Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Feketeerdő egyre gyarapszik

Feketeerdő lélekszáma az elmúlt időben gyarapodott, sokan költöztek ki ide Mosonmagyaróvárról.

Feketeerdő önkormányzata a ciklus első felét sikeresen teljesítette. Pályázati segítséggel több kisebb-nagyobb beruházás is megvalósult. A község lélekszáma gyarapodott, sokan költöztek ki ide Mosonmagyaróvárról.

A település „közöskodik"

Feketeerdő költségvetésének csaknem kétharmadát a Dunakilitivel közös óvoda, iskola, orvosi-fogorvosi ellátás, körjegyzőség, szociális intézmények fenntartása teszi ki, ugyanis lakosságarányosan hozzájárulnak ezek működtetéséhez. A falu köztereit és a temetőt rendben kell tartani. Meg kell oldani a szennyvíz és az esővíz elvezetését, a hulladék elszállítását, a lomtalanítást és a közvilágítást. A biztosítások, az épületek karbantartása és a kötelező költségek kifizetése után dől el, évente mekkora összeget fordíthatnak fejlesztésekre.

Galambos Jenőné polgármester úgy érzi: az önkormányzat a négyéves ciklus első felét sikeresen teljesítette. A község elmúlt évi adóbevételei is kedvezően alakultak. Az elmúlt években több mosonmagyaróvári család is Feketeerdőn vásárolt ingatlant vagy kezdett házépítésbe. Több jelentős fejlesztést, beruházást is sikerült megvalósítaniuk: 2003-ban felújították a templomot, a munkálatok költségéhez az egyházközség és a püspökség mellett az önkormányzat is hozzájárult.

Az e-Magyarország-pont keretében nyertek három számítógépet, amelyből kettőt a polgármesteri hivatalban, egyet pedig a kultúrházban helyeztek el. Egy évvel később pályázati úton további két számítógéphez jutottak, a könyvtárat teleházzá alakították át. Mindkét számítógépes helyiséget riasztóberendezéssel látták el.

Öltöző a focipályához

Tavaly kétmillió-háromszázezer forintból elkészült az Ady és a Dózsa utca közötti járdaszakasz. Az ott lakók anyagi támogatásával portalanították és szilárd burkolattal látták el a Fenyő utcát. Az Árpád téri játszótéren elkészült a betonozott felületre a szín tetőszerkezete. Az Erdőalja utcában szabadidős parkot hoztak létre labdarúgópályával, biztonságos játszótérrel. A polgármester bízik benne, hogy sikerül ott egy öltözőt is kialakítaniuk pályázat révén.

A játszóteret szintén gyarapítani szeretnék. A már hagyományos karácsonyi forraltbor-kimérés bevételét is e célra szánják. A község évek óta sikeresen szerepel a „Virágos Magyarországért" mozgalomban. 2004-ben a makói díjkiosztó ünnepségen az országos elismerő oklevél mellé Feketeerdő megkapta a megyei közgyűlés különdíját ötvenezer forintos vásárlási utalvány kíséretében.

Galambos Jenőné kiemelte, nagyon jó a kapcsolatuk Dunakilitivel, jól működik a körjegyzőség, mindenben számíthatnak a nagyobb település segítségére.

115 éves egyesület

Feketeerdőn aktív közélet folyik. 115 éves a tűzoltó-egyesület, a Vöröskereszt rendszeresen szervez véradást, a falunap pedig nagyobb népszerűségnek örvend, mint a búcsú. A nyugdíjas-találkozó is jó hangulatban telt.

Karácsony előtt a hetven éven felüliek egyszeri, háromezer forintos ajándékban részesültek. Évente tanévkezdési támogatás jut az iskoláskorúak szüleinek is. A Dunakilitire járó óvodás és iskolás gyerekek buszbérletét az önkormányzat fizeti. Hat hallgatót támogatnak a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjjal.

A sikerek és az örömök mellett a település lakóinak nagy fájdalma, hogy megszűnt a posta. A képviselő-testület azonban minden követ megmozgat, hogy visszaálljon a régi rend. A posta épületét a takarékszövetkezet kapja meg, de ha sikerülne visszaállítani a hagyományos postai szolgáltatást, akkor is jól megférne egymás mellett a két intézmény. Sajnálatos az is, hogy a templom környékének rendezésére benyújtott SAPARD-igényüket elutasították.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdászok: még kevesebb pénz

A várhatóan még a tavalyinál is lényegesen alacsonyabb költségvetési támogatás kényszerű lépésekre készteti a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának vezetőit. A takarékoskodást egyrészt a korszerűsítéssel, másrészt pedig a karcsúsítással látják megoldottnak. Az egyik lehetőség a saját bevételek növelése lehet. Tovább olvasom