Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Feketeerdőről nyernék a vizet

Jánossomorja pályázatot nyújt be az ivóvíz minőségjavítása érdekében. A beruházás 300 millió forint lesz.
Hatvani László jánossomorjai önkormányzati képviselő, környezetirányítási szakértő hosszabb ideje foglalkozik a jánossomorjai ivóvízbázis témakörével. Elmondta: az önkormányzat már 2001-ben pályázott a vízminőség javítására, ám sikertelenül. Most ismét benyújtják igényüket a Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program keretében. A beruházás, amelyhez a dokumentáció már rendelkezésükre áll, várhatóan 300 millió forintba kerül. A városnak pozitív elbírálás esetén ötszázalékos önrésszel, azaz mintegy tizenötmillió forinttal kell hozzájárulnia a munkálatokhoz.

A szakértő hangsúlyozta: a jánossomorjai ivóvíz a szabványnak megfelelő, a határértéken belül tartalmaz szennyező anyagokat. A városban korábban 300 méterig fúrtak le, a két legjobb minőségű kút 260–300 méter mélyről csapolja meg a pannon réteget.
Az innen nyert víz nagyon jó minőségű, nem tartalmaz nitrátot, időszakonként viszont magasabb a hőmérséklete a szabványnál. Ám másik két, ennél kisebb mélységű kút is üzemel. A pleisztocén rétegből nyert vizük azonban nitrátos: literenként 60–70 milligramm a nitráttartalma az 50 milligrammos szabvánnyal szemben. Keveréssel ugyan be lehet állítani a megfelelő értéket. A nitrát mellett a magas ammóniumtartalom is veszélyezteti a jánossomorjai ivóvizet. Sőt, közvetve a város vízbázisát is fenyegeti a Várbalogon talált arzénszennyezés.

– Ki kell vizsgálni, hogy az arzénszennyeződés vándorol-e a mi vízbázisunk felé – tette hozzá Hatvani László.
A három veszélyforrás miatt a jánossomorjai bázis ellehetetlenülhet, ezért egy távolabbi kútról kellene idevezetni a vizet távvezetékkel. A képviselő-testület úgy döntött: környezetvédelmi és gazdasági megfontolásból a jó minőségű, napi 20 ezer köbméter kapacitású feketeerdei víznyerő helyről szeretne vizet kapni. Újrónafőig már van kiépített vezeték, onnan kellene továbbépíteni a hálózatot Jánossomorjáig.

Hatvani László úgy véli: jelenleg megfelelő ugyan az ivóvíz minősége a városban, de távlatokban kell gondolkodni a bázis kiváltásáról. A jövő évig minden engedéllyel rendelkeznek, így ha a pályázat kedvező elbírálást kap, a beruházást végre tudják hajtani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindegy ki fizet

Törvényjavaslatot nyújtottak be az 1947–ben Csehszlovákiából kitelepített magyarok… Tovább olvasom