hogy a településeket segítsük a megfelelő döntés meghozatalában. Az is fontos, hogy sikerüljön időben határozni – tette hozzá Botos Gábor.
Nagy István társulási elnök arról beszélt, hogy a döntés-előkészítő anyagnak október 20-ig kell elkészülnie. Jövő hónap végére a településeknek is határozatot kell hozniuk, és november 15-ig a társulásnak is meg kell tennie a szükséges lépéseket akár a megszűnés, akár az újjáalakulás útján (a jelenlegi munkaszervezet mindenképp megszűnik). A feladatok vállalása mellett további kérdés a vagyon megosztása.

Kiss Vince rajkai polgármester azt vetette fel, ha az idősek otthonát Mosonmagyaróvár tartja majd fenn, mennyibe fog kerülni egy más településről érkezőnek ott az ellátás. Nagy István szerint erre is választ kell adnia a munkacsoport szakanyagának. A társulás elnöke még a szociális ágazatban dolgozó kiváló szakemberek megtartásának fontosságára is felhívta a figyelmet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hetes is megvan az SMR-nek

„A VW Golfok története gyárunk életében a negyedik szériával indult el, és büszkén mondhatjuk… Tovább olvasom