Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Fél évszázad Isten szolgálatában

Pappá szentelésének ötvenedik évfordulója alkalmából hálaadó aranymiséjét mutatta be Nagy József prépost-plébános a magyaróvári Szent Gotthárd-plébániatemplomban vasárnap.

A jubileumi szentmise főpapi celebránsa, Pápai Lajos megyés püspök köszöntötte a plébánost, mint mondta: Nagy József ötven éve kimondta a nagy igent Isten előtt, de mindez a hétköznapok kis igenjeivel vált valósággá. A papi hivatás lényegét magyarázva kiemelte: aki Jézust elfogadja, de az egyházat nem, csak emberi szemmel tudja nézni Jézust. Krisztus közvetítésének jele és eszköze a felszentelt papság. E hivatást nem lehet fél szívvel végezni, aki ezt választja, sok mindenről lemond, amiért a papokat többen szegénynek tekintik, ám ezáltal sokakat gazdagítanak.

Az aranymisés plébános életútját felidézve Vida István, a magyaróvári egyházközség képviselő-testületének elnöke elmondta: erre a követségre kapuvári gyermekévei óta tudatosan készült. A papi szeminárium évei után 1961. június 18-án Győrben szentelték pappá, majd július 2-án tartotta újmiséjét Kapuváron. Papi pályája segédlelkészként előbb Fertőszentmiklóson kezdődött, majd a soproni Szent György-, később a győri Szent Imre-plébániákon. Plébánosként tíz éven keresztül, 1979-től Győrszentiván híveiért lett Krisztus vitézlő követe. 1989-től a magyaróvári egyházközség plébánosa, kerületi esperessé 2000-ben nevezték ki, 2001 óta pedig a címzetes poki prépost méltóságát is viseli. Az atya érdemeit sorolva az elnök kiemelte: József atya építő plébános, s közösségépítő vitézlő követ tehát. Soha nem engedte elsodortatni magát semmilyen politikai vagy más célzatú szirénhangoktól, hiszen egyedül Krisztus követségében jár. Ötvenévnyi lelkipásztori – krisztusi vitézlő követi – szolgálatáért mondtak neki köszönetet.

A köszöntéseket meghatottan fogadó Nagy József megköszönte szüleinek, hogy olyan családi légkört teremtettek számára, ahol már egészen kisgyermekkora óta a papi pályára készült. Néhai szülei támogatását és segítségét a mai napig érzi, ami sok erőt ad számára. A hívek iránti szolgálatában nagy segítségére van testvére is. Az atya felidézte továbbá gyermekkori plébánosait is, akik imáikkal és tanácsaikkal sok támaszt adtak pályájához.

Olvasóink írták

 • 4. dorombolok 2011. július 13. 10:34
  „Tartsa isten József atyát sokáig jó erőben!”
 • 3. hunter111 2011. július 10. 21:46
  „<moderálva>”
 • 2. Dr.Lang 2011. július 07. 15:47
  „Errol a szep esemenyrol megerte volna nehany fenykepet is feltenni. Meg emlekszem amikor uj plebanoskent az elso misejet tartotta Ovaron. Isten tartsa meg jo egeszsegben!”
 • 1. mosonmegye 2011. július 04. 18:33
  „Felemelő érzés volt jelen lenni József atya Aranymiséjén. Az Isten áldását kérem, hogy még sokáig, erőben egészségben tudja még szolgálni a magyaróvári gyülekezetett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táncossikerek

Jól szerepeltek a Galaxy RRC mosonmagyaróvári táncosai a közelmúltban a németországi Essenbachban… Tovább olvasom