Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Feketeipar segíti a migránsokat

Teljes iparág alakult az illegálisan Nyugatra igyekvő „turisták” segítésére Hegyeshalomban.

Razzia: Főként az ukrán és a moldáv rendszámú járműveket ellenőrzik.
Teljes iparág alakult az illegálisan Nyugatra igyekvő, főként ukrán és moldáv „turisták" segítésére a hegyes- halmi határátkelő környékén. A határ-őrség összehangolt akciókkal próbálja visszaszorítani az egyre nagyobb számban fölbukkanó határsértőket. A hegyeshalmi határrendészeti kirendeltség speciális szakemberekből álló csoportja – a rendőrséggel közösen – folyamatosan tart idegenrendészeti ellenőrző akciókat a határátkelő környékén.

A különböző időközönkénti, véletlenszerű, összehangolt razziákra nagy szükség van, mivel a határ környéki településeken egyre nagyobb számban fordulnak elő migránsok, akik csak a megfelelő alkalomra várnak, hogy átjuthassanak Ausztriába. Lapunk egy ilyen éjszakai razziára kísérte el a határőröket.

Albánok helyett ukránok

Korábban, a délszláv háború kirobbanása előtt főként albánok érkeztek a határ menti településekre és próbáltak valamilyen módon továbbmenni Nyugat-Európába. Mostanában az ukrán és moldáv állampolgárok jönnek sokan. Számukra nem adottak a beutazás feltételei a schengeni országokba. A migránsok jelentős része tudja ezt, ám mégis elutaznak az osztrák határ közelébe, s megpróbálnak valamilyen módon átjutni. Segítésükre már szinte teljes „iparág" alakult. E „szakma" űzői arra specializálódtak, hogy a beutazás feltételeit illegális eszközökkel támogassák. Újszászi Zsolt őrnagytól, a hegyeshalmi kirendeltség vezetőjétől megtudtuk: a mostani trend szerint az átjutni vágyók így-úgy eljutnak Mosonmagyaróvárra, illetve Levélre vagy Hegyeshalomba. Itt segítőik összegyűjtik az okmányaikat és hamis vízumot bélyegeznek bele, esetleg egy másik, hamis útlevelet adnak nekik. Az egyik legjellemzőbb az olasz tartózkodási engedély hamisítása, mivel ezt a legkönnyebb előállítani. A határőrök találkoztak már rendkívül primitív fénymásolatokkal, ám léteznek nehezen leleplezhető, professzionális hamisítványok is.

Ellenőrzött szálláshelyek

Az idegenrendészeti akcióban elsősorban az átkelőhöz közeli szálláshelyeket és azok környékét ellenőrzik. A szakemberek munkáját speciális technikai eszközök is segítik, így például az úgynevezett „Schengen-busz". Ezzel a jól felszerelt járművel a helyszínen elvégezhetnek számos vizsgálatot. Az őrnagy szerint a szállodák tulajdonosai általában örülnek az ellenőrzéseknek, nem veszik azt „vendégrio-

gatásnak". A migránsok ezeken a szálláshelyeken várnak – folyamatos készenlétben – a megfelelő alkalomra. Állításuk szerint turistaként érkeztek a nyugati határszélre és azt állítják: Hegyeshalom látványosságaiban és természeti kincsei-

ben gyönyörködnek, ezért is vettek itt ki szobát. Az átkelőhöz állított figyelőik nézik, miként folyik az átléptetés. Amint észlelik, hogy nem olyan erős az ellenőrzés, rögtön megpróbálják ezt kihasználni. Általában felfedik és visszairányítják őket az osztrák csendőrök, ám ezután többször újra megpróbálják az átkelést.

Megélénkült az Expófalu

A mostani razzia az átkelő melletti bevásárlóközpontnál és az ottani szálláshelyeknél kezdődik. A határőrök a rendőrség segítségével szinte hermetikusan lezárják a környéket, minden ki- és belépőt ellenőriznek. Eközben végigjárják a hoteleket és a vendéglátóhelyeket, ahol ugyancsak mindenkit igazoltatnak. Ezután következik a levéli Expófalu, ami az elmúlt években igencsak kihalt volt, ám a határőrök szerint ismét egyre inkább benépesül. Korábban az itt működő vendéglátóegységekben és éjszakai bárokban dolgozó ukrán lányokat ellenőrizték rendszeresen, ám ma már felváltotta őket a Borsodból és Szabolcsból érkező friss „munkaerő". A határőrök a razzia során a magyarországi tartózkodás feltételeit ellenőrzik, illetve a járműveket vizsgálják át. Az egyik expóházban találnak két ukrán nőt. A két „túltartózkodót" előállítják, majd gondoskodnak arról, hogy visszatérjenek hazájukba. Az Expó után néhány mosonmagyaróvári magánszálláshelyen, illetve motelon a sor, ezt követően pedig hajnalig az M1-es sztrádán – az autópálya-rendőrség segítségével – ellenőrzik a főként ukrán és moldáv rendszámú járműveket.

Hamis okmányok

Az éjszakai razzia mérlege – a rendkívül csekély forgalom ellenére – tizennégy előállítás. Két esetet kivéve mindannyian okirat-hamisítás miatt akadtak fenn. Volt, aki fényképcserés útlevéllel próbálkozott, illetve olyan is, aki más okmányaival próbált Ausztriába jutni. Mindezen felül még száznegyven karton zár- és adójegy nélküli cigaretta is előkerült egy autóból.

Emelkedő tendencia

Tavaly mintegy 15,7 millióan léptek át a hegyeshalmi határátkelőn. A kilépőoldalon 209 embercsempészetet fedtek fel a határőrök tavaly, ami az azt megelőző évhez képest hatvannégy százalékos emelkedést jelent. Közokirat-hamisítás ügyében 1103 esetben jártak el, ami szintén nagymértékben – száznegyvenegy százalékkal – több a korábbi esztendőbelinél. Az árucsempészek is többen buktak le, hiszen míg 2003-ban 39 ilyen esetben jártak el a határőrök, addig tavaly már százötvenre nőtt ez a szám.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3.8 milliárd fejlesztésre

Elképzelések ugyan vannak, ám a megvalósítása kérdéses a mosonmagyaróvári egyetemi karon tervezett több, mint egymilliárdos fejlesztésnek. A kar dékánja szerint bizonytalan, hogy el tudják-e adni felszabaduló ingatlanjaikat. A költségek felét az állam állja, míg a fennmaradó részt vállalkozói hitelből fedezik, amit húsz év alatt kell az intézménynek visszafizetnie. Tovább olvasom