Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Fasorral védekeznek a hóátfúvások ellen

Egy kilométer hosszan telepít húsz méter széles hóvédő növénysávot a Magyar Közút a 86-os főút mellé Jánossomorjánál.

Évről évre visszatérő probléma a téli időszakban a 86-os főút Mosonmagyaróvár és Jánossomorja közti szakaszán a gyakorta előforduló hóátfúvás. Az uralkodó szélirány és az út földrajzi fekvése miatt még egy-egy kisebb havazás is sokszor megnehezíti itt a közlekedést. Az elmúlt télen például többször kellett lezárni a főutat a forgalom elől az elakadt kamionok miatt. A császárréti kanyar és Jánossomorja határa közti rész a leginkább érintett az átfúvások okozta problémákban. Itt minden télen menetrendszerűen csúsznak árokba vagy akadnak el kamionok. Ezen a szakaszon egyébként évtizedekkel ezelőtt fasor védte az utat a hóviharoktól. Úgy tudjuk, a járnossormojai önkormányzat már évek óta próbálja elérni az illetékeseknél, hogy újra telepítsenek fákat a főút mellé.

A közel 18 ezer növényt a közfoglalkoztatásban részt vevők ültetik az út mellé.
A közel 18 ezer növényt a közfoglalkoztatásban részt vevők ültetik az út mellé.

Úgy tűnik, kérésük most meghallgatásra talált – talán az elmúlt télen a hó miatt több alkalommal kialakult közlekedési káosz miatt is –, ugyanis a Magyar Közút Nonprofit Zrt. egy kilométer hosszan megkezdte a hóvédő növénysáv telepítését.

Pécsi Norbert Sándortól, a társaság szóvivőjétől megtudtuk: a 86-os főút mellett, Jánossomorja határában – a PEZ-üzemnél – a kezelésükben lévő út menti ingatlanon közfoglalkoztatási program keretein belül végzik a hófogó növénysáv telepítését. Elmondta: a főút a földrajzi elhelyezkedése miatt a Győr-Moson-Sopron megyei szakaszon szinte végig hófúvásveszélyes. A társaság szakemberei a nyár folyamán végeztek felmérést az olyan kritikus útszakaszokról, amelyek mentén rendelkeznek hóvédő növénysáv telepítésére alkalmas nagyságú területtel. A 86-os főút mellett ez a Jánossomorjához közeli mintegy egy kilométer hosszú és húsz méter széles területet jelenti.

Az elmúlt hetekben kezdődött munka során eddig 8925 cserjét, valamint 3650 juhar- és ezüsthársfát ültettek el a közmunkások a szakaszon. A maradék 5375 fát és cserjét szándékaik szerint – kedvező időjárás esetén – a következő héten ültetik el. A szóvivő érdeklődésünkre elmondta: megyénkben a 86-os főúton kívül még az M1-es autópálya mellett van folyamatban hasonló cserjeültetési program.
Így ha a következő télen még nem is, de néhány év múlva talán már védett lesz ez az útszakasz az átfúvásoktól.

Olvasóink írták

 • 10. sziamiau 2013. november 21. 21:30
  „már ideje,..régen kellett volna!”
 • 9. Csapláros 2013. november 21. 19:43
  „Hát ez meg kinek jutott eszébe? Csak nem továbbképzés volt közútkezelőéknél?”
 • 8. Goldmund 2013. november 21. 13:11
  „"Ezen a szakaszon egyébként évtizedekkel ezelőtt fasor védte az utat a hóviharoktól."

  Kíváncsi lennék, ki és milyen meggondolásból vágatta ki azt a fasort? Ha minden elakadt kamionos számára kártérítést kellett volna fizetnie felelőtlen döntése miatt, talán jobban meggondolja.
  Ha a fák el is öregedtek, legalább minden másodikat meg kellett volna hagyni, közéjük facsemetéket ültetni, majd pár év múlva (mikor már megerősödtek), kivágni a maradékot és a helyükre szintén ültetni. Nem évtizedekkel később!”
 • 7. Dwatson 2013. november 20. 23:41
  „A 85-ös mellett meg most irtották ki Rábapatonánál.Lesz is majd gond.”
 • 6. anuvuk 2013. november 20. 17:04
  „A kökényt, arra illetékes szerveknek, ipari méretekben kellene előnevelni és a kívánt szakaszra át ültetni!
  Az biztos hófogó lenne!!! "Madárvédelem - Természetvédelem"!!!”
 • 5. Alex64 2013. november 20. 16:12
  „Jobb későn mint soha. Magam részéről ennek is örülök hisz 11 éve járok arra napi rendszerességgel és legalább még ennyi kinéz. Szóval így szerintem még érezni fogom a növényzet áldásos hatását főleg ha nem csak elültetik hanem gondozzák is és mindenki magának érzi legalább annyira, hogy nem teszik tönkre. Azt azért megjegyezném, hogy ez pontosan a 13-ad része annak ami problémás.”
 • 4. Pikulics 2013. november 20. 15:34
  „Megették az almamagot!
  Jön az ész!”
 • 3. 19651117 2013. november 20. 14:26
  „Hány év mire megvéd a hóátfúvás ellen ??????
  Mint látom ezek csak csemeték nem pedig fák.”
 • 2. welocyraptor 2013. november 20. 13:40
  „Feltalálták a spanyolviaszt.”
 • 1. Madarász 2013. november 20. 11:03
  „A sövény sokkal praktikusabb lenne...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életeket menthetnek a szűrővizsgálatok

A Karolina Kórházban hagyományosan novemberben megrendezett női szűrőnapok résztvevőinek száma … Tovább olvasom