Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Fedél mellé munkát is adnak

A tésztakészítés fortélyaival ismerkednek az asszonyok az új foglalkoztató házban, a kertben zöldséget termesztenek. A 2005-ben alapított mosonmagyaróvári Családok Átmeneti Otthona ma négyszer több rászoruló családnak nyújt menedéket, mint indulásakor.
Száznégy lakót fogad be ma a mosonmagyaróvári Barátság utcában a Családok Átmeneti Otthona. Kezdetben huszonöt rászorulónak nyújtott fedelet. Nincs olyan nap, hogy egy szoba üresen maradna. Az intézmény több, mint ideiglenes szálló a reménytelen helyzetbe került családok számára.

– Az átmeneti szálló jelenleg kétszer negyven személynek biztosít lakhatást, melyet egy évig vehetnek igénybe. Ugyanakkor 2007 óta egy ötszobányi krízisotthonnal bővültünk, ahol kimondottan a családon belüli erőszak áldozatait fogadjuk. Főként bántalmazott nőknek és gyermekeiknek nyújtunk segítséget, de egyedülálló nők és férfiak befogadását is lehetővé tesszük – mutatja be a két éve egyházi fenntartásban, a Lehetőség a Családoknak 2005 Alapítvány működtetésében lévő intézményt Kopf Katalin vezető. A rászorulókon segítő intézmény az állami normatívák mellett adományokból, civil összefogással tartja fenn magát, és a mosonmagyaróvári önkormányzat is hozzájárul létükhöz.

Foglalkoztató házat alakítottak ki. A lakók zöldséget, gyümölcsöt is termeszthetnek.
Foglalkoztató házat alakítottak ki. A lakók zöldséget, gyümölcsöt is termeszthetnek.

A szálló nem csak egyszerűen fedelet biztosít. Huszonkét szakember dolgozik azért, hogy a jelenleg még itt lakók saját lábra álljanak, önállóságukat fokozzák.

– Egy évig lakhatnak nálunk a családok, mely különleges indokkal további fél évre meghosszabbítható. Míg évekkel korábban elsősorban azok kerültek hozzánk, akik a devizahiteleik miatt jutottak bajba, most elsősorban a más országrészekből a munkalehetőség reményében ide költözőknek nyújtunk szállást. Albérletet, főként gyerekekkel, nehéz találniuk vagy fizetniük. Az egy év letelte után segítünk lakást keresni, elsősorban a közeli falvakban. Jelenleg nyolc család van várólistán, szobánk egy napnál tovább nem marad üresen – hangsúlyozza az intézményvezető.

Korábbi pályázatok során lakhatási támogatást is kaphattak az innen kikerülők, míg a bentlakókat képzésekkel segítették a munkavállaláshoz.

 
A foglalkoztató konyhájában a sütéssel ismerkednek az asszonyok.
A foglalkoztató konyhájában a sütéssel ismerkednek az asszonyok.

– Nemrég egy kis foglalkoztató házat alakítottunk ki, melyben egy konyhát rendeztünk be: itt az asszonyaink a tésztakészítéssel ismerkednek. Most még csak belső használatra, de terveink szerint a későbbiekben eladásra is szeretnénk kínálni saját készítésű termékeinket, melyeket lekvárokkal, befőttekkel bővítenénk. Ugyanakkor a szálló melletti kertben a családok ágyásaikban zöldséget is termeszthetnek – magyarázta Kopf Katalin. Megtudtuk, hogy a szállón lakó gyerekeket egyrészt a máriakálnoki óvoda fogadja, ám többen járnak a levéli kisdedóvóba is, ide busszal szállítják a kicsiket.

Közben az otthon ódon épülete is folyamatosan újul: 16 millió forint saját forrásból külsőleg szigetelték és nyílászáróit cserélték. A belső fejlesztésre pályáztak: 180 millióból többek közt további négy szobát alakítanának ki, a régi vezetékeket a közeljövőben ki szeretnék cserélni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövő héten ürítik a barna kukákat

Jövő hétfőtől újra indul a barna kukás zöldhulladék-gyűjtés a városban. A hónap végéig pedig a… Tovább olvasom