Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Fejlesztések az iparűzési adóból

Mosonszolnokon idén újabb fejlesztéseket sikerül megvalósítani. A sportcsarnok tavaly készült el.
Mosonszolnokon idén újabb fejlesztéseket sikerül megvalósítani. A település folyamatos gyarapodását az iparűzési adó biztosítja. A normatívaelvonás miatt a község költségvetésének közel 90 százalékát az adóbevételek teszik ki.

Az új sportcsarnok.
A legnagyobb tervezett beruházás, a sportcsarnok már tavaly elkészült. Örömteli, hogy az elmúlt télen közel 100 településről érkeztek sportolni vágyók a minden igényt kielégítő létesítménybe. Új helyi szakosztályok is alakultak. A községbe látogatók miatt is folyamatosan gondozzák, rendezik a település parkjait, zöldterületeit. A helyi SAPU Bt. tulajdonosa is elismerően nyilatkozott a község fejlődéséről, úgy érzi, jó gazdája az önkormányzat a cégek befizette pénzeknek.

Török Sándor polgármester elmondta: áprilisban az önkormányzat felújíttatta a templom melletti, egyházi tulajdonban lévő parókiát, megtartva az épület eredeti stílusát. Megvásároltak két ingatlant a Hősök emlékműve mögötti részen, mert a tulajdonosok nem tudták vállalni újjáépítésüket, az épületek viszont rontották a faluképet. Felújításukra és hasznosításukra jövőre kerülhet sor. Folytatják az önkormányzati intézményekben korábban elkezdett felújításokat is.

Az óvodában a tavalyi ablakcsere és étkezőkialakítás után idén a csoportszobákat csinosítják. Az általános iskola régi épületrészén ablakokat cserélnek, majd egyszínűre festik a teljes épületet. Kialakítottak egy rendezett belső udvart is. A kultúrháznak a tetőszerkezetét, a könyvtárnak az ablakait cserélik ki.

Bíznak az óvodai gyermeklétszám növekedésében, a három csoportot továbbra is fenn tudják tartani. Az iskolában csökkent a tanulólétszám, szeptembertől 140 diák jár a tanodába. Tavaly 68 önkormányzati telket alakítottak ki, közművesítettek, az utak kiépítése jelenleg közbeszerzés alatt áll. Már több ház épül e telkeken, de sok az érdeklődő az ország különböző területeiről is.

A két községbeli nagyüzem folyamatosan fejlődik. Az önkormányzat több tízmillió forintból felújítaná a cégek előtti útszakaszokat, hogy megfelelő közlekedési körülményeket teremtsenek számukra. Emellett szükséges lenne a 86-os főút mosonszolnoki leágazásától a gyárakig vezető, mintegy 4 kilométeres út felújítása is, hiszen naponta 150 kamion és 300 személygépkocsi közlekedik ezen a szakaszon. Bár e mellékutat a megyei közútkezelő tartja fenn, az önkormányzat is hajlandó lenne hozzájárulni a költségekhez – akár hitelfelvétel árán is. Az iparűzési adó körüli bizonytalanság miatt azonban nem tudnak előrelépni.

Mosonszolnoknak egyre szorosabb a kapcsolata az ausztriai Halbturnnal (Féltorony). Közösen pályáztak a Phare–CBC-nél a május végén megrendezett I. Mosonszolnoki Energianapokra, amelyre külföldről is érkeztek résztvevők. Szeretnék kiépíteni a Mosonszolnokon áthaladó, Halbturnig vezető kerékpárutat is. A hatástanulmány elkészítésére 50 ezer euró támogatást nyertek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halpusztulás a konzervgyár szennyétől

Kisebb mértékű halpusztulást észleltek a minap a nagyzátonyi Duna-ág felső szakaszán. Nem sokkal lejjebb pedig habzott is a víz. Dr. Késmárki István, a megyei horgászszövetség elnöke a Kisalföldnek elmondta: először Tejfalusziget térségében tapasztalták a problémát, nem sokkal később azonban már a doborgazszigeti strand környékén is. Tovább olvasom