Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 2°C | 8°C Még több cikk.

Fejlesztések: egészségház, fűtéskorszerűsítés

Új egészségház építése, iskolai fűtéskorszerűsítés, interaktív táblák – csak néhány azokból a fejlesztésekből, amelyek uniós és állami támogatással valósulnak meg a közeljövőben.


Sőt, az önkormányzat még az idei falunapra és az ehhez kapcsolódó testvértelepülési találkozóra is szerzett uniós pénzt.

Kétségkívül élen jár a pályázati lehetőségek keresésében és azok kihasználásában Halászi. Több százmillió forint értékben valósultak meg fejlesztések az elmúlt néhány évben a faluban. Köztük elkészült az új Mosoni-Duna-híd, a helyi Szent Márton Általános Iskola új épületszárnya és megindult az új egészségcentrum építése is. A pályázati források elnyerése mellett nagy eredmény, hogy a beruházásokhoz szükséges önrészeket a falu saját költségvetéséből finanszírozta és a működéshez sem kellett – nem is terveznek erre az évre – hitelfelvétel.

– Jó ütemben halad az egészségház építése – mondja Majthényi Tamás polgármester. Az elmúlt évben kezdődött a beruházás előkészítése, tavasszal indult az építkezés, mára tető alá került az épület, jelenleg a belső munkálatoknál tartanak a kivitelezők. A tervek szerint ősszel át is adják az új egészségházat. Ehhez ötvenmillió forintot kapott az önkormányzat, amihez negyvenmilliós önrésszel járul hozzá a falu. A beruházás azért vált szükségessé, mert a védőnői szolgálat és a fogorvosi rendelő, az orvosi rendelő, valamint a patika jelenleg Halászin külön épületekben működik. A felépülő új 350 négyzetméteres egészségház a szolgálatnak, a rendelőknek és a patikának ad majd helyet.


Jó ütemben halad a halászi  egészségház építése, a tervek szerint az év végére átadják az új létesítményt.
Jó ütemben halad a halászi egészségház építése, a tervek szerint az év végére átadják az új létesítményt.

Ugyancsak pályázati forrásból sikerült informatikai eszközökkel fejleszteni az iskolát is – folytatja a sort Majthényi Tamás. A 14,7 milliós támogatásból huszonnyolc számítógépet, hét interaktív táblát és az ezekhez szükséges kiegészítőket vásárolták meg. Az eszközöket már beszerezték és megtörtént a beüzemelésük is, így szeptembertől használhatják azokat a tanulók. Szintén az iskolához kötődik az a beruházás, amire a Belügyminisztériumtól nyert támogatást a falu. A 16,4 millió forintot az intézmény fűtésének korszerűsítésére költik, az iskola régi szárnyának radiátorait és fűtéscsöveit cserélik le, valamint egy faaprítékkazánt is üzembe helyeznek. A fejlesztéstől mintegy harmincszázalékos megtakarítást remélnek az iskola fűtésköltségében. A munkálatok hamarosan indulnak és még a fűtési szezon előtt végeznek a szakemberek a kivitelezéssel. Pályázati forrásból alakítanak ki két játszóteret is a faluban az elkövetkezendő hónapokban.

A sikeres pályázatok sorát folytatva a polgármester kiemelte azt a magyar–szlovák határ menti együttműködést, aminek keretében több mint 100 ezer eurót költhet el Halászi a szlovákiai Fél községgel közösen. A program keretében amatőr alkotók számára hirdetnek pályázatot Szigetköz és Csallóköz turisztikai látványosságait bemutató kisfilm készítésére. A szakemberek által kiválasztott filmek alkotóinak aztán egy filmes tábort, képzést szerveznek Szigetközben és Csallóközben is.
A számos fejlesztés mellett az augusztusi falunapra készülnek Halászin, amihez ugyancsak sikerült uniós forrást szereznie a településnek. A támogatás segítségével testvértelepülési találkozót szerveznek az ausztriai Berg, a csallóközi Fél és az erdélyi Tibód részvételével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Garancia van, csak a kivitelezőt nem találják

Noha ötéves garanciát vállalt a munkájára, mégis két év elteltével az önkormányzat bottal ütheti a… Tovább olvasom