Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Fegyelmi az igazgatónak

Mosonmagyaróvár - Az önkormányzat által lefolytatott fegyelmi vizsgálat szerint hibázott a Bolyai-iskola igazgatója az intézményben elrendelt létszámleépítés végrehajtásakor. Az önkormányzat a jövőben jogi segítséget nyújt hasonló esetekben az intézményvezetőknek.
Amint arról lapunkban korábban már több alkalommal is beszámoltunk, a munkaügyi bíróság döntése szerint jogellenesen bocsátotta el három pedagógusát a Bolyai-iskola. A három nevelő felmentése így együttesen több mint 18 milliójába került a városnak. Mint ismeretes, összességében huszonhét dolgozójától – többségében pedagógustól – vált meg az önkormányzat egy képviselő-testületi döntés értelmében még az elmúlt évben.

A döntés egyik legnagyobb vesztese a Bolyai-iskola volt, hiszen az intézményben hatfős leépítést hagyott jóvá az önkormányzat. Az iskola nem csupán nyugdíjas vagy szerződéses alkalmazottakat küldött el, hanem státusban lévő aktív korú pedagógusokat is. A három érintett nevelő a munkaügyi bírósághoz fordult igazáért. Az ügyben hozott ítélet szerint a pedagógusok felmentése jogellenes volt, mivel az iskola az önkormányzat által elrendelt létszámcsökkentés végrehajtása során több embert küldött el, mint amennyit a fenntartó meghatározott.

Az engedélyezett hat státus megszüntetésén túl még egy pedagógust mentett fel, ami valótlanná tette a felmentések indoklását.
Az ítéletet követően az oktatási bizottság rendkívüli ülést hívott össze az ügy tisztázására. Akkor arról határoztak, hogy a jegyző vizsgálja meg a bírósági ítélet részleteit és körülményeit, majd ezt követően javaslatot tett fegyelmi eljárás lefolytatására.

Az önkormányzat képviselő-testülete most rendkívüli ülésen, zárt ajtók mögött foglalkozott a fegyelmi vizsgálat lezárásával a Bolyai-iskola igazgatója ellen indított eljárásban.

A zárt ülésen történtekről Szabó Miklós polgármester a Kisalföldnek elmondta: a testület különösebb vita nélkül fogadta el a határozati javaslatot. Eszerint az önkormányzat képviselő-testülete a Bolyai-iskola igazgatója ellen lefolytatott fegyelmi eljárás alapján, a törvényben megfogalmazott fegyelmi vétség elkövetése miatt, a jogszabályban megfogalmazott „az előmeneteli rendszerben történő várakozási idő legfeljebb egy évvel történő meghosszabbítása" fegyelmi büntetést szabta ki.

A polgármester indoklásként hozzátette: az igazgató nem a testületi döntésnek megfelelően hajtotta végre a létszámleépítést, valamint a közbenső bírósági döntésekről nem tájékoztatta az önkormányzatot. Ez az ügy a városvezetés számára is tanulsággal szolgál a jövőt illetően. A hivatal megkeresi azokat a lehetőségeket, amelyek révén hasonló esetekben jogi segítséget nyújthatnak az intézményvezetőknek.
Befejeződött a pedagóguselbocsátás miatt indított eljárás a Bolyai-iskola vezetője ellen

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Röfi 2008. augusztus 16. 23:24
  „Mi van?
  Ide jártam ("Kapu Lajos" volt még a mozgalmi idökben, meg Kállai úttöröcsapat - haha) általánosba, aztán 14 éves koromban már elhagytam ezt a porfészek várost. Jellemzö a sztori. Szcientologia?
  Ki az a Patai?
  A Heti Válasz listáján nem találtam.

  Azt mongyátok még meg, Viktor-Feri szintre is le lehet vinni az ügyet, vagy ilyen dimenziók nem jácciznak szerepet?

  Szerintem nevezzük el Feriröl a sulit páros, Viktorról meg páratlan években!

  Kapu Lajosnál jobbak (Viktor legalábbis, Feri meg gazdagabb), Bolyait meg úgysem érdemli.”
 • 26. egy másik pedagógus 2008. augusztus 16. 14:32
  „Már miért lenne személyeskedő hozzászólás a 24-esé? Mindegyik mondata fedi az igazságot és egyik sem titok.Legfeljebb ő írta le először és ehhez,nem kell feltétlenül pedagógusnak lennie.Úgyhogy
  szósincs lejáratásról,legfeljebb a történet kapott egy újabb adalékot.”
 • 25. öngól 2008. augusztus 16. 08:15
  „Ne csodálkozzanak a pedagógusok, hogy rossz a társadalmi megítélésük!
  "Egy pedagógus" személyeskedő mondandójával kizárólag saját magát, azon keresztül a jól beazonosítható iskoláját, és a pedagógus társadalmat járatta le.”
 • 24. egy pedagógus 2008. augusztus 15. 15:03
  „22.-nek: Én egyáltalán nem vagyok abban biztos,hogy az elbocsájtott 3 pedagógus hű,de jó volt. Mindegyik a kákán is csomót kereső,kekec, okoskodó. Naná,hogy egy igazgató ebből nem kér.
  Csak sajnos a P.P. ,aki nem lát a nagyképűségtől,még arra sem volt képes,hogy a szeretett Főtanácsadó asszonyt megkérdezze,pedig neki "köszönhetjük",hogy P.P. Óvárra került.”
 • 23. DP 2008. augusztus 15. 13:59
  „Oki-Doki!

  Nem tudom járt e már a Bolyai iskolában az elmúlt két évben, de biztosíthatom, hogy a nyugdijasok nyugdíjba mentek!

  Mind! 1-től 1-ig!”
 • 22. Oki-Doki 2008. augusztus 15. 06:31
  „DP-nek! NOOORMÁLIS? Persze hogy nem a Patai találta ki hanem a kényszer.Csak neki világosan leírták milyen státuszból kell a csökkentést végrehajtani(nyugdíjasok,óraadók stb)Na ezek maradtak és a jó főállásuakat akik potenciális ellenfelei lehetnek elküldte.Az önkormányzatnak meg azért jó mert lehet,hogy itt buktak 18 millát de a patai állítólag a szcientologiai egyházon keresztül majd hoz vagy 600 millát”
 • 21. DP 2008. augusztus 14. 23:12
  „Bicska!

  Ez az emlékkönyves sztori kicsit durva!
  110 éve itt van az iskola, és nem csak általános iskola!
  Ja és marad is!
  Attól mert valaki hibázott az iskola még nem szűnik meg!

  Mondjuk ennyi erővel lehet szidni a miniszterelnököt is hogy mit rontott el és hova herdálja a pénzt, de ezt nem teszitek meg ugyhogy ezt a Bolyai ügyet sem kell felfujni, mert nem a Patai találta ki hogy el kell bocsátani a tanárokat!

  Ennyi”
 • 20. bicska 2008. augusztus 14. 21:58
  „Recept: Végy egy jött-ment igazgatót (aki a semmiről is órákat képes beszélni valós tartalom nélkül), "segítő jobbkezeiként" támogass hasonló kvalitású személyeket, írj hangzatos beszámolókat ( a papír mindent elbír), hallgass el fontos dolgokat, szabadulj meg elismert beosztottaidtól, probléma esetén hibáztass másokat, úton-útfélen dicsekedj befolyásos haverjaiddal, mondj le a sportpálya feléről, köpönyegedet úgy forgasd, ahogy az érdeked megkívánja....az összetevők folytathatók.
  Keverd 4 éven keresztül, s amikor már tökéletesen szétválik a tartalom a föltől (az iskola hírneve már a múltté), láthatod munkálkodásod eredményét.
  Ha bírod még, pár év már csak az emlékkönyvekben olvashatsz a Bolyai általános iskolájáról.
  Ezért jó Patai az önkormányzatnak.”
 • 19. homo sum 2008. augusztus 14. 21:16
  „Jó látni,hogy a "méltóságos tanári kar" is züllik!"Fegyelmivel" kitüntetett igazgató ,Jó példakép lesz a diákoknak.A tanárok tudják a jogaikat,az igazgató pedig szeretne dirigálni, a polgármester meg jópofizik.Vajon mi lesz itt pár év múlva, amikor az a 90ezer egyetemista végez!Öldöklés...”
 • 18. Pacemaker 2008. augusztus 14. 17:48
  „Idén nyári élményem:
  Adott helyen akaratlanul fültanúja voltam náhány 3-os (elemista!!) gyerek beszélgetésének. Gyorsan kiderült melyik iskola diákjai, ugyanis ezen (a cikkben taglalt) ügyet elemezgetteék a maguk észjárásával,természetesen névvel címmel. Érdekes és tanulságos
  lehet szülő/pedagógus számára egyaránt: NICHT (ALLES) VOR DEM KIND!!!!”
 • 17. pan.cser 2008. augusztus 14. 14:55
  „Egy kicsit belepancsolok az ügybe. Munkajogi pert sokat veszítettek a munkáltatók és fognak is. Az viszont nem jellemző. hogy ebbe egy igazgató belebukjon, állhat mögötte tucatnyi jogász, akkor is veszíthet. Személy szerint nem kedvelem Patai urat, valhogy nem kedvelem a stílusát, felületesnek, tekintélyelvű nek tartottam mindig, most ez bejött. Minden munkának alázattal kell nekiállni, mindent körültekinően kell csinálni, erőből is lehet, de mint a példa mutatja a felülesség és az erő alkalmazása bumerángként ütött vissza. A VÁROSRA!”
 • 16. Kiki 2008. augusztus 14. 10:43
  „Eléggé megtépázta az ügy az iskola HÍRNEVÉT. Vajon hogyan lehetne újra felpolírozni?
  Van ötlet!!!???”
 • 15. Spar 2008. augusztus 14. 10:33
  „Bukott igazgató és SPAR!! az intéznénye szomszédságában. Ez a mai világ = semmi sem számít, semmi sem szent, csak a haverok üljenek jó pozícióban, na meg dőljön a lé.”
 • 14. apacs 2008. augusztus 14. 09:36
  „Nincs szükség jogi segítségre, nem valószínű, hogy lesznek hasonló esetek. Ám ebből a javaslatból világosan kiderüL: sikerült egy fával eltakarni az erdőt.”
 • 13. Fáklya 2008. augusztus 14. 08:58
  „Igen ,az igazság fölött győzött a hazugság.!!!”
 • 12. hyundaii 2008. augusztus 14. 08:52
  „Hát több dologban sincs igaza egy-két embernek!
  Az,hogy az iskolák ilyen helyzetbe jutottak csak az országot vezető kormány hibája! A folyamatos elvonások és meghatározott túlóraszámok miatt kénytelenek elbocsájtani bárkit is az iskolák! Tehát itt szakmai háttér is szerepel a listán. No és persze azokról senki nem beszél, akiket kényszerűségből elbocsájtottak és rögtön el is helyezték új munkahelyre...a pozitív példákon sosem csámcsog senki! A másik, hogy ne most jöjjünk azzal, mennyi pénze van a városnak! Az MSZP városvezetés 12 éve alatt ez valahogy senkit nem zavart, pedig akkor abszolút nem volt átlátható a "rendszer". Sokszor 18 millió tűnt el itt-ott! Abban természetesen egyetértek, hogy az ilyen hibát elkövető igazgatónak nincs helye sem abban az iskolában, s főleg nem az igazgatói székben! A lényeg, az igazgató hibázott, mennie kéne, biztos van rá ésszerű indok, miért nem így történik. A városvezetés munkájánál pedig nézzük meg a pozitív oldalt is, mennyit spóroltak a körforgalommal, épül az ipari park, működik a kórház(!!), szépül a város, végre élvezhető lesz a nyári fesztivál stb.
  Szép napot:Hyundai”
 • 11. Oki-Doki 2008. augusztus 14. 06:39
  „Ebben az a legszomorúbb.hogy az oktatási bizottság elnöke Baloghné Staár Katalin szintén a Bolyaiban tanár és ezt hagyta.Akkor ez mi Fidesz-MSZP paktum?”
 • 10. karakter 2008. augusztus 13. 22:02
  „Ez a fegyelmi döntés nevetséges. Belekerül az igazgatónak vagy bruttó 120 ezer forintjába. Majd jutalommal pótolják.
  Mi a tanulság: ennyi büntetésért - az arra hajlamos igazgatók- nyugodtan küldjenek el bárkit, aki karriertervüknek útjában áll, vagy aki átlát cselszövésein, aki látja törvénytelenségektől, önkényeskedésektől nem mentes munkáját.
  Még van néhány ilyen ember a Bolyaiban. Hajrá! Ki velük! - egy ejnye-bejnyéért megéri, hogy a "most már innen fogok nyugdíjba menni" kijelentés teljesülésének ne legyen akadálya.”
 • 9. hajrá 2008. augusztus 13. 20:23
  „Már a legelső alkalommal is irtam ez ügyben. Továbbra is állitom, hogy egy "nix-nulla" karriestiával állunk szemben. No de egy ilyen bársonyos cikkel ezt az ügyet lezárni már pofátlanság.”
 • 8. egyszervolttanár 2008. augusztus 13. 19:09
  „A Bolyai igazgatója visszaélve hatalmával indokolatlanul bocsát el pedagógusakat + 18M-t elherdál a közpénzből.
  Az önkormányzat ezt lezárja egy ejnyebejnyével (ráadásul "különösebb vita nélkül" - örülünk, hogy ilyen mérhetetlen felelősséggel gondolkodnak a város pénzéről,végül is dúskálunk!)
  "Smovar" pedig levonja a következtetést:"Becsüld és tiszteld tanáraid Szép példát látnak!"
  Ez a történet nem általában a tanárokról szól.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint négyezer látogató a várpincében

Mosonmagyaróvár - Három hónap alatt több mint négyezren tekintették meg a mosonmagyaróvári… Tovább olvasom