Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Fejlesztés kormánytámogatással

A kormány figyeli és támogatást nyújt a Karolina Kórház fejlesztési elképzeléseire, terveire.
„ A kormány figyel a mosonmagyaróvári Karolina Kórház fejlesztési elképzeléseire és támogatást nyújt ehhez a városnak" – ezt Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter nyilatkozta a Kisalföldnek a Kórház-rekonstrukció második ütemének támogatásáról. 

Korábban beszámoltunk róla, hogy a kormány szerint a mosonmagyaróvári önkormányzatnak önmagának kell megoldást találnia a nehéz helyzetbe került Karolina Kórház problémáinak kezelésére. Az egészségügyi miniszter mindezt Pap János a rekonstrukció második ütemével kapcsolatos kérdésére válaszolta. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter azt írta: a második ütemet forrás hiányában nem javasolta a kormány.

Első helyen a pályázat

Stipkovits Pál polgármester elmondta: megdöbbenve olvasta a leírtakat, hiszen az önkormányzat áprilisban beadott pályázatát az illetékes minisztériumok és kormányzati szervek támogatásra javasolták. A megyei címzett támogatások rangsorában már hónapokkal ezelőtt az első helyre került.

– A félreértésre az adott okot, hogy az önkormányzat egy korábban beadott pályázatának döntését kommentálta válaszában a miniszter. A város tavaly is pályázott a rekonstrukció folytatására, ám azt akkor ténylegesen forrás hiányában nem támogatta a kormány.
– Az első ütemnél jelentkezett többletköltségek központi finanszírozását az önkormányzat próbálta elérni, ám tisztában vagyunk azzal, hogy jogilag nincs erre lehetőség. Mindezek ellenére sikerült mintegy 60 millió forint többlettámogatáshoz jutni.

Megszorításokkal az egyensúlyért

– Az egészségügyi miniszter válaszában leírtakkal már korábban is tisztában voltunk és a Kórház vezetésével együtt megtettük a szükséges intézkedéseket. A működés finanszírozása az Országos Egészségbiztosítási Pénztáron (OEP) keresztül történik a teljesítmény alapján. Az intézmény jelenlegi pénzügyi helyzetének kialakulásában szerepet játszott, hogy a teljesítményi volumen korlátjának bevezetése a rekonstrukció első ütemének idejére esett, amikor a Kórház nem tudott teljes kapacitással működni. Ezért is kértük a szakminisztériumot és az OEP-et, hogy korrigálja a Kórház teljesítménykorlátját. Mindezek ellenére elkerülhetetlen lesz néhány megszorító intézkedés, melyek bevezetése már megkezdődött. A jövő év elejére helyre kell állnia a pénzügyi egyensúlynak.

– A Kórház vezetőségének felelőssége az intézmény gazdasági egyensúlyának megteremtése. A működési hiányt az önkormányzat nem finanszírozhatja, hiszen azzal csak konzerválnánk a problémát, miközben nem szűnne meg. Ugyanakkor minden feltételt megteremtünk ahhoz, hogy a korszerű működéshez szükséges feltételek adottak lehessenek. Javasolni fogom a képviselő-testületnek, hogy a költségvetésben minden évben 50 millió forintot biztosítsunk erre a célra. Ez az összeg a szükséges önrészfedezet lehet a további gép-műszer beszerzési pályázatokon – hangsúlyozta Stipkovits Pál.

Régióban gondolkodnak

A polgármester elmondta: egyeztetést hívnak össze holnap a csornai és kapuvári Kórházak vezetőivel, hogy regionális együttműködés keretében kiszűrjék a párhuzamos szolgáltatásokat. Olyan struktúrát szeretnének kialakítani, ami a tényleges igényeknek felel meg.
Kolber István a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a kormány figyel a mosonmagyaróvári Kórház fejlesztési elképzeléseire és támogatást nyújt ehhez a városnak. A kormány e heti ülésén – a jövő évi költségvetés sarokszámainak megvitatásakor – foglalkozott a kérdéssel. A miniszter a jövő hét elejére ígért részletes választ a rekonstrukció második ütemének támogatásáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos tévedés: fagyállót ittak

Életveszélyes állapotban kezelik azt a három jánossomorjai férfit, akik fagyálló folyadékot ittak… Tovább olvasom