Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Fegyelmi eljárás a rendőrök ellen - versenyeztek a főúton?

Mosonmagyaróvár - A vizsgálat jelenlegi adatai szerint valószínűleg a járőrök hibájából és nem műszaki okok miatt szenvedett balesetet egy rendőrautó decemberben Mosonban. A baleset okozóinak a szabálysértési szankciók mellett felelniük kell a károkért is.

Több alkalommal is beszámoltunk arról, hogy az elmúlt év december 20-án éjszaka egy Skoda Octavia járőrautó szenvedett balesetet Mosonmagyaróváron a Szent István király úton.

A rendőrautó a magyaróvári városrész felől hajtott, amikor a mosoni piac utáni enyhe balkanyarban kisodródott. Az úttest menetirány szerinti bal oldalán a járdán álló újságospavilonnal érintőlegesen ütközött, majd az ottani fedett buszmegállót teljesen összetörve és elsodorva, az oldalára dőlve a ház falának csapódott. A kocsiban ülő mindkét járőr megsérült.

A vizsgálat fegyelmi eljárás keretében folyik

Továbbra is tart a vizsgálat annak megállapítására, hogy pontosan milyen körülmények között következett be a baleset, illetve azt mi idézhette elő, mi történt az ütközést megelőző pillanatokban.

Az ügy jelen állásáról a Kisalföld érdeklődésére Csokán Csaba alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője elmondta: még tart az az eljárás, amelynek során több társszervvel működtek együtt, egyeztettek. Ennek eredménye, illetve a rendelkezésre álló adatok nem alapozták meg közlekedési vagy egyéb katonai jellegű bűncselekmény megtörténtét a baleset bekövetkezésével kapcsolatban.

Így a vizsgálat a továbbiakban a szolgálati törvénynek megfelelően fegyelmi eljárás keretében folyik.

Szabálysértési eljárást indítottak a közlekedés rendje megzavarásának megalapozott gyanújával.

Az összetört autó: Az újságospavilonnal érintőlegesen ütközött, majd a fedett buszmegállót elsodorva, oldalára dőlve a ház falának csapódott. A kocsiban ülő mindkét járőr megsérült. Fotó: B. A.

Vizsgálnak, vizsgálnak, vizsgálnak

A szabálysértési eljárás során vizsgálják a gépkocsivezető felelősségét a baleset bekövetkeztében, valamint a kocsiban mellette ülő járőrvezető magatartását is.

A vizsgálat emellett kiterjed minden egyéb, a karambol bekövetkezésével kapcsolatos objektív és szubjektív okra: így a járőrautó sebességére és a közlekedési viszonyokra.

Ehhez külső kamerafelvételeket és egyéb információkat, adatokat is felhasználnak. Végső esetben pedig – ha szükséges – műszaki szakértő bevonására is sor kerülhet.

Szóbeszéd: "versenyeztek" volna a főutcán? 

Mivel ezen eljárások eredményei, illetve a szükséges információk még nem állnak teljes egészében rendelkezésre, az alezredes az ügyről érdemben egyelőre nem tudott többet elmondani.

Így természetesen arra a szóbeszédre sem reagált, miszerint a rendőrök állítólag "versenyeztek" volna a mosoni főutcán.

A kapitányságvezető kiemelte: a vizsgálat eredményeként minden kétséget kizáróan megállapítható lesz, hogy miként következett be az ütközés. Az eljárás végeredményéről, illetve az ennek nyomán alkalmazott szankciókról az alezredes részletes tájékoztatót ígért.

Valószínűleg a járőrők hibáztak

 Csokán Csaba hozzátette: a jelenlegi adatok alapján nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a járőrök hibájára és nem műszaki okokra vezethető vissza a karambol. A baleset okozójának a szabálysértési szankciók mellett kártérítési felelősséggel is számolnia kell az így keletkezett károk miatt. Ezek együttes mértéke több millió forint lehet.

A jelenlegi adatok alapján nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a járőrök hibájára és nem műszaki okokra vezethető vissza a karambol.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. kak-444 2009. június 15. 09:39
  „hát hogyne, meg anyja nevét is 7 pédányban, hátha a rend őrei találnak valamit, amivel el lehet hallgattatni...
  bullshit....”
 • 34. hansy 2009. február 20. 17:36
  „Nem fikázni, meg dumálni! Ha a rendőr szabálytalanságot csinál, és ezt vki észleli, legyen annyi vér a pucájában, és jelentse fel. Természetesen adja hozzá a nevét is. Mert messziről jött embert, azt mond amit akar.”
 • 33. ASHER 2009. február 10. 16:03
  „rendor vizsgan;
  huzzon egy tetelt!
  nezi es mondja; Iv Bela!
  elveszik tole es mondjak; maga marha az nem iv bela hanem IV.ik Bela!!huzzon masikat!!
  kihuzza forgatja egy ideig es kivagja; V.I.-ik Lenin!!!”
 • 32. bika07 2009. február 10. 14:52
  „Reméljük nekik is meg kell fizetni mindent.Mert buszmegálló meg nincs megcsinálva mosonba is esik az eső meg a hó.”
 • 31. Jani_Móvar 2009. február 09. 21:04
  „És ilyenkor gondolom nem "működött" a térfigyelő kamera...”
 • 30. lgk 2009. február 09. 09:59
  „Na jah. Azt én is "szeretem" mikor kihasználják a státuszukat. Jó esetben mennek csak 45-tel, valójában az inkább csak 30-35. Azt szeretem mikor ők még átmennek a sárgán piroson is, de te azért nem érsz át a zöldön, mert feltartanak. Ami emlékeim szerint szigorúan tilos, és az egyik alapszabálya a KRESZ-nek. Nem szabad indokolatlanul feltartani a forgalmat. Egy octáviánál, vagy legyen az akár niva, vagy más, nem érzem ezt indokoltnak. pfff pigpolice”
 • 29. 13.István 2009. február 08. 17:31
  „Én a bal első kitörött kerék gumi feliratára lennék kiváncsi???
  A hírben szereplő első kép (a húsbolt) látva nem gondoltam
  volna ,hogy ez a SKODA igy törik ,ha a szokás szerint 45 Km/ó sebbességgel
  közlednek . Az egy jó szokás vajon ki mer megelőzni!
  A műszaki szakértő meg minimum .”
 • 28. Oriza_Triznyák 2009. február 08. 11:25
  „Ne a rendőrök miatt tartsd be a közlekedési szabályokat te szerencsétlen, hanem azért, hogy épségben hazaérj és másokat se ölj meg az utakon. Ezen gondlokozz el, mielőtt okoskodsz.”
 • 27. pisti83 2009. február 07. 21:32
  „Persze ezek után a rendőrök továbbra is elvárják, hogy mindenki maximálisan tarja be a kreszet. És a minimális szabálysértés esetén is hatalmas összegetekre büntetnek. Így soha sem lesz közbiztonság, ha pont azok szabálytalankodnak a legtöbbet, akik hozzák vagy betartatásáét felelősek.
  De persze ez nem csak a rendőrségre igaz. Hisz egyértelmű, hogy Gy. F. Magyarosság egyik legnagyobb gengsztere.”
 • 26. Domestic 2009. február 07. 16:07
  „Óvatosan a fogalmazással!
  Nehogy rövidesen olyan idők jöjjenek amikor problémát fog okozni még nappal is az utcákon járni...!
  Az, hogy ezek a huncut fiúk kicsit rosszalkodtak unalmukban a cégesautóval, ...hát tudjuk hogy van ez: karácsonyi hangulat, unalmas éjszakai szolgálat...stb.
  Óvatosan bánjunk a testület gyalázásával! Nehogy az kiáltson elsőként rendőrért, aki most fennen fikázza, gyalázza őket...!
  Gondoljunk bele, mi fog még várni ránk, ha az "országos ügyeink" továbbra is ebben az irányban haladnak...!
  Nehogy egy év múlva visszasírjuk majd a 2008. december 20.-át amikor "csak egy autó fordult fel"...!!!
  Értitek?”
 • 25. nagyondenagyon 2009. február 07. 09:05
  „Nyílt levél dr. Draskovics Tibor úrnak,

  Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Vezetőjének!

  B U D A P E S T

  Tisztelt Miniszter Úr!


  A közelmúlt miskolci eseményeinek miniszteri megnyilatkozásai során Ön többször is hangsúlyozta abbéli véleményét, hogy erkölcsi szempontból is fontosnak tartja a rendőrség testületén belül dolgozó személyek feddhetetlenségét. A meghurcolt miskolci rendőrkapitány ügyében tett, az erkölcsi feddhetetlenségre vonatkozó nyilatkozatával egyetértünk és örömmel üdvözöljük, hogy a megnyilatkozások alapjául szolgáló események során a miskolci rendőrkapitány úr szóbeli elmarasztalása nyilvánvalóan elhamarkodott, megalapozatlan nyilatkozat volt, a tényfeltárás tükrében bárki is tette azt.

  Azonban a Rendőrség hivatásos állományú tagjaival szemben megfogalmazott magas szintű erkölcsi követelmények meghatározása és annak miniszteri hangoztatása támogatandó és a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete üdvözli azt.

  Ezzel kapcsolatban tájékoztatni szeretnénk Miniszter Urat, hogy a közelmúlt eseményei során több alkalommal ittasan a szolgálati gépkocsijukkal közúti balesetet okozó rendőri vezetőkkel szembeni eljárások lényegesen enyhébbek, mint ha ugyanezt a jogsértést egy beosztott rendőr követi el. A dunaújvárosi rendőrkapitány esete - amikor is a vasúti átjáró tilos jelzése előtt várakozó kocsisort előzte meg és úgy hajtott a sínekre a részegen autókázó rendőri vezető, majd több millió forintos végkielégítéssel és közös megegyezéssel emelt fővel távozhatott a testülettől - már rámutatott arra, hogy erkölcsileg erősen kifogásolható az a fajta jogértelmezés, amikor ugyanarra az esetre egy tiszthelyettes esetében egy héten belül kimondják a rendőri hivatásra méltatlanságot, míg a másik esetben, amikor rendőri vezető nem csak hogy ittasan vezet, hanem még a vasúti közlekedés biztonságát is veszélyezteti (az más kérdés, hogy a vádhatóság emiatt még csak felelősségre sem vonja), akkor több milliós végkielégítést markolhat fel a köz pénzéből.

  Elöljáróban a fenti esetet azért tartottuk szükségesnek ismertetni, mert tapasztalataink szerint ha rendőri vezető hibázik, az enyhe retorzión túlmenően még a testületbe visszaszivárgása sem kizárt, ha ,,jó elvtárs" az arra illetékesek szemében.

  Történt ugyanis, hogy a rendőri vezetők ittas gépjárművezetései sorában 2003-ban történt egy olyan eset, amikor a helyi szőlőhegyről ,,a László napi ünnepléstől fáradtan" a személyi használatra kiadott szolgálati autójával hazafelé utazó nagykanizsai rendőrkapitány - dr. H. I. ripityára törte az újszerű Volkswagen Bora szolgálati személygépkocsit. Mint utólag kiderült, rendőri vezetőtől szinte már nem is meglepő módon ez esetben is a törvények fölé emelkedett ittas rendőri vezető ámokfutásának vetett véget a jó sors, és csupán szerencse, hogy a baleset nem egy gyalogos átkelőhelyen, vagy egy kisiskolásokkal tömött buszmegállóban történt. Természetesen ez esetben sem - mivel rendőrkapitányról volt szó - merült fel az, hogy a rendőri hivatásra méltatlan egy részeg kapitány. Csupán a kapitányságvezetői posztjáról kellett lemondania. Ezt követően még zavartalanul dolgozhatott a főkapitányságon, mint elemző-értékelő tiszt. Már önmagában ez is gyomorforgató kellene, hogy legyen egy erkölcsi követelményt támasztó Miniszter Úrnak, de még nincs vége az eseményeknek, ezért kapaszkodjon meg Miniszter Úr, és ha ereje engedi, kérem olvassa tovább ezt az erkölcsi követelményszintjét mélyen alulmúló történetet.

  Ezt követően nevezett a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságra került, ahol egy évig újra rendőri vezető lehetett, a Bűnügyi Osztály állományát igazgatta a bűn elleni küzdelemben. Munkatársai ízelítőt kaphattak szakmai rátermettségéről, emberi tartásáról. Közben az ittas vezetése elleni büntetőeljárás pénzbírság kiszabásával zárult.

  A bűnügyi osztályvezetősködés után nevezett személy önként(!) hagyta el a testületet, vele szemben a munkáltató semmilyen retorziót nem alkalmazott. A történetnek itt akár vége is lehetne és végül is ha békés módszerekkel, de a testülettől eltávozott a személy. Ez a személy olyan jogsértést követett el, amelyet tiszthelyettes esetében statáriális gyorsasággal a rendőri hivatásra méltatlannak válással szoktak kimondani a munkáltatói jogot gyakorló rendőri vezetők (köztük olyan is, aki fél évvel követően ittasan vezet és karambolozik, mint a fentebb említett dunaújvárosi rendőrkapitány).

  A történet 2008. októberében folytatódott. Az időközben leszerelt és az egyik biztosítótársaságnál biztonsági vezetőként tevékenykedő dr. H.I . úr - noha szemmel láthatóan kóros mértékben el is hízott időközben - 2008. nyarán úgy gondolhatta, hogy ő bizony visszatér a rendőrség kötelékébe és ott kamatoztatja addig megszerzett tudását.
  Információink szerint a felvételi alkalmasság első körében az orvosok pszichésen alkalmatlannak találták a rendőri hivatásra, de ez nem szegte kedvét az illetőnek, és csodák csodájára - külső szemlélőnek érthetetlen módon - a II. fokú alkalmassági vizsgálatkor nevezettet alkalmasnak találták, és így az egykori részegen szolgálati autót összetörő rendőri vezető újra a testület tagja lehet.
  Nevezett személy jelenleg a megyei főkapitányság Ellenőrzési Osztályának (! figyelem, ott ahol ellenőrzik a rendőrök munkáját, magatartását is!) kiemelt főelőadóként (mert megérdemli, máris kiemelkedett a főelőadók között) ténykedik.

  A hozzánk eljutott információk szerint a rendőri állomány tisztességes hányadának jelentős része felháborítónak tartja dr. H. I. visszavételét. Álláspontjuk szerint dr. H. I. ránézésre is nyilvánvalóan alkalmatlan, bár ez az őt alkalmazó vezetésnek fel sem tűnik szemmel láthatólag. A hozzánk eljutott információk szerint dr. H. I. visszavétele során valakik hivatali hatalmukkal visszaélve döntöttek az állományba vételről.

  Bízunk abban, hogy Miniszter úr erkölcsi érzékét legalább annyira megviselte ez a tájékoztatás és haladéktalanul intézkedik annak tisztázására, hogy miként kerülhetett vissza 2008. őszén az állományba egy olyan személy, akinek cselekedetével egyenértékű magatartás esetén - természetesen, ha tiszthelyettesről van szó - rekordgyorsasággal állapítják meg a rendőri hivatásra méltatlanságot. Kérdéseink:

  - dr. H. I. esetében miért nem voltak a helyzet magaslatán az illetékesek, amikor az újrafelvételi kérelmét bírálták el?
  - Ki döntött arról, hogy dr. H. I.-t a testületbe visszaveszik, annak ellenére, hogy a közelmúltban rendőri hivatáshoz méltatlan módon ittas állapotban okozott közúti balesetet?
  - Mi az oka annak, hogy az I. fokon pszichésen alkalmatlannak nyilvánított egykori rendőrkapitányt a II. fokú orvosi vizsgálat során már alkalmasnak találták a rendőri hivatásra?
  - Tervez-e Miniszter úr bármiféle felelősségrevonást a történtek miatt az ORFK és a megyei RFK vezetése körében?
  - Igazak-e azok a híresztelések, hogy ,,pártutasításra", azaz mert dr. H. I. úr korábban az MSZP tagja volt, az MSZP részéről érkező politikai nyomásra, mint ,,jó elvtárs" került vissza a rendőri testületbe és ezt a II. fokon hozott kifogásolható orvosi alkalmassággal kívánták legalizálni?
  - Tervezi-e Miniszter Úr, hogy a történtek és a tájékoztatás tükrében dr. H. I. urat soron kívüli orvosi felülvizsgálatra kötelezi, hogy a rendőri hivatásra alkalmasságát újfent megvizsgálják?

  Válaszát előre is megköszönjük. Az erkölcsi érzékét nyilvánvalóan megviselő tájékoztatás érzéketlensége miatti kellemetlenségek okozásáért szíves elnézését kérjük.

  Nyílt levelünket honlapunkon is megjelentetjük tagjaink tájékoztatása céljából, illetve esetleges további kérdések tisztázása érdekében néhány sajtóorgánumnak is megküldjük.


  Szekszárd, 2009. február 6.  Tisztelettel:  Szima Judit
  főtitkár

  http://tmrsz.kesigomu.hu/hirek-aktualis/335-vezetok-feddhetetlensege.html#commentID3044”
 • 24. Japo 2009. február 07. 06:04
  „Ja és még valami még mindíg érvényben van a PÁV I a megkülönböztetett járműveknél.Amelyik rendőrnek nincs az ne merjen autóba ülni mert baj lesz.Erről is kussolnak,Mosonmagyaróváron ha 1 rendelkezik vele sokat mondok,ezzel naponta megszegik a törvényt és minket akarnak az út szélén elszámoltatni.”
 • 23. Japo 2009. február 07. 06:01
  „H.R. gkvezetőt mszmp apu kimenti egy figyelmeztetéssel,a mellette ülő járőrvezetővel elvitetik a balhét és nyugdíjba küldik.A másik autóban ülőkről meg ne is beszéljünk.Mert a büszke őrök semmire nem emlékeznek.Fogadunk?”
 • 22. danika 2009. február 07. 01:41
  „hello
  csak annyit a dologhoz hogy feleslegesen agyonhajtják az autókat. és az a mi pénzünkböl kell pótolni. a cégautó nekem sem volt sose drága.
  másrészt meg úgyköllött. ilyenkor jogositvány hopp... mert ha még nem élesben száguld is összetöri akkor mivan ha sietni is kell valaki után???
  tömegbalesetet csinál? :D”
 • 21. Sagittarius 2009. február 06. 16:36
  „Írásbeli felvételi vizsga rendőröknek !!

  Beadási határidő: egy hónappal a kézhezvétel után!

  1. Milyen nyelvet beszélnek Németországban?

  2. Diszkutálja a sumér építészet pszichológiai hatását Kant korai elméleteire, VAGY adja meg Petőfi Sándor keresztnevét.

  3. Milyen vallású a Pápa? (csak egyet jelöljön meg!)
  o(A) mormon
  o(B) katolikus
  o(C) hindu
  o(D) lengyel
  o(E) ateista

  4. Fordítás: Hogyan fordítaná magyarra, ha egy külfölditől a következő mondatot hallja: Taxi!

  5. Mire kérné meg Wolfgang Amadeus Mozart-ot?
  o(A) faragjon egy szobrot
  o(B) szelje át az óceánt
  o(C) szerezzen jogosítványt
  o(D) szerezzen zenét

  6. Melyik tantárgyhoz tartoznak a következő nevek: Duna, Tisza, Nílus, Kis-Duna?
  o(A) Torna
  o(B) Ének
  o(C) Osztályfőnöki óra
  o(D) Földrajz

  7. Folytassa a következő betű sorozatot: A B C ?

  8. Melyik kémiai elem jele a "H"?
  o(A) Magyarország
  o(B) Oxigén
  o(C) Vas
  o(D) Hidrogén

  9. El tudja magyarázni Einstein relativitáselméletét?
  o(A) igen
  o(B) nem

  10. Jókai Mór hogy írta a nevét, J-vel vagy Ly-nal?

  11. Négy magyar királyt Bélának hívtak, a legutóbbit Negyedik Bélának.
  Nevezze meg az első hármat!

  12. Hogyan nevezik Magyarország nyugati részét?
  o(A) Tátra
  o(B) Fátra
  o(C) Mátra
  o(D) Dunántúl

  13. Honnan esik az eső?
  o(A) köszönöm jól
  o(B) nyáron
  o(C) Németországból
  o(D) fentről

  14. Mire használják a ceruzát leggyakrabban?

  15. Melyik ország himnusza kezdődik a következő szavakkal: "Isten áldd meg a Magyart" ?

  16. Dolgozza ki Bohm holografikus rendelméletét a szinkronicitás szemszögéből, VAGY írja le a (saját) nevét NAGY BETŰKKEL!

  17. Melyik magyar város ismert a hagymatermesztéséről?
  o (A) Visegrád
  o (B) Sopron
  o (C) Moszkva
  o (D) Makó

  18. Matematika. Ha van három almája, akkor hány almája van?

  19. Melyik útnak a rövidítése a "Ferenc krt." kifejezés?

  20. Melyik üzemanyagot töltené egy autóba?
  o (A) széna
  o (B) szalma
  o (C) abrak
  o (D) benzin

  21. Egy kilogramm kenyér hány gramm?
  o (A) 3,60
  o (B) 3,14
  o (C) 0
  o (D) 1000

  22. Melyik minisztériumhoz tartozik a rendfenntartás?
  o (A) Nemzeti
  o (B) Szépművészeti
  o (c) Madách Kamara
  o (D) Belügy

  23. Név: _____________________

  Legalább egy kérdésre helyes választ kell adni, hogy felvételt nyerjen !”
 • 20. Csepel-344 2009. február 06. 16:26
  „Homo ludens (játékos ember) a rendőr is ember! Ne tessék bántani szegényeket! Egyébként a Skoda egy kifogástalan masina (ahogy azt a melélékelt ábra is mutatja), már ami a passzív biztonságot illeti.
  Az ADAC-töréstesztjei nyomába sem érnek ezen próbálkozásnak, de a legfontosabb, hogy nem sérült senki!!”
 • 19. Zyta 2009. február 06. 14:15
  „10. Tapmancs! Milyen igaz... Lehet h a rendőrök is csak töréstesztet akartak végezni az Octavián!:D Mindenesetre az eredmény magáért beszél!:D”
 • 18. ASHER 2009. február 06. 14:14
  „a szabocsalad-(kek-feny)-ket oszlopos tagja talal egy ember fejet!!
  az egyik folemeli ugy 60-centire,ranez es szol;-ez nem a Bela?
  a masik;-a francot,az magasabb!!
  mondjon valaki egy "emeletes allatot"!!!-(lovasrendor)
  maskeppen;
  melyik az az allat amelyik a hatan hordja a fa...at?-(rendorlo)”
 • 17. varpeter 2009. február 06. 13:56
  „Kedves lgk (6)!
  Merthogy a rend "őrei" az igazmondásukról híresültek el, igaz? Emiatt kellett elejteni a vádat az ujjkitördelő, a szemkilövő és más "huncutságokat" elkövető zsaruk ellen, akik nem vallottak egymás ellen. Le kéne egyenként szaggatni az ujjperceiket (ahogy a számukra mintául szolgáló ÁVH-s elődeik tették), míg csak ki nem köhögnék az igazságot.
  Rohadt, szemét egyenruhába bújtatott maffia!”
 • 16. kackac 2009. február 06. 12:55
  „Szolgálat után a rendőrök iszogatnak.
  - Félek hazamenni - mondja az egyik -, ugyanis ha részeg vagyok, az asszony nem enged be.
  - Rá se ránts! - mondják a társai - Ha legközelebb mész haza, az ajtó előtt vetkőzz meztelenre, és amikor az asszony kinyitja az ajtót, dobd be a ruháid. Hidd el, hogy a feleséged sem fogja engedni, hogy meztelenül álldogálj az ajtóban.
  A rendőr megfogadja a tanácsot. Másnap azonban összetörve megy be a kapitányságra.
  - Veled meg mi történt? - kérdezik a társai.
  - Úgy csináltam, ahogy mondtátok. Meztelenre vetkőztem, és amikor kinyílott az ajtó, bedobtam rajta a ruhám. Utána becsukódott az ajtó, és egy hang azt mondta: a Moszkva tér következik.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karcsúbb a szlovák hivatal és a tisztségviselői gázsi

Statisztika - Folytatjuk azon összeállításunkat, melyben különböző területeken górcső alá vesszük… Tovább olvasom