Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Fejlesztéseket remél az újjáalakult szigetközi tanács

Öt taggal csökkent az újjáalakult Szigetközi Fejlesztési Tanács testülete: a szervezet két minisztertől is forrást kér a vízelvezető rendszerek, művek karbantartására, s a Bolgányi-híd fel újítására.

Módosult a területfejlesztésről és területrendezésről szóló törvény, így megszűnt a "Szigetköz-Felső-Duna mente" Térségi Fejlesztési Tanácsot hat éve megalapító Győr-Moson-Sopron megyei és a Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Tanács.

Az alapítók jogutódjai, a Győr-Moson-Sopron megyei és a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat egyaránt az Szigetközi Fejlesztési Tanács továbbműködtetése mellett foglalt állást.

A tavalyi 11 helyett azonban mindössze 6 taggal (Szakács Imre, Popovics György, Babos Attila, Simon Géza, Majthényi Tamás, Simon Róbert Balázs) folytathatja munkáját az újjáalakult szervezet. Az elnök Babos Attila maradt.

Az új összetételű testület első ülésén elhangzott: az elmúlt évet 14,8 millió forintos pénzmaradvánnyal zárták, a tervezett idei büdzsé 18,4 millió forint.

A tanács ismételten kijelentette: a vízgyűjtőkön s vízrendszereken akkor lehet egyensúly, ha az állami, társulati, önkormányzati, üzemi művek funkciójuk ellátására alkalmas állapotban vannak, üzemeltetési, fenntartási, fejlesztési összhangjuk biztosított.

Emiatt a vidékfejlesztési és a nemzetgazdasági minisztert is arra kérik, hogy biztosítson erre forrást, s az önkéntes hozzájárulásokat ezzel is ösztönözze.

A társulás tájékozódott a Mosoni-Dunán átívelő, térségi jelentőségű "Bolgányi-híd" állapotáról és a tervezett felújításáról.

Úgy döntöttek: kapcsolódnak Dunaszeg és Kunsziget községe önkormányzatainak kezdeményezéséhez, amely a helyreállítási munka elvégzésének finanszírozását kérte a nemzeti fejlesztési minisztertől.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztárium államtitkára a tanácsnak küldött levelében a Győrtől a gönyűi kikötőig vezető vasútpályája ügyében előre lépésről számolt be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máriakálnokra költöznek az aranymosók

Máriakálnokra költöztetik a Szigetköz hagyományos mesterségeit, a halászatot és az aranymosást… Tovább olvasom