Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

˝Fekete˝ a 86-os a térképen

A 86-os út több szakasza is kiemelten veszélyes – ez derül ki abból a kockázati térképből, mely Magyarországon 2918 kilométernyi útszakasz baleseti és forgalmi adatai alapján készült.
A 2918 kilométernyi hazai közút- hálózat baleseti kockázatát mérik fel és elemzik egy uniós finanszírozású projektben. Ez alapján készült el egy kockázati térkép. Csillagokkal minősítik a közutak biztonságát, és a legkockázatmentesebbek öt csillagot érdemelnek. A térképen (sensorproject.eu) zöldtől fekete színig jelölték a vizsgált utakat, előbbiek a legbiztonságosabbak, míg utóbbiak a legveszélyesebbek.

Mint kiderül, a megyénkbeli autósoknak szinte minden figyelt szakaszon különösen figyelmesnek kell lenniük. A 86-os főút négy szakaszát is feketével jelölték a térképkészítők. Sajnálatos, hogy nem ritka eset, hogy ezekről a szakaszokról balesetről kell beszámolnunk.

Balesetek a 86-oson: 2008. júniusban Páli határában fejre állt autó.
Balesetek a 86-oson: 2008. júniusban Páli határában fejre állt autó.

A felülvizsgálat nyomán a kockázati térkép elkészítése mellett a hazai szakértői csoport kis költségű forgalomtechnikai beavatkozásokra – szalagkorlátok telepítésére, iskolai gyalogátkelők kialakítására – is javaslatokat tesz. A Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. együttműködésével létrehozott szakértői csoport jelenleg is ténykedik az adatok feldolgozásán, kiértékelésén.

Közben akad olyan önkormányzat is, mely már most kezébe vette az ügyet. Ilyen a 86-os út által érintett Jánossomorja.

Halálos baleset Jánossomorjánál 2013 végén. Fotó: Kisalföld-archívum
Halálos baleset Jánossomorjánál 2013 végén. Fotó: Kisalföld-archívum


Még januárban írtunk arról (Kisalföld, „Felgyúlhat a fény a 86-os főúton"), hogy döntöttek az AMB-kereszteződés lámpás kivilágításáról, ahol eddig már több baleset is történt. Ennek tervezése, majd engedélyeztetése még folyamatban van. A projektet koordináló Lőrincz György jánossomorjai alpolgármester heteken belül ígért részletesebb tájékoztatást a fejleményekről.

Végletek. A legtöbb kevésbé kockázatos útszakaszt az M7-esen, M3-ason, M35-ösön találjuk. A már említett 86-os mellett különös figyelemmel kell autóznunk viszont a 4-es és 6-os főúton, ám a 8-ason és a 44-esen sem lazíthatunk. Ugyanakkor az M1-es autópálya egységesen sárga jelzést kapott, azaz alacsony-közepes kockázatú. A Győr–Vámosszabadi közti útvonal és az M15-ös autóút pedig közepesen balesetveszélyes a vizsgálat készítői szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Traffipaxokkal a balesetek ellen

Tavalyhoz képest hetvenöt százalékkal több személyi sérüléses baleset történt, ezek csaknem harmadáért volt felelős a túl nagy tempó. Tovább olvasom