Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Fáziskésésben az oktatási ágazat

Részben önkormányzati támogatással állítanak szobrot Habsburg Frigyes tiszteletére Mosonmagyaróváron a főherceg halálának 70. évfordulójára.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén emellett döntött a városháza informatikai koncepciójáról, aminek része többek közt a testület munkáját támogató rendszer bevezetése is.

A munkaerő-piaci helyzet

Mosonmagyaróvár képviselő-testülete legutóbbi ülésén tárgyalta a város munkaerő-piaci helyzetéről szóló beszámolót. A munkaügyi központ jelentéséből kiderül, hogy a Lajta-parti városban él a megye népességének csaknem 7 százaléka. A város foglalkoztatási rátája majd 55 százalék, ami meghaladja az országos – 50,4 százalék –, és a megyei – 53,6 százalék – arányt. Az elmúlt évben a megyében regisztrált 8075 munkanélküliből 1254-et tartanak nyilván a mosonmagyaróvári kirendeltségen, közülük 470-en városiak.

A környék munkanélküliségi rátája 4 százalékos volt tavaly, a városé pedig 3,6. Az elmúlt három évben viszonylag alacsony szinten stabilizálódott az állástalanok száma, az utóbbi egy évben viszont enyhe emelkedés tapasztalható – augusztusig 1374 embert regisztráltak. A tartós munkanélküliek aránya meghaladja a megyei átlagot a körzetben.

Sok az állástalan pályakezdő

A beszámoló kapcsán Szentkuti Károly alpolgármester elmondta: a munkanélküliség nem akut probléma a városban, ám a pályakezdő állástalanok száma magas. Ennek ellensúlyozására az önkormányzat a közeljövőben megpróbálja felmérni a fiatalok pályaválasztási motivációit és ennek alapján alakítani az iskolák képzéseit. Dr. Nagy Lajos (MSZP) szerint a város oktatási ágazata és a munkaerőpiac fáziskésésben van a gazdasághoz képest.

A tanácskozáson a városatyák elfogadták a polgármesteri hivatal informatikai koncepcióját. A határozat három konkrét terv végrehajtását javasolja a közeljövőben. Kettő az infrastruktúra – hálózat és szerverek – fejlesztését célozza meg, míg a harmadik egy, a képviselő-testületi munkát támogató rendszer bevezetéséről szól.

Életnagyságú bronzalkotás

A testület döntött továbbá Habsburg Frigyes főherceg halálának 70. évfordulója alkalmából szobor állításáról az Alapítvány a Városért közhasznú szervezet és több mosonmagyaróvári polgár kezdeményezésére. Az életnagyságú bronzalkotást a Magyar és a Soós János utca találkozásában állítják fel 2006-ban. Az utcaszobor jellegű emlékmű az idős főherceget ábrázolja: padon ülve, kampósbottal a kezében, szemlélődés közben. Az alkotót meghívásos pályázat útján választják ki. Az alapítvány a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogató keretéből az Európa-kő szoborra nyert 500 ezer forintot a főherceg szobrának állítására fordítja, valamint az önkormányzat a jövő évi és a 2006-os költségvetésében 2–2 millió forintot különít el erre a célra.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győztes forradalom igazi túlélői

Egykori szemtanúk, történészek és emlékezők idézték fel a mosonmagyaróvári sortüzet. Negyvennyolc éve, október 26-án délelőtt Mosonmagyaróváron az ipartelepi határőrlaktanya előtt két megtorló sortüzet lőttek a zöld ÁVO-sok a vörös csillag levételét követelő, örömittas, Himnuszt éneklő felvonulókra. Tovább olvasom