Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Fegyver rendelésre, egy héten belül

Mosonmagyaróvár kisvárosi mivolta és a balkániak visszaszorulása okán kevés fegyver cserél gazdát itt illegálisan. Aki azonban „megfelelő” körökben mozog, akár egy héten belül tud szerezni magának Skorpiót, sorozatlövőket, maroklőfegyvert.
illusztráció
Elsősorban külföldiektől, közvetítő útján lehet Mosonmagyaróváron és környékén fegyverhez jutni. Megrendelésre akár egy héten belül házhoz szállítják a kívánt típust. Ehhez „mindössze" a megfelelő embert kell csak ismerni. Az ezeket a köröket jól ismerő, névtelenséget kérő forrásunk szerint, aki az „éjszakában" dolgozik, az tart is magánál fegyvert.

Külföldi források

– Maroklőfegyvert akár már harmincezer forintért is be lehet szerezni – kezdte informátorunk. – Igaz, van százötvenezres is, de az már minőségi portékának számít. A puskák és a komolyabb sorozatlövők ára 150–500 ezer körül mozog. Egy Skorpió géppisztoly 150–200 ezer forint, ám ha valaki hangtompítóval kéri, még százezret rászámolhat. Jugoszláviából és Ukrajnából minden beszerezhető. Budapest az elosztóközpont: innen egy közvetítő segítségével juthat el például a megyebeli célállomásra. Általában egy „veréb" megy érte, aki akár tízezer forintért is vállalja a lebukás veszélyét.

Könnyen „feldobják"

Mosonmagyaróvár egyébként kisváros, mindenki ismer mindenkit, s a fegyvert nagyon nehéz eladni. Ráadásul sok a besúgó, így könnyen lebukhat az ember. Ha valaki illegálisan pisztolyt vesz, könnyen „feldobják" a városban. Régebben, amikor több külföldi volt Mosonmagyaróváron – albánok, jugoszlávok –, sokkal könnyebben lehetett fegyverhez jutni, s kevesebb volt a rizikó is. Győrben, Szombathelyen és Budapesten, ahol menekültszállók működnek, lényegesen jobban megy a fegyverkereskedelem. Sőt, Szlovákiában is virágzik ez az üzletág. Északi szomszédunknál alacsonyak az árak, a töltényhez is könnyű hozzájutni, s egyszerű behozni az országba.

Engedély keveseknek

Engedélye a környéken szinte senkinek sincs. Az emberek fegyvert azért tartanak, hogy lássák, hogy van nekik, s egyfajta biztonságérzetet adjon. A pisztolyvásárláshoz azonban ismerni kell a megfelelő embereket, csak egy szűk kör foglalkozik fegyverekkel. Aki csak passzióból tartja, lőfegyverrel való visszaélés miatt akár három év börtönt is kaphat. Azonban aki az éjszakai életben dolgozik – futtatók, csempészek, tolvajok –, annak nagy többsége óvatosságból hord magánál fegyvert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlagfű az üdülőkben

A szigetközi hétvégi házak általában nyaranta kihasználtak, ám vannak olyan üdülők, melyek már egy… Tovább olvasom