Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Fél év után jött az első bérlő

Hegyeshalom - Hamarosan beköltözik az első bérlő a Hegyeshalomban év elején elkészült és azóta üresen álló raktárbázisba. Az új szállítmányozási cég mintegy hetedét foglalja majd el a több mint 22 ezer négyzetméteres ProLogis-csarnoknak.
Az elmúlt év végén kezdődött nagyszabású építkezés Hegyeshalom határában, az M1-es autópálya és az M15-ös főút közt, miután a ProLogis megvásárolt itt mintegy 32,6 hektárt logisztikai bázis létrehozására. Az eredeti elképzelések szerint a ProLogis Park Hegyeshalom fejlesztése három fázisban zajlik majd. Az első ütemben hat létesítményt építenek fel, összesen száznegyvennyolcezer négyzetméteren. A további két fázis újabb tizennyolc hektár fejlesztését tartalmazza, így kétszázötvenezer négyzetméterre emeli majd a park teljes területét.

Az első 22,6 ezer négyzetméteres csarnok a terveknek megfelelően májusra el is készült. A beruházás folytatásának ütemezését a tulajdonosok akkor a bérlői igényektől tették függővé. Az igények azonban úgy tűnik, igencsak elmaradtak a várakozásoktól, hiszen a tavasszal elkészült létesítmény egészen a mai napig üresen állt. Lapunk már hetekkel ezelőtt szeretett volna a cégtől információt kérni a hegyeshalmi bázis jelenéről, jövőjéről és a bérlők elmaradásának okairól, ám illetékes nyilatkozó hiányában nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Hosszas várakozást követően az elmúlt napokban csupán egy közleményt juttattak el szerkesztőségünkbe, amiben nagy örömmel számoltak be a ProLogis Park Hegyeshalom első bérlőjéről. A többi kérdésünkre továbbra sem jött válasz, mondván, a cég kelet-európai igazgatósága még nem reagált a felvetésekre.

Most kelt el az egyhetede: Már nem sokáig lesz üres a ProLogis.


A ProLogis 3160 négyzetméter területet adott bérbe első hegyeshalmi ügyfelének. A ProLogis Park Hegyeshalom első ügyfele, a logisztikai szolgáltató ETL Hungary Kft. az ETL European Group magyar részlege. A vállalat a területet egyaránt fel fogja használni kelet- és nyugat-európai piacok kiszolgálására.

„Alapvető üzemeltetési előnyöket várunk az új stratégiai helyszínen lévő létesítményünktől és örömmel társultunk a ProLogishoz" – mondta Peter Hansmann, az ETL Hungary ügyvezető igazgatója. Az ETL European egy nemzetközi működésű, közepes méretű szállítmányozási és logisztikai vállalat. Képviseletei Németországban, Spanyolországban, Franciaországban, Lengyelországban, Csehországban, Oroszországban, valamint hazánkban Mosonmagyaróváron és Hegyeshalomban találhatók.

A hegyeshalmi park helyének kiválasztásakor fő szempont volt, hogy három ország találkozási pontjánál fekszik és kiváló autópálya-kapcsolattal rendelkezik. A cég ennek megfelelően Ausztriából, Magyarországról és Szlovákiából egyaránt várt bérlőket. A ProLogis vezetője az év elején lapunknak úgy nyilatkozott: nagy igény mutatkozik az olyan logisztikai parkok iránt, amelyek a nyugati határszélen jó közlekedési adottságokkal bírnak. Ezzel szemben úgy tűnik, Magyarországon továbbra is elsősorban a fővároskörnyéki logisztikai bázisok életképesek.

Egy nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég év elején készített tanulmányában úgy fogalmazott, dinamikus lesz a hazai raktárpiac. A tavalyi évben megállt a 2005-ben tapasztalt keresletcsökkenés, a bérbeadási számok optimizmusra adnak okot a jövőre nézve. Az aktív kereslet és a lecsökkent üresedési ráta nyomán több új épület fejlesztését kezdték el. A társaság szakértői szerint a meglévő parkokban elinduló fejlesztéseken túl a beruházók új területekre is kiterjesztik aktivitásukat.

Ezt a folyamatot jelzik az észak-pesti régióban megvalósuló építkezések, az M0-s új szakasza mentén meginduló fejlesztői tevékenység, illetve a Budapest belső kerületeiben létrejövő modern raktárprojektek. Vidéken a ProLogis hegyeshalmi fejlesztése az első spekulatív logisztikai park. A szakemberek szerint habár a fejlesztők jelenleg is óvatosan viszonyulnak a Budapesten kívüli térségekhez, további projektek megjelenése várható Nyugat-Magyarországon, illetve Miskolc, Debrecen vagy Nyíregyháza környezetében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szex-botrányok, néhány lemondással

Régió - Szerán adtunk hírt arról, hogy valószínűleg egy megyebeli önkormányzati képviselőről készült… Tovább olvasom